CP3 by Basketball Totaal

De Roddelkoning ‘Loon Lions terug de eredivisie in’

17 juni 2015 was de dag dat Loon Lions bekend maakte niet meer in de eredivisie te gaan spelen. Kort gezegd Lions had de buik vol van het bestuur en het beleid van de NBB. Maar toch doen nu de geruchten de ronde, dat de meervoudig landskampioen zich toch wil gaan inschrijven in de eredivisie. En dat zou opmerkelijk zijn, aangezien de ploeg zich eerder terugtrok voor het nieuwe seizoen, het team bijna leeg liep en het bestuur van de NBB de Blizzards weigerde zich in te schrijven in de eredivisie. Toch is een competitie met Lions erbij, beter dan een competitie zonder Lions, dus het zou goed nieuws zijn.

Maar goed het is nog niet meer dan een roddel, dus het is even afwachten of het waar is. Als Loon Lions toegelaten wordt tot de eredivisie, kan het bestuur het team van Broring en Nieuwveen ook niet meer weigeren. Met deze twee teams, zou de teller op acht eredivisie teams staan.

Lees hier het bericht van Lions:

Het team van Loon Lions heeft zich niet ingeschreven voor de Vrouwen Basketball League van volgend seizoen. De club heeft ernstige problemen met het beleid van de Nederlandse Basketball Bond (NBB). Met name het beleid rond het Nederlandse vrouwenteam en het gebrek aan belangstelling voor de hoogste competitie zitten de Lions dwars. “We voeren al jarenlang vruchteloos discussie”, aldus manager Sabrina Oudkerk Pool. “En er komt een tijd dat genoeg genoeg is. Op deze wijze kunnen we als ambitieuze topclub niet meer functioneren. ”

Wat is er aan de hand? Al jarenlang doet de basketballbond pogingen om het nationale vrouwenteam in de vaart der volkeren op te stoten. De deelname van een CTO (Centrum voor Topsport en Onderwijs) aan de eredivisie vormde vijf jaar geleden een eerste stap. De NBB kreeg hiervoor geld van de NOC*NSF. Ook sponsorde de NOC*NSF een fulltime bondscoach, een ongekende luxe voor de armlastige basketballbond. Het effect was echter dat jonge speelsters werden weggelokt bij hun clubs om bij het CTO te trainen en te spelen. Goed voor de speelsters, maar ontdaan van hun grootste talenten werd het voor de eredivisieclubs steeds lastiger om het hoofd boven water te houden. In de laatste jaren gaven vier verenigingen (Groningen, Tubbergen, Amsterdam, Leiden) er de brui aan, waardoor er op dit moment naast het CTO nog maar zes clubs op het hoogste niveau acteren. En dat worden er nu dus vijf.

“Het is geen gezonde situatie”, verzucht Sabrina Oudkerk Pool, die in het dagelijks leven studenten tot docenten Lichamelijke Opvoeding opleidt bij de ALO in Amsterdam. “Op de korte termijn maakt het CTO een klein aantal meisjes misschien beter, maar als je niet tegelijkertijd aan een brede basis bouwt en een gezonde topcompetitie onderhoudt, leidt dit beleid uiteindelijk alleen maar tot achteruitgang. Men lijkt te denken: als we eenmaal succes hebben met het nationale team, komt de rest vanzelf wel. Maar zo werkt het helaas niet.”

Toch wil de NBB het komende seizoen nog wat verder gaan. De bond heeft het Nederlands team ingeschreven voor de Europa Cup, waardoor zes midweekse wedstrijden moeten worden gespeeld voor de kerst. Daarnaast moeten er in windows worden gespeeld voor de kwalificatie voor het Europees Kampioenschap, daarom wordt de competitie een aantal malen stilgelegd, terwijl het nationale team wekelijks bijeenkomt om te trainen. “Dat betekent dus dat wij niet meer de hele week met al onze speelsters kunnen trainen”, zegt Oudkerk Pool. “Bovendien wordt de competitie met die onderbrekingen een maand langer, waardoor de clubs extra op kosten worden gejaagd. Ik vind dat niet redelijk.”

Enkele clubs tekenden protest aan bij de Bond, maar vonden geen gehoor. Loon Lions weigerde vooralsnog om akkoord te gaan.

Het betekent dat het voor Loon Lions moeilijk wordt om een topteam bijeen te krijgen. “Wij zijn een trotse club met ambities”, zegt Oudkerk Pool. “Wij willen niet met te weinig en te jonge speelsters in de competitie spelen. Dan liever even niet. We hebben genoeg goede jeugdspeelsters om de wat verdere toekomst met optimisme tegemoet te kunnen zien. Zodra het Nederlandse clubbasketball bij de vrouwen door de bond weer serieus genomen wordt, schrijven we ons graag weer in.”

 

een reactie

  1. Vorige week wees Coördinator Landelijke Competities Dennis Bouwmeester
    het nieuwe Ere Divisie Team HPC Blizzards van o.a. Tanya Bröring , Marlous Nieuwveen , Fieke Ligthart , Kim Hartman , Eliza Kucharsk , Corrine Manuputty & Sanne van Dongen na een rondgang bij de overige Ere Divisie Clubs onverbiddelijk de deur omdat de inschrijving op 1 Mei gesloten was. Mocht Loon Lions nu alsnog toegelaten worden tot de Ere Divisie dan zou dat naar mijn smaak heel erg vreemd zijn. Dan zou het de bovengenoemde speelsters wel weer onderdak bieden om in de competitie te blijven spelen natuurlijk , maar als ze dat bij HPC Blizzards zouden doen dan zou er denk ik een Bestuur zitten wat meer kennis van Basketball zaken heeft dan Sabrina Oudkerk Pool en consorten ?!! Persoonlijk heb ik liever HPC Blizzards die verdienen het meer.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.