CP3 by Basketball Totaal

De vloek van de draft: Sam Bowie

Sam Bowie
Je kunt het een mens bijna niet aandoen: in de NBA Draft eerder gekozen te worden dan His Airness, Michael Jeffrey Jordan. Want ja, als je eerder wordt gekozen dan MJ, zou je dus ongeveer net zo le-gen-da-risch briljant buitenaards goed moeten zijn. Of eigenlijk zelfs nóg beter. Dit overkwam Sam Bowie.

Overigens werd toen Akeem (later: Hakeem) Olajuwon ook eerder gepickt, maar okay, die heeft uiteindelijk 2 NBA-ringen en domineerde een decennium lang the paint.

Bowie was op college een uitzonderlijk talent. Bij Kentucky rende hij als een gazelle en sprong hij alsof de zwaartekracht voor hem een uitzondering maakte. Helaas kreeg hij al in de NCAA te maken met blessures, waar hij zich met enorme opofferingen en geduld doorheen knokte. Hij kwam terug en de Portland Trailblazers hadden een center nodig. Een echte franchise player, een anker in de bucket, een rots, een eik. Dit alles werd Bowie niet. Meerdere zeer ernstige blessures troffen hem, hij brak beide benen. Een trade naar de (toen allerbelabberdste) Nets was zijn lot. Al met al zijn zijn NBA-stats nog heel behoorlijk. De (voor de hand liggende) vergelijking met man-child Greg Oden doet Bowie dan ook geen recht. De draft-hoger-dan-Jordan heeft hem gelouterd. Dat zien we, plus vele zeer zeldzame archiefbeelden, in deze aangrijpende documentaire. 57 minuten kippenvel.

Sam Bowie documentary, Storied SEC from Arie in t Veld on Vimeo.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.