CP3 by Basketball Totaal

Dit is een lied over een plant

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Hoort u nu ook meteen die baslijn van Hennie Vrienten? En de rest van Doe Maar in die geweldige groove? Ik wel in ieder geval. Vreest niet, ik zit niet zo stoont als een garnaal (© Koot & Bie) maar wat te tikken. De coach van de Golden State Warriors hield laatst een soort van pleidooi voor het gebruik van cannabis.

Pijn
Steve Kerr, regerend NBA-coach van het jaar, heeft chronische en ernstige rugklachten. In een poging de pijn te verlichten, heeft hij tot twee keer toe marihuana gebruikt, bekende hij onlangs. Medicinale marihuana in dit geval, maar het plantje weet zelf niet voor welk doel het wordt gebruikt.
Uiteraard zorgde dit voor opschudding. Kerr zelf toonde zich verbaasd, en dat is raar. Hij zei zoiets als ‘dat is de tijd waarin we leven’, maar als een topcoach zoiets zegt over een middel dat tot voor kort illegaal was en nog steeds met wat mitsen en maren op de dopinglijst staat, heeft dat niets te maken met deze tijd.
Niet dat Kerr door zijn paar jointjes de weg helemaal kwijt was. Hij wees op de hedendaagse manieren van pijnbestrijding in de sport, en gaf aan dat ‘geneesmiddelen’ als Oxycontin en Vicodin voorgeschreven worden ‘als vitamine C’, dat die (ook) verslavend zijn, en bovendien chemisch en met allerlei bijwerkingen. Zonder mij te willen voordoen als een expert, denk ik dat hij daar een punt heeft. Ik moet nog wel wennen aan het idee dat in het oerconservatieve Amerika er inmiddels bijna 30 staten zijn waarin ‘Mary Jane’ niet meer per se illegaal is.

Rokertje
Was dit statement in mijn geliefde 1970’s gekomen, had ik er niet van opgekeken. Ik denk dat ook een heleboel NBA-eigenaars toen blij waren geweest als slechts een sfeerverhogend rokertje het summum van bedwelming was in plaats van de gevreesde witte poeders. Het gebruik van allerlei middelen was toen echter vooral bedoeld voor genot. Kerrs eigen succescoach Phil Jackson heeft het niet bij één trekje gelaten en ook Bill Walton kon er wat van. De beste witte center ooit (en als hij heel was gebleven konden we ‘witte’ weglaten in discussies over de beste ‘5’ aller tijden) overtuigde zijn onkreukbare college-coach John Wooden er ooit van dat hij (Walton, niet Wooden) moest blowen om na een wedstrijd weer een beetje kalm te worden.
Daarin schuilt ook het gevaar van de uitspraken van Kerr. De NBA (de basketbalwereld, noem maar op) zit vol vaak jonge mensen met veel centen die een middel willen gebruiken om zich lekkerder te voelen. Pijnbestrijding is iets anders dan recreatief gebruik. Zo heb ik mij in de jaren die achter ons liggen nooit aan de indruk kunnen onttrekken dat een aantal Amerikanen die in Nederland kwamen spelen, ons gedoogbeleid ten aanzien van softdrugs niet bepaald vervelend vonden.

Achterstandswijk
Earl Watson, oud-speler en huidig coach van de Phoenix Suns, plaatste kanttekeningen bij de uitspraken van Kerr. Hij groeide op in wat wij een achterstandswijk noemen, en heeft velen ten onder zien gaan aan drugs. Bijna altijd begon het met cannabis, zelden bleef het daarbij. Aan de andere kant, als ik Mart Smeets mag geloven (en dat doe ik) werd er vroeger zelfs door de mannen van Oranje wel eens een ‘spliff’ doorheen gejaagd en die mannen zijn bepaald niet verkeerd terechtgekomen.
Zelfs de NBA reageerde gematigd. Commissioner Adam Silver zei zich meer zorgen te maken over het gebruik van HGH en andere prestatieverbeterende middelen, dan over cannabis, al raadt hij het gebruik daarvan af. Het middel staat op de dopinglijst, maar alleen als je onder invloed ervan je wedstrijd speelt. ‘Recreatief blowen’ is dus wel toegestaan, al verdwijnt de werkzame stof THC niet zomaar meteen uit je lichaam. Slechts geen-gebruik is met zekerheid veilig, zegt de dopingautoriteit over ‘de eigen teelt die nooit verveelt’, aldus Joost Belinfante.

Waarschuwen
Kerr heeft geen ongelijk als hij praat over de middelen die wel geaccepteerd zijn. Bovendien is cannabis een goed hulpmiddel voor mensen met akelige kwalen. Hoewel ik het spul niet hoef, ben ik er niet bij voorbaat tegen (al heb ik ook droevige voorbeelden gezien, zei de hypocriet terwijl hij zich nog een biertje inschonk). Toch zijn Kerrs uitspraken niet zonder gevaar. Het idee dat ‘cannabis goed voor je is’, hoeft in sport geen vleugels te krijgen want mensen horen graag wat ze willen horen. Kerr valt op zich niet veel te verwijten, alleen zou hij er ook bij kunnen waarschuwen. En verder gaat dit lied niet.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.