CP3 by Basketball Totaal

De Tegenstanders van U20 Orange Lions in Groep-B: Azerbeidzjan & Slowakije

Basketballschrijver en -kenner Aart Dekker volgt -bijgestaan door Jan Lievaart- voor de website van de Nederlandse Basketball Bond, iBasketball en zijn eigen Blog, de verrichtingen van Orange Lions MU20 bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie, dat komende vrijdag (15 juli) in Oradea, Roemenië begint. Dekker, frequent bezoeker van jeugdtiteltoernooien in Europa, zal verslag doen van de wedstrijden van Nederland en ook geregeld zijn eigen visie geven op het toernooi. Hieronder een Preview op de tegenstanders in Groep-B.

Na de fraaie winst tegen Groot-Brittannië, heeft Nederland in Groep-B nog drie wedstrijden te gaan: Azerbeidzjan&Slowakije –die speelden de op een na laatste wedstrijd van Dag-2 tegen elkaar, en de Britten tegen Rusland. Ideaal dus voor Oranje: zelf uitrusten, en alle tegenstanders nog eens goed bestuderen!

Azerbeidzjan -geografisch eigenlijk geen Europees land- in binnen het Europese Basketball éen kleintje’, en dat zijn ze hier op dit MU20-B-Europese Kampioenschap ook; klein van gestalte, klein van statuur, en ook met een klein aantal spelers – ze treden aan met het minimaal vereiste aantal van tien spelers. De 2-3-zone-verdediging staat ‘klein’ en er wordt veel geswitcht en geholpen, maar dat leidt vaak tot grote afstanden in de close-outs op open schutters. Maar de spelers zijn taai en fysiek redelijk sterk, en slagen er lang in redelijk dichtbij de Slowaken te blijven. Bij de rust is het 46-44, en de rotatie is ook ‘klein’; slechts zes spelers kregen in de eerste helft minuten, waarvan eentje -Mustafazade- welgeteld 5min en dan nog 16 tellen meer, hij beperkte zich vooral tot ‘foutloos meespelen’ en had een statsline van louter nullen…dus waarom zou je dan dure tickets kopen voor speler-11 en -12?!? Het draait bij de Azeries vooral om Jordan Davis (1.94m, net 20, van juni 2017) het klinkt niet erg ‘Azerie’, en dat is hij waarschijnlijk ook niet -al zou hij er vanuit de nok van de Oradea City Arena Antonio Alexe -waar ik achter mijn perstafel zit te kijken- best voor door kunnen gaan- Davis is zeker een zeer vaardige scorende Guard. Power Forward Endar Poladkhanli(2.00m, ook 18(van oktober 1998) een sterke ‘alleskunner’) is de tweede man die Oranje straks niet (te lang) vrij moet laten staan. Davis(34) en Poladkhanli(24) zijn scorers. 58 punten van slechts twee man is natuurlijk een aardige basis om te winnen, maar legt direct de achilleshiel van dit team bloot.

Mijn eerste idee voor een effectieve Oranje-aanpak van Azerbeidzjan?

Met agressief verdedigen de startende vijf van Azerbeidzjan -en vooral Davis- afmatten, het overschot aan lengte onder het bord uitbuiten, persoonlijke fouten trekken en een of meer basisspelers -zo snel mogelijk- in foutenproblemen brengen. De (help-) defense van Azerbeidzjan onder de ring lijkt me niet voldoende om de Orange Lions daar af te stoppen als bal en spelers goed bewegen.

Slowakije -gelegen richting het hart van Europa, het echte middenpunt ligt in Litouwen- en is een basketball-land uit de gigantisch grote Europese basketball-middenmoot. Op het MU20-toernooi zelden een uitblinker, maar ook zelden ‘zo klein’ dat het niet competitief is. Niet zelden hebben ze een enkele erg lange en/of zeer getalenteerde spelers mee. In die categorie past zeker Marek Dolezay -lang, beweeglijk en atletisch, met een aardig arsenaal aan moves en goede touch- al is hij nog wat ‘wiry thin’, en lijkt verdedigen (en uitblokken) niet zijn grootste ambitie. De Slowaken gaan mee in het trage basketball van de Azeries, proberen wel met steeds meer Full-court Press verdedigen iets af te dwingen, en dat lukt, al hebben ze nooit echt controle meer op het stug doorscorende duo Davis en Poladkhanli. De aanwezigheid van veel meer lengte (Dolezay, Drgon, Szabo en Szatko zijn 2.00m of groter, tegen slechts twee krap aan 2.00m mannen van Azerbeidzjan), en zeker meer talent, blijkt uiteindelijk voldoende voor een 86-78 zege voor Slowakije.

Mijn eerste idee voor een effectieve Oranje-aanpak van dit Slowakije?

Hard aanpakken, geen ruimte geven hun eigen spelletje te spelen, hard rebounden en rennen waar het kan. Dan zou Nederland de twee punten tegen Slowakije moeten pakken.

SlowakijeAzerbeidzjan

De wedstrijd opent zeer spectaculair; met een alley-ho en op-pass vanuit de tip-off op de 2.02m lange, 19-jarige atletische Swingman Marek Dolezay, die direct een visitekaartje afgeeft. Maar de Azeries -alhoewel klein- dunken direct terug; Akbar Mammadov (2m, en nog 18;hij is van maart 1999) met een twee-handige, tweebenige harde spijkerdunk. Kwart-1 eindigt op 23-19, eerste indruk: ook tegen deze twee landen zal Nederland volle bak moeten gaan, maar dan zou de kracht van het Nederlandse collectief voor overwicht moeten zorgen, en voor een solide winst.

De Azeries doen alles wat ze kunnen om het tempo uit de wedstrijd te halen, en in de eerste helft is dat -vooralsnog?- tegen deze tegenstander een juiste keuze; met de rust 46-44 achter staan, terwijl je met vijf man probeert te spelen, is dat begrijpelijk. De eerste helft was zeker een leuke, zij het wat trage wedstrijd. En als je in 20 minuten slechts 1(!) Turnover hebt en tegen 46% -waarvan 5-11 driepunters- afwerkt, en de tegenstander heeft zeker meer kwaliteiten en een diepere bank, dan doe je het waarschijnlijk goed.

In de tweede helft werkt de aanpak van de Azeries tegen dit Slowakije nog ruim een kwart; met 9:44min te gaan bij 65-63 voor voor de Azeries is het nog spannend, maar daarna loopt Slowakije langzaam weg.

AART DEKKER (Later vandaag een stukje over de tegenstander van morgen; Rusland)

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.