CP3 by Basketball Totaal

De Wedstrijd Nederland vs. Denemarken als Paradox

Winst in de wedstrijd Nederland vs. Denemarken, vanavond om 20 uur in Leiden, is uiterst belangrijk. Maar eenmaal gewonnen doet de wedstrijd er waarschijnlijk niet zoveel meer toe… Is dat een ‘Paradox’ of niet?

Mijn eerste column voor de eerste EuroBasket Qualifier-wedstrijd tegen Oostenrijk (Thuis) ging er al over: elke wedstrijd is belangrijk, en het team moet alle mogelijke steun van de Oranje Basketball-liefhebbers krijgen, want voor je het weet kan het te laat zijn. En eigenlijk dachten heel wat rekenmeesters dat de nipte en onnodige nederlaag in die wedstrijd the Orange Lions de nek om zou draaien… Ook ik was teleurgesteld na die onnodige nederlaag. Maar tegelijkertijd had ik toch ook een positief gevoel; ik was er namelijk van overtuigd dat de Orange Lions in staat moesten zijn deze fout recht te zetten, bijvoorbeeld door van Duitsland -misschien zelfs wel twee keer!- te winnen.

Nadat Nederland zich ruim de betere van de Duitsers toonde in Oberhausen -het verschil in de uitslag was in mijn ogen zelfs nog wat geflatteerd voor de Duitsers- was ik er ook van overtuigd dat Nederland in Oostenrijk met voldoende verschil kon gaan winnen -kon, want ik zag die wedstrijd als zwaarder dan die gewonnen uitwedstrijd tegen de Duitsers. Maar ook in Oostenrijk overtroffen onze Oranje Mannen weer mijn optimistische verwachtingen.

En dan Denemarken. Ik vertelde iedereen dat ik Denemarken niet zo slecht vond als ik wel om me heen hoorde en las -‘Denemarken zou de absolute kelder van het Europese Basketball zijn…’- daar was ik het niet mee eens. Inmiddels hebben de Denen mijn gelijk wel aangetoond door ook van de Duitsers te winnen, en nog wel in het soort wedstrijd, waarvan wij Nederlanders geneigd zijn te denken dat Duitsers juist zulke wedstrijden -superspannend en dus beslist op het eind- altijd winnen; Denemarken vs. Duitsland 106-102 (3OT)…en ik me in Oberhausen maar afvragen hoe het toch kwam dat de uitslag van deze wedstrijd maar niet online kwam…hij was immers een uur eerder begonnen dan Duitsland-Nederland..!?

Ook Denemarken is dus gevaarlijk -zeker bij onderschatting. Hoe zijn dan de ruime nederlagen in hun eerste drie wedstrijden van deze EuroBasket 2017 Qualifiers te verklaren?

Misschien wel zo: Denemarken is in potentie helemaal niet slecht; talent zat, en een land dat in veel opzichten goed te vergelijken is met Nederland. Maar dus ook een land waar Basketball een relatief kleine sport is; waar de middelen voor zo’n kleine sport relatief beperkt zijn, de organisatie nog niet erg sterk is, en de eigendunk waarschijnlijk (te) klein.

Denemarken heeft zelfs meegemaakt wat in Nederland dreigde -een moratorium voor het Nationale Mannen Team van drie jaar- en is nu het programma weer aan het opbouwen. Maar het ligt dus inmiddels wel jaren achter..! En Denemarken had waarschijnlijk ook een veel te beperkte voorbereiding, zeker ten opzichte van Nederland dat -zeker als je de campagne van het B-team/Jong Oranje meetelt- juist al lang bezig is. Een aantal jaren geleden speelde dat in Nederland ook: Jan Willem Jansen was een zomer-coach, de voorbereiding telde slechts vier weken, terwijl zes weken toch wel als een absoluut minimum gezien moet worden. Niet toevallig speelde Oranje toen zijn beste wedstrijd tegen Georgië (thuis) -zes weken na aanvang van de campagne- maar toen was het al te laat voor Kwalificatie…

De Denen staan nu ongeveer op dat punt…zie het Programmaboekje van de Deense Basketball Bond, en dan vooral het korte lijstje oefenwedstrijden ten opzichte van dat van Nederland.

Zo bekeken kan de wedstrijd tegen de Denen dus -zeker in het geval van onderschatting- nog pittig worden!

Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat Nederland spelers kwijt is aan blessures, en de grote kracht van het team is juist het collectief. Het wordt dus lastiger voor de coaches, en zwaarder voor de spelers die wel kunnen spelen. In zo’n situatie is onvoorwaardelijke en LUIDE STEUN van een volle zaal Oranje-publiek dus eens te meer BELANGRIJK!

Vandaar dat ik iedereen oproep om toch vooral naar Leiden te komen, en deze keer wel LUID en duidelijk achter het team te gaan staan. Misschien is het dan mogelijk om de wedstrijd vroeg te controleren, en kunnen kostbare krachten en energie gespaard worden voor het slotstuk van deze Qualifiers; aanstaande Zaterdag tegen Duitsland. Door mij op dit moment dus lager ingeschat dan Oranje, maar wellicht wel tot het uiterste getergd door de recente ‘vernederingen’, want zo zouden de verliespotten tegen Nederland (thuis) en Denemarken (uit) toch wel ervaren kunnen worden in het ‘Trotse Basketball-land’ dat Duitsland inmiddels is. Katten in het nauw kunnen rare sprongen maken…iedereen is gewaarschuwd…

Dan nog even die ‘Paradox’. Het systeem voor deze Qualifiers is ingewikkeld. Er zijn zeven Groepen, waarvan eentje met slechts drie landen. De zeven Groepswinnaars zijn na de laatste wedstrijd geplaatst. Om het veld van 24 voor 2017 vol te maken zijn er nog vier ‘Beste Nummers-2’ nodig. Dat gaat via een ingewikkelde rekenformule, maar om het ‘appels met peren vergelijken’ -want dat is het natuurlijk wel- te minimaliseren, worden de wedstrijden tegen de Nummers-4 uit de groepsstanden geschrapt, maar die tellen dus nog wel mee om de ranglijst per groep op te stellen. De winst telt dus in eerste instantie wel mee, maar als je dan bij de eerste drie eindigt, ineens niet meer; dat mag je toch wel paradoxaal noemen?

“Er is nog één ander scenario. Als Oostenrijk woensdag in Duitsland wint en de Orange Lions winnen van de Denen, dan is woensdag plaatsing voor EuroBasket 2017 al een feit en doet die laatste wedstrijd er helemaal niet meer toe. Zo ver is het natuurlijk nog niet” (de quote komt van Martin Hoekstra op Basketballleague.nl).

Dit is een feit, en zelfs helemaal niet ondenkbeeldig; ik hou er serieus rekening mee dat Oostenrijk gaat winnen in Duitsland, ook al zitten de Oostenrijkers er naar verluidt een beetje doorheen.

Er zijn meerdere redenen om iedere wedstrijd -dus ook die van Woensdagavond tegen de Denen- te benaderen alsof het de belangrijkste is:

1. elke winst telt wel degelijk mee bij het opmaken van de Internationale Ranglijsten. Dat betekent dus dat Nederland wellicht net die plaatsjes hoger op de ladder zou kunnen komen door een extra winstpot, zeker tegen een hoger aangeschreven land als Duitsland.

2. gokken op wat er elders gebeurt, of ‘het erop aan laten komen’ is nooit verstandig; als je goed bent -en ik neem aan dat zo langzamerhand steeds meer mensen het met mij eens zijn dat het Oranje Nationale Mannen Team de laatste jaren die kwalificatie wel verdient?- laat dat dan ook maar zien!
De tijd dat Nederland van het verrassingseffect kon profiteren omdat niemand rekening met zo’n zwak team hield, zijn nu wel voorbij. Omdat Nederland gewoon een goed Mannen Basketball Team heeft, en omdat het in het Internationale Basketball al lang niet meer zo in elkaar zit als vroeger: er zijn nauwelijks zwakke landen meer, en er zijn ook maar weinig Echte Toplanden die meestal wel verzekerd zijn van winst en vrijwel altijd van hoge klasseringen. Dat is ook meteen, wat het Internationale Basketball zo mooi maakt.

Nu moeten we die wetenschap ‘alleen nog maar even weten te verkopen’: aan het NBB-Bestuur, aan NOC*NSF, aan Commerciële partijen, en -last but not least- aan de Media. Want laten we wel zijn, positieve uitzonderingen daargelaten, was de media-aandacht tot nu toe uiterst schamel te noemen…

AART DEKKER

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.