CP3 by Basketball Totaal

Donar door naar de finale!

Landskampioen Donar is de eerste ploeg uit de eredivisie, die doorgedrongen is tot de finale. In een zinderende zesde wedstrijd werd ZZ Leiden opzij gezet. Donar won met 77-71 in de eigen MartiniPlaza.

En dat betekent het einde voor Eddy Casteels en zijn mannen. Een toch wat teleurstellend einde voor de ploeg, die als tweede in de reguliere competitie was geëindigd en die mocht spelen tegen een Donar, dat zonder Wright moest spelen. Het mocht niet baten voor de ploeg uit de Sleutelstad. Donar was slimmer, beter en doortastender dan de bezoekers. En Skelin troefde Casteels in deze serie af.

Donar verdiende de winst in de serie absoluut. Een complete afgang was er dinsdag, maar vandaag op Hemelvaartsdag had de ploeg de vechtlust weer, waar ze bekend om staat. De wedstrijd was niet van een hoogstaand niveau, maar de spanning vergoedde alles.

De eerste helft ging de wedstrijd gelijk op tot 30-28. Toen plaatste de thuisploeg een 12-4 tussensprint (42-32). Bij rust was de Leidse achterstand iets kleiner, maar nog steeds aanzienlijk (42-35).

Maar Leiden weigerde op te geven en vocht zich helemaal terug in de wedstrijd (50-50) en Cormier zorgde zelfs voor 50-52, waardoor de thuisploeg even wankelde. De vierde periode begon met een 52-54 voorsprong voor Leiden, maar Cunningham, Clark en Jeter stonden aan de basis van een 14-1 run voor de thuisploeg.

De wedstrijd leek gespeeld bij een 66-55 tussenstand met nog slechts zes minuten te spelen, maar Leiden vocht voor verlenging van het seizoen en Cormier was de belichaming ervan. De guard scoorde veelvuldig en bracht met een aanvallende rebound en score Leiden terug tot 68-62. Het kostte Skelin wederom een time-out om de run en terugkeer te stoppen.

Maar ZZ Leiden drong verder aan en kwam angstig dichtbij door Willman. Via twee strafworpen werd het 68-64. Sanchez zorgde weer voor lucht na een aanvallende rebound (70-64). De definitieve klap kwam in de aanval erna. ZZ Leiden kreeg twee schoten voor een driepunter, maar in plaats van een score leverde het Rogier Jansen een technische fout op. Daarna was het over en uit. Creek eindigde met twee scores, maar de Amerikaan was totaal onzichtbaar in de laatste twee duels en eindigde nu ook slechts met 6 punten.

Donar mag dus de titel verdedigen in de finale. De tegenstander is nog niet bekend, want zondag moeten SPM Shoeters en Landstede Zwolle eerst nog wedstrijd 7 uitvechten.

Bij Leiden zal het uithuilen zijn en opnieuw beginnen komend seizoen. De vraag is natuurlijk met welke ploeg en welke coach? Casteels heeft een doorlopend contract, maar is niet tevreden over de professionaliteit van de club. Het zal een spannende zomer worden voor de Leidse ploeg.

Topscorers Donar: Sanchez 18, Jeter 14, Cunningham 11 en Clark 10.

Topscorers Leiden: Cormier 22, Willman 13, De Jong 10.

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.