CP3 by Basketball Totaal

Dertiende plaats voor MU18 op EK-B

De nationale mannenploeg MU18 is het EK in de B-divisie op de dertiende plaats geëindigd. Op de slotdag van het toernooi werd gastland Bulgarije gedecideerd verslagen: 71-37. Bovendien bleek Oranje cijfermatig de best verdedigende ploeg van het toernooi.

“Het was een zeer goede wedstrijd, van de eerste tot de laatste seconde hebben we gedomineerd, zei bondscoach Johan Roijakkers. Afgelopen donderdag speelden Oranje en Bulgarije ook al tegen elkaar en ook toen won Nederland (76-61). Bulgarije had er weinig van geleerd. Roijakkers: “Ze hebben geen enkele aanpassing gedaan, dus konden wij blijven spelen zoals we wilden.”

En dat ging vanaf het begin erg soepel. Het eerste kwart werd gewonnen met 12-5, maar in de tweede tien minuten werd Bulgarije helemaal de vernieling in gespeeld: 42-13 bij rust. De tweede helft was louter voor de statistieken, maar die leverde dan ook nog mooie feitjes op. Zo incasseerde MU18 dit EK gemiddeld het minste aantal punten (54,3) en kreeg het de minste driepunters tegen (3,5). “Daar ben ik harstikke trots op”, zei Roijakkers logischerwijs.

Roijakkers kijkt sowieso erg tevreden terug op de afgelopen anderhalve week. Zijn team logenstrafte een uitspraak die hij deed aan het begin van het EK. “Met deze intensiteit zijn we aan het einde van het EK kapot, maar dat neem ik voor lief. Dit is goed voor de ontwikkeling van de jongens”, zei hij toen. Maar Oranje won de laatste drie wedstrijden, met de monsteroverwinning tegen Bulgarije als uitsmijter. Roijakkers: “Vandaag was verdedigend zelfs onze beste wedstrijd van het hele toernooi. Ik heb nu vijf EK’s achter elkaar gecoacht en mijn ervaring is dat het team op de laatste dag niet meer vooruit te branden is. Dit verbaasde mij ook. De jongens hebben het heel goed gedaan. Heel knap gewoon.”

Het is alweer even geleden, maar Roijakkers dacht bij de korte evaluatie van het toernooi nog wel even terug aan de openingsdag, toen van Luxemburg werd verloren (58-75). “Heel jammer dat we die verloren. Daardoor speelden niet bij de beste acht en later ook niet bij de beste twaalf. Twee keer zijn we er op doelsaldo uitgegaan, vanwege die eerste wedstrijd.”
Daarom had er wellicht meer ingezeten dan de dertiende plaats, maar Roijakkers bleef realistisch. “Onze verdediging is goed genoeg om naar de A-divisie te promoveren, aanvallend komen we tekort, dat is duidelijk. De afgelopen twee/drie maanden hebben we hard gewerkt aan de verdediging en dit was de best verdedigende ploeg die ik heb gecoacht op een EK.”

Bron: NBB

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.