CP3 by Basketball Totaal

Digitaal

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Het digitale tijdperk is, ben ik bang, een beetje aan mij voorbijgegaan. Ja, ik heb smartphone en laptop, zit op internet en maak gebruik van de sociale media (anders zou u mij nu niet lezen). Handig met dit alles ben ik niet.

Ik lees liever een papieren krant dan een nieuwssite en liever een gedrukt basketbalmagazine dan een digitale (sorry boss). Nog steeds vind ik het heerlijk om de Play Off/Basketball uit pakweg 1979 van de zolder te halen voor een duik in de geschiedenis van onze mooie sport. Dan lees ik al die mooie verhalen, kijk naar de prachtige foto’s en als ik me echt concentreer, is het dan even 1979.

Groenoordhallen
In 1979 won EBBC Den Bosch het Nederlands kampioenschap door Parker Leiden te verslaan in de finale. Het duel in de Groenoordhallen werd de bestbezochte Nederlandse basketbalwedstrijd aller tijden. En gewonnen door Den Bosch natuurlijk, aaarrrggh! Seattle (voordat de ‘franchise’ werd gekaapt door Oklahoma City speelden ze daar NBA-basketbal, lieve lezertjes) won dat jaar de NBA-titel. Den Bosch bereikte de Europa-Cupfinale na de dunk van Kirkland, McDonald’s introduceerde het Happy Meal (waar mijn dochter ze nog steeds dankbaar voor is), Disco was populair, ESPN werd gelanceerd, Kate Hudson en Norah Jones werden geboren, en America gaf een geweldig concert in Central Park, om maar wat te noemen.

Wiki
Sommige van deze feiten weet ik zelf nog, andere haal ik net van Wikipedia. Want dat is dus wel weer het mooie. Digitale informatie kan je leven verrijken. Sommige mensen gaan op YouTube om naar vloggers te kijken. Ik begrijp dat zelfs een paar van die vloggers ook bekende mensen zijn geworden. Het waarom ontgaat mij volledig.
Ik zit ook regelmatig op YouTube. Niet om allerlei vroege twintigers mij dingen te laten uitleggen, maar juist omdat hele geschiedenisboeken worden geopend. Eindelijk kan ik, zowat gratis, naar de NBA-finale kijken uit 1977, waarin Bill Walton zijn plaats tussen de onsterfelijken bemachtigde. Ik kan kijken hoe speciaal Doc was. Hoe hij bijna opging in de menigte om dan, opeens, daar ver bovenuit te stijgen, iets geks met zijn armen te doen en plots bovenop iemand zijn hoofd te dunken terwijl wij, stervelingen, van genot zowat een verschoninkje nodig hadden.

Piepschuim
Hoe de Celtics van de jaren ’80 piepschuimen broekjes droegen (althans, volgens mijn dochter die me inmiddels de baas is op een oude versie van de NBA-Playstationgame). Zij rekent Bird inmiddels tot haar favorieten en weet dat Jordan bijna altijd scoort. Op mijn aanraden kiest ze nu telkens het Dream Team, vandaar.

Clapton
Hoe lekker het is om optredens van Clapton (de MJ van de elektrische gitaar) in de jaren ’70 op te zoeken. Of het ongelimiteerde scorend vermogen van Jabbar. Tegenwoordig gebruikt men digitale hulpmiddelen om uit te rekenen hoe je in de NBA succes kunt hebben. Cybermetrics. Alleen nog driepunters en lay-ups. Het maakt niet uit dat er nog geen team kampioen mee is geworden (G-State is veel meer het resultaat van ‘spelen met wat je hebt’ dan ‘spelen zoals de cijfers zeggen’), want we hebben de digitale wetenschap. De ogentest telt niet. Centers zijn overbodig, ze kunnen geen driepunters schieten. Alsof een moderne versie van Jabbar, Moses, Olajuwon of McHale de concurrentie niet zou wegvagen.

Opa
Waarom zeurt opa vandaag weer extra lang over de moderne tijd (waarin we denken dat elke verandering een verbetering is)? Omdat een paar dagen geleden de basketbalcompetitie is begonnen en we subiet moesten overgaan op het digitale scoresheet.
Verbaas ik nog iemand als ik zeg dat dat veel problemen met zich meebracht? Sure, uiteindelijk zullen we ook hier toe overgaan en aan wennen. Waarom nu al, met minimale voorbereiding? Je kunt, vertelde men mij, zomaar elke foto uploaden bij je spelersprofiel. Als de scheidsrechters twijfelen kunnen ze je om je id vragen, maar waarom zouden ze twijfelen? Met mijn toch nog enigszins gezond verstand kon ik er niet bij waarom dit nu al meteen moest worden toegepast, ondanks de verder prima hulp van een aantal mensen van de bond.

Slovenië
Er kwamen klachten door over allerlei dingen die mis waren gegaan. Waarom die, excuseer, geilheid om het allemaal digitaal te doen? Slovenië is Europees kampioen, maar wij hebben maar mooi een digitaal scoresheet. En nu ga ik voorbij aan het feit dat clubs zijn gedwongen tablets te kopen, waarvan vele aanvankelijk net iets te klein bleken. Maar belast de clubs gerust door, ze hebben geld zat.

Pilot
Met het initiatief is niks mis, maar waarom niet eerst een stevige pilot gedaan in bijvoorbeeld de eredivisie? En het dan pas na een jaar of wellicht twee invoeren in de rest van Nederland? Ik vond dat papieren sheet wel zo democratisch. Of je nou een dure telefoon had of een bakelieten versie thuis aan de muur, iedereen kon meespelen.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.