CP3 by Basketball Totaal

De Orange Flavour van Jill Bettonvil

De fakkel van onze Orange Angels vlamt (1)

Topsporters zijn vaak goed in allerlei sporten. Dat geldt zeker voor Jill Bettonvil. Voordat zij – al snel – werd geselecteerd voor basketbalselecties was zij een goede jeugdtennisser. De passie voor sport zit diep bij Jill. Zo diep, dat de emoties wel eens hoog oplopen.Tegelijkertijd wil deze Orange Angel de allerbeste te zijn, ook al is op haar positie de concurrentie groot. Jill steekt met haar verhaal over emotie de fakkel aan die straks tijdens Orange Flavour in de Sporthallen Zuid fel moet vlammen.

Wie Orange Angel Jill Bettonvil ziet basketballen, kijkt naar een teamspeelster bij uitstek. Toch bedriegt de schijn een beetje. “Tot mijn veertiende heb ik altijd individuele sporten gedaan. Vooral tennis. Als junior deed ik mee aan de bondstrainingen en speelde ik op de NK’s.”

Tennis was niet het eindstation voor de geboren Bossche. “Ik ben een emotionele sporter. Omdat je bij tennis tijdens de wedstrijd geen coach hebt én geen team om je heen, moet je dat mentaal helemaal zelf bolwerken. Mijn ouders raadden mij toen aan te gaan basketballen.”

Dat bleek een gouden keuze. “Ik werd al snel geselecteerd voor selecties”, zegt ze, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. “Basketbal heeft mij geleerd minder emotioneel te zijn tijdens het sporten. Al moet je niet vergeten dat blijdschap ook een belangrijke emotie is. Voel ik dat, dan speel ik veel vrijer en ben ik op mijn best.”

Dat laatste was bijvoorbeeld goed te zien tijdens de afgelopen bekerfinale in Wijchen, tussen Jills club Lekdetec.nl en Binnenland. Daar was ze één van de uitblinkers aan Bemmelse zijde. Ze vloog over het veld. Maar door een vroege uitsluiting, na twee persoonlijke fouten in een paar seconden, stond ze ineens langs de kant en greep ze naast de beker. Jill was woest. “We zaten zó in een flow. Misschien had ik mijn handen helemáál bij me moeten houden. Nu kon ik niets meer voor het team doen.”

Gewend om bij de tot de Europese jeugdtop te behoren, richt ze nu al haar pijlen op ‘het grote Oranje’. Het betekent nóg harder werken. “Nu heb ik een andere rol dan bij de jeugd, het CTO en in Bemmel. Mijn plek op dit moment is achter ervaren internationals. Dat is best wennen, vooral dat ik daardoor ook minder speeltijd heb. Juist op mijn positie is de concurrentie groot. Aan de andere kant voelt dit als een nieuwe stap voor mij. Ik ga ervoor.”

Jill Bettonvil wil tegen Rusland en Zweden, straks op 15 en 22 juni in de Sporthallen Zuid in Amsterdam, voor een uitverkocht huis spelen. “Het is goed voor mensen in Nederland te komen zien dat ook vrouwenbasketbal een echt internationale sport is – hoe hard wij werken om de top van Europa te halen. Maar wij kunnen het niet alleen. We hebben ook alle supporters nodig die er zijn om verder te komen.”

Jill Bettonvil geeft de fakkel door aan Orange Angel Nadine Boesaart

Bron: NBB

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.