CP3 by Basketball Totaal

De ontwikkelingen rond Port of Den Helder Kings

Ooit was Den Helder een ‘Power-house’ van het Nederlandse Basketball; zowat het hele Nederlandse Nationale Mannen Team speelde er, er werden Kampioenschappen gewonnen, en men deed Europees mee bij de laatste 6-8 van de EuropaCup-1. EN ik heb begrepen – het was voor mijn tijd – dat er in Den helder ooit 13(!!) actieve basketballclubs waren, net zoals trouwens in Amsterdam, Rotterdam, en misschien nog wel een enkele andere plaats.

Het kan verkeren…

Na diverse faillissementen in Den Helder werd iedere keer, of een doorstart gemaakt, of na (enkele) jaren afwezigheid een nieuwe club/stichting opgezet, en begon men opnieuw in de Eredivisie, vaak ook in en nieuwe/andere accommodatie.

Zo dus ook ruim twee jaar geleden. En deze keer waren de plannen bij aanvang ambitieuzer dan ooit – zeker dan de laatste tien of meer jaren. En – niemand kan het ontkennen – er is in die 2-3 jaar heel veel bereikt; een prachtige zaal met mogelijkheden voor meer, een team dat goed meedoet, een uitstekende coach en assistent-coach in het duo Jean-Marc Jaumin en Mike Nahar, voor zover ik het kon bekijken veel trouwe fans, en dat dan allemaal in tijden van Financiële Crisis en een verre van optimistisch perspectief in de Nederlandse Samenleving en het Basketball. Bijna te mooi om waar te zijn…

En als dat het geval is dan komen de geruchten vanzelf: ‘het kan niet waar zijn; er moet wel iets mis zijn.’ En dan kan er zomaar iets helemaal mislopen. Ik weet onvoldoende van ‘de hoed en de rand’ om inhoudelijk meer te melden dan ik zelf uit de media haal en in de wandelgangen hoor. Maar daarin staat het Helderse Basketball niet alleen, ook over andere clubs hoor je regelmatig ‘geruchten en/pf beweringen’. Soms krijg ik daarbij weleens het gevoel dat er (te veel) mensen zijn die er behagen in scheppen als ‘het elders misloopt’… Helaas, en dat is nog steeds iets waartegen ik me wil verzetten.

Maar goed, inmiddels is het wel duidelijk dat er in Den Helder problemen bestaan, en dat die het voorbestaan van de club in gevaar hebben gebracht. En na het verdwijnen van Wijchen, en de teruglopende budgetten bij de meeste clubs, zou het toch wel triest en een erg grote klap voor het hele Nederlandse Basketball zijn, als het ook in de (Noord-) Kop van Noord Holland ook ‘over en uit’ zou zijn.

Daarom wil ik hier toch wel even kwijt dat ik het in- en intriest zou vinden als de Helderse Mannen-club zou imploderen, en dat ik dus hoop dat men het alsnog voor elkaar krijgt door te gaan; dat zou goed zijn voor Den Helder, voor de Fans, voor de spelers en coaches, voor de Jeugd aldaar, voor de rest van het Nederlandse Basketball, en – niet in het minst – ook voor de Nationale Mannenploeg die ons Basketball zo’n boost heeft gegeven en daar hopelijk nog lang mee doorgaat.

Dus tegen iedereen die zich er in den Helder mee bezig houdt hun club te behouden voor de DBL: zet door, geloof er in, en sterkte toegewenst. Ik duim voor jullie!

Aart Dekker

2 reacties

 1. Aart,
  Valt me wel meer op in jouw stukjes: als je niks weet, moet je ook niks schrijven. Niemand heeft hier wat aan, en ga iets verstandigs doen.

 2. Aart.A.Dekker

  Tsja, daar hebben weer zo’n anoniempje.
  Wat moet ik met zo’n reactie?

  Ik weet niet ‘niks’, zoals jij beweert; ik weet wat er in de media (die ik gezien heb) is geweest,
  en zoals wel meer basketball-liefhebbers heb ik heel veel ‘gehoord’, geruchten, halve en hele waarheden, misschien ook wel wat keiharde leugens en/of waarheden.

  Wat ik wist en interpreteerde heb ik aangegeven.

  Mijn mening – en dat is wat een columnist doorgaans doet; een mening geven – lijkt me ook duidelijk; dat er bij het wegvallen van Den Helder weer flinke averij door het Nederlandse Basketball wordt opgelopen, en dat er vrijwel alleen maar verliezers zullen zijn. En dat ik het jammer vind dat zelfs dat, voor sommigen blijkbaar niet erg is…

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.