CP3 by Basketball Totaal

Denken in oplossingen t.o.v. denken in problemen

neutraal IBOm sterker te worden als club probeer je in de regel om te profiteren van de kennis van anderen, die vaak zeer bereid zijn om kennis te delen. Bij Flevo Musketiers willen ze graag sterker worden, en het kader wat er staat heeft de vaardigheid te denken in oplossingen in plaats van problemen. Mark de Vries liet op facebook weten waar ze tegen aan lopen met Rayon Oost.

Als (basketbal)club doe je zo je best om mensen als vrijwilliger betrokken te maken. Tijdens een wedstrijd heb je in ieder geval al minimaal 5 vrijwilligers nodig: 2 of 3 mensen achter de tafel voor scorebord, scoreformulier en evt 24 seconden schotklok. Daarnaast 2 scheidsrechters. En dan is er ook nog een coach die niet alleen een team traint, maar ook tijdens wedstrijden begeleid.
Bij Flevo Musketiers hebben we dan ook nog standaard een zaalcommissaris, die er voor zorgt dat de organisatie in de zaal rond de wedstrijden regelt. Dus 7 vrijwilligers tijdens een wedstrijd van 8 tot 12 van onze andere leden.
Daarnaast heb je nog eens de bestuursleden en andere mensen die achter de schermen allerlei zaken vrijwillig voor de club doen.
De NBB schrijft voor dat je als scheidsrechter een diploma moet hebben. Ook als trainer/coach moet je vanaf een bepaald niveau een diploma hebben.
Flevo Musketiers is een vereniging met 2 seniorenteam (heren 1 en U22, waarvan 7 van de 12 spelers U18 zijn) en 9 jeugdteams (U10 t/m U16). We hebben dus een kleine groep spelers waar wij het vrijwilligerswerk door kunnen laten doen. Gelukkig hebben we steeds meer ouders die ons helpen onze club te runnen.
We proberen ieder jaar weer mensen op te leiden voor de rol van scheidsrechter. Ook nu stond er voor vanavond een start van een cursus voor het behalen van de laagste licentie (F) gepland.
Officieel mag je pas je diploma halen als je 15 bent. Het rayon Oost van de Nederlandse Basketball Bond schrijft een minimum aantal cursisten voor.
Dat aantal gingen we door een aantal afzeggingen niet halen. Dus dachten we in oplossingen en vroegen een aantal 14 jarigen om de cursus alvast te doen. Want dat zou betekenen dat we opeens een groep van zo’n 10 nieuwe F-gediplomeerden zouden hebben.
Het rayon dacht echter in een probleem: 14-jarigen mogen geen F-diploma halen en ze gaan niet voor een overblijvende -te kleine- groep een cursus geven.
Hebben ze wel door wat er achter de schermen allemaal gebeurt? Hoeveel mensen moet je benaderen (en soms motiveren en overtuigen) om een groep bij elkaar te krijgen?
Hoeveel energie gaat er in zitten om een locatie te regelen voor 3 cursusavonden?
Hoeveel mensen hebben mogelijk andere afspraken moeten afzeggen om de cursus te kunnen doen?
En wat doen men? Men annuleert 24 uur voor de start de cursus, vanwege te weinig mensen die aan de leeftijdsvoorwaarden voldoen.
Is dat nou logisch als je weet hoe lastig het is om scheidsrechters te vinden? We maken toch regelmatig mee dat de NBB geen scheidsrechters kan leveren bij wedstrijden van onze -soms landelijk spelende- teams.
We hebben zelfs 2 tot 3 teams niet ingeschreven in de landelijke competitie omdat de kosten van de scheidsrechters te hoog werden; zo’n € 1000 extra per team. En het enige landelijk spelende team dat we nu hebben heeft al tenminste 1 keer zonder NBB-scheidsrechters gestaan…
Als je -als Nederlandse Basketbalbond- dat aantal scheidsrechters omhoog wilt krijgen, dan pak je toch iedere mogelijkheid aan?
Onze uitdaging is dus om de groep 15+-ers die een F-diploma willen halen groter te maken. Welke ouder of oud-basketballer gaat ons daarbij helpen?

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.