CP3 by Basketball Totaal

De vrijdagmiddagborrel

Vrijdagmiddag even na vieren is het weer tijd voor de iBasketball.nl DWBL vrijdagmiddagborrel. Deze week met voorbeschouwing op de bekerronde van komend weekend. Apollo 2 neemt het op tegen Amazone en dat wordt spannender dan veel mensen denken. Apollo heeft namelijk een bijzonder ervaren formatie met bijvoorbeeld ex-eredivisioniste Liisa Hettema. Vorig seizoen was Apollo 2 een bijzondere cupfighter die het bijvoorbeeld DOZY den Helder heel lastig maakte. Amazone dient dus te waken voor onderschatting, want een misstap is zo maar gemaakt. Apollo 2 haalde het hoofdtoernooi door de voorronde in eigen huis te winnen en daarbij Trajanum uit Nijmegen te verslaan. Trajanum is een ploeg die al jaren voorzichtig aan het groeien is in de hoofdklasse van Rayon Oost. Met Stephanie Schilder heeft coach Eloy van Ewijk een snelle en creatieve playmaker, terwijl Michelle van Lieshout en Tina van den Ing rondom Noviomagum enige reputatie genieten als schutters. Of het genoeg gaat zijn om Apollo 1 te verslaan mag je je afvragen. Apollo lijkt ondanks dat de ploeg nog niet op topniveau lijkt te draaien een paar maatjes te groot, maar kan zich voorbereiden op een wedstrijd waarin Trajanum de huid duur zal verkopen.

Fleur van Baalen

Green Eagles tegen BV Hoofddorp  is opvallend genoeg een wedstrijd waar slechts twee scheidsrechters ingepland staan. Waar dat in de wedstrijden van Trajanum en Apollo 2 nog te verklaren is door de rayonstatus van beide ploegen is het in Maassluis een beetje vreemd. Beide ploegen speelden vorig jaar nog wel in het rayon, maar de promotie werd beloond met een plek in de eredivisie. Waar BV Hoofddorp misschien wel wat meer ervaring heeft met onder andere Rianne Philippo en Kirsten van Poeteren oogt Green Eagles als een dieper team. Roos Jordans bewees vorige week haar plek te vinden in de eredivisie, en de zusjes Fleur (foto rechts) en Jolien van Baalen zijn grappig slimme forwards, die meer kunnen dan Nederland doorheeft. Beide teams wonnen nog niet in de eredivisie, maar Green Eagles, dat – toegegeven – een makkelijker programma had om te starten, speelde goed mee in beide wedstrijden. Het thuisvoordeel zou wel eens van doorslaggevend belang kunnen zijn, hoewel we ook niet opkijken van een wedstrijd waar Kirsten van Poeteren zes driepunters raak schiet in evenzovele pogingen op weg naar de winst.

Groene Uilen krijgt Almonte  op bezoek, en dat zal voor Almonte een verademing zijn na twee playoff deelnemers van het voorgaande seizoen in de eerste twee wedstrijden. Het wordt een eerste serieuze test voor de ploeg van Marie Jose Allers. Groene Uilen heeft de nodige ambitie, en baalde van het aantal punten tegen in de wedstrijd tegen den Helder. De ploeg lijkt met Linda Mak en Sanne Hamersma die terugkeerden sterker dan het jaar voordien, en de promovendus uit Eindhoven beschikt weliswaar over prima versterkingen, maar zal mogelijk nog moeten constateren dat deze wedstrijd tevroeg komt. Een goed gevoel na de wedstrijd zal het belangrijkste doel zijn na de twee ruime pandoeringen voor de competitie.

In Katwijk bij De Wit Grasshoppers  zien we een doubleheader, met het tweede team dat tegen DAS aantreedt, en dames 1 dat het opneemt tegen Cangeroes. DAS was een week voordien de tegenstander van de ploeg van Ivo Boom en had uiteindelijk weinig in de melk te brokken. Corine Manuputty was er niet bij, maar Kelly Brugman trok de kar voor de Delftse formatie. Met Gwen van Helfteren en Amy van Blitterwijk erbij staat er een interessante kern van speelsters waar coach Rychard de Jong een heel eind mee moet kunnen komen in de beker. Grasshoppers 2 verloor van ProBuild en won van Uball, waarbij de overwinning ook qua spel meer indruk maakte dan de nederlaag. De favorietenrol voor deze pot ligt ogenschijnlijk bij DAS. Het eerste team zal normally spoken toch weinig problemen moeten hebben met Cangeroes. Toch zal coach Ivo Boom moeten afrekenen met Maaike van de Bovenkamp en Sigrid van der Toorn. De twee makkelijk scorende forwards zouden zomaar eens een topavond kunnen hebben die de jonge formatie van de thuisploeg doet wankelen. iBasketball zal live verslag doen van de beide wedstrijden in Katwijk.

Lekdetec.nl krijgt in eigen huis de kans om revanche te nemen tegen US dat lang hoopte op een stunt in de seizoensopener. US heeft inmiddels Dyan Jakupovic erbij en dat is een versterking. De thuisploeg moet het normaal gesproken nog steeds doen zonder Anouk Biesters en Lynn Bettonvil. Er zal voor de Amsterdammers dus weer ruimte liggen onder de borden.

EBV Baros is één van de onbekendste ploegen in de eredivisie dit jaar, en we hopen dat de PR-commissie van de Rotterdamse studenten de bekerwedstrijd eens aanpakt om iets aan die status te doen. Binnenland komt op bezoek en is nog ongeslagen in de competitie. De supercup ging verloren, maar dat was tegen ProBuild en dat is een team van een ander kaliber. We verwachten dan ook geen stunt in Rotterdam.

Laura-Cornelius

Probuild Lions vormt met CTO de wedstrijd van de week. Beide teams wonnen tot nu toe alle wedstrijden, en voor beide teams zal een nederlaag ook een domper betekenen. In Landsmeer heeft het blessurespook inmiddels flink toegeslagen, en baalt men van het einde van het tweede team in de promotiedivisie een paar jaar terug, want aanvulling lijkt gewenst. Bij de ploeg van Remy de Wit was vorige week Britt Zappeij afwezig, maar zij traint inmiddels weer. Het wordt een fraai duel tussen Laura Cornelius (foto) en Molly McDowell. Wij vermoeden dat de Amerikaanse nog één keer als winnares van het veld afstapt.

Een mooi weekend wacht ons dus weer, met keuze genoeg om leuke potjes te bekijken. Heeft er iemand nog nootjes?

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.