CP3 by Basketball Totaal

De FIBA-windows en de NBA: maakt het uit voor de kansen van de Orange Lions?

Er is al heel wat gezegd over de zogenaamde vensters, waarin de FIBA sinds dit jaar (bij de mannen; bij de vrouwen is het al langer zo) de kwalificaties speelt voor WK (2019 e.v.) en EK (2021 e.v.).

Aangezien de vensters plaatsvinden in de maanden november, februari, en juni, zou dat een voordeel(tje) kunnen betekenen voor een land als Nederland, dat in het nationale team niet leunt op spelers uit NBA en/of NCAA.

Maar maakt het wel zoveel uit? iBasketball dook in de rosters van alle 24 landen op EuroBasket 2017, en zocht het haarfijn uit.

CONCLUSIE
NL lijkt al met al het beste af in groep F, met Tsjechië, Finland, en IJsland. Bovendien missen de twee eerstgenoemde landen hun NBA-speler. Ook in de andere drie groepen (B, D, en H) liggen kansen, omdat er landen in zitten (resp. OEK, ROE, en GB) die te pakken zouden moeten zijn. Met plek 84 op de FIBA-wereldranglijst, gelijk aan IJsland, mag NL zich echter niet te makkelijk rijk rekenen.

Hoe we daartoe komen:

1.
Drie vensters.
De NCAA finale is begin April (hoezo ‘March’ Madness?) en de NBA play-offs zijn in april, mei, juni.
Dus het is denkbaar dat Europese NBA-spelers in het eind-juni-venster nog net even twee wedstrijden mee kunnen doen.
EDIT: Ook de beschikbaarheid van de EuroLeague-spelers is niet zeker. Deze league, die nog steeds in conflict is met FIBA, is van plan de competitie (maar liefst 30 wedstrijden in een kleine 6 maanden!) tussen oktober en april, gewoon door te laten lopen. Merci Ref Arnoud van Bochove voor de input.

2.
China.
Het is ons niet bekend in hoeverre de Eurotoppers die in China spelen, beschikbaar zijn tijdens 1 of meer windows. Het seizoen in de Chinese CBA loopt van oktober t/m april. Voor Azië gelden dezelfde vensters als voor Europa, dus het is zomaar mogelijk dat onderstaande Europeanen gewoon voor de interlands beschikbaar zijn.
Het gaat (dit is een momentopname!) in China o.a. om:
GRI – Ioannis Bourousis
FRA – Edwin Jackson
LIT – Donatas Motiejunas
SRB – Miroslav Raduljica (vanwege kniekwetsuur niet op EK 2017)

3.
Coaches.
Diverse Eurolanden hebben een coach, die in de NBA (bv. als assistent) werkt. Denk aan Messina (Italië en de Spurs) en Fleming (Duitsland en de Nets). Het is ons niet bekend of zij tijdens het window beschikbaar zullen zijn. Het ligt niet voor de hand, want een coach moet natuurlijk ook voorafgaand aan een window flink met zijn team aan de slag zijn. Tenzij dit allemaal overgelaten zou worden aan de nationale assistent(en).

4.
Sterke landen.
Het feit dat een Europees land een man of 7 (bv. Spanje) in de NBA heeft lopen, geeft in het algemeen natuurlijk aan, dat het niveau in dat land sowieso al heel hoog is, en dat ook de niet-NBA-spelers van dat land in het algemeen van een zeer goed niveau zullen zijn. En misschien zelfs wel extra gretig zullen zijn, om tijdens de windows hun kracht te laten zien. “Wat die NBA-jongens kunnen, dat kunnen wij ook!”

5.
NCAA.
Het is een fictie om te denken dat een Eurospeler uit de NCAA direct grote impact heeft op seniorenniveau tijdens interlands. Een college speler is slechts een jaar of 20 oud, en je moet wel een hele grote jongen zijn (minstens figuurlijk), om dan al wedstrijden naar je hand te zetten. Van alle Eurospelers in de NCAA is momenteel de Belgische guard Emmanuel ‘Manu’ Lecomte (komend seizoen senior bij Baylor; begonnen bij Miami-U) een uitzondering. Hij is een speler met nu al bijzondere klasse voor de Belgian Lions.
De Isreëlische G/F Egor Koulechov (Florida, eerst Rice) is een grote belofte, maar hij maakt vooralsnog geen deel uit van de selectie.

6.
Afgelopen jaren.
We moeten niet net doen, alsof in het pre-windows tijdperk (daarmee bedoelen we niet MS-DOS) de NBA- (en NCAA) spelers massaal kwamen opdraven voor hun nationale teams. De trend lijkt bovendien, dat mannen die vast (of juist wankel) in de NBA zitten, liever in het land van Uncle Sam (en ome Donald) blijven. Zelfs op een toch groot kampioenschap als EuroBasket 2017, zijn er heel wat afhakers. Soms door blessures, soms om andere redenen (rust, roster spot veilig stellen, gericht trainingsprogramma). De twee Turkse NBA-sterren, Asik en Ilyasova, zijn zelfs op het laatste moment afgehaakt, terwijl de finale van het EK 2017 nog wel in hun eigen land plaatsvindt ! Enes Kanter (OKC) viel al eerder buiten het team, naar zijn eigen zeggen vanwege zijn politieke denkbeelden, die niet zouden stroken met die van de Turkse regering en president.
Wellicht speelt bij ‘nieuwe’ landen als Kroatië, Litouwen, etc. ook mee, dat de sensatie van het mogen uitkomen voor je eigen land, dat (voor de jaren ’90) onderdeel was van een grotere staat, tegenwoordig ietsjes lager ligt. Anderzijds, bij een WK en zeker een Olympische Spelen, staan toch vrijwel alle toppers te trappelen, enkele Amerikanen wellicht uitgezonderd.

Fameuze afhakers (nogmaals, soms noodgedwongen) voor EB 2017 zijn:

DUI Paul Zipser (Bulls), Dirk Nowitzki (Mavs)
ITA Danilo Gallinari (Clippers; u weet wel waarom)
LIT Domantas Sabonis (Pacers)
FRA Tony Parker (Spurs)
GRI Giannis Antetokounmpo (Bucks, diverse blessures)
SPA Sergio Llull (Madrid; kniekwetsuur), Nikola Mirotic (Bulls; heeft nog geen team), Serge Ibaka (Raptors; ooit Spanje)
SRV Nikola Jokic (Nuggets; “persoonlijke ontwikkeling”), Nemanja Bjelica (Wolves)
OEK Alex(ei) Len, Suns; nog geen club
KRO Damjan Rudez, Magic, nog geen club, Ivica Zubac (rookie bij de Lakers), Mario Hezonja (Magic, komt niet echt op gang in de NBA), Ante Zizic (net getrade van Boston naar Cleveland)
TSJ Jan Vesely (Wizards, nu Fenerbahce)

NBA-mannen die wel meedoen op dit EK zijn o.a.:

FIN Lauri Markkanen (Bulls rookie … omstreden hoge draft-pick)
FRA Evan Fournier (Magic), Boris Diaw (gewaived door de Jazz), Kevin Seraphin (Pacers, nu Barcelona), Joffrey Lauvergne (Bulls, nu Spurs)
GRI Georgios Papagiannis (Kings)
SLV Goran Dragic (Heat)
GEO Zaza Pachulia (Warriors)
DUI Daniel Theis (Celtics), Dennis Schröder (Hawks; hoewel hij nog niet op het FIBA-roster staat)
ISR Omri Casspi (Warriors)
ITA Marco Belinelli (Hawks)
LIT Jonas Valanciunas (Raptors), Mindaugas Kuzminskas (Knicks)
KRO Bojan Bogdanovic (Pacers), Dario Saric (Sixers), Dragan Bender (Suns)
TSJ Tomas Satoransky (Wizards)
SPA Pau (Spurs) & Marc (Grizzlies) Gasol, Ricky Rubio (Jazz), Sebastian Saiz (Heat Summerleague), Guillermo ‘Willy’ Hernangomez (Knicks), Alex Abrines (Thunder), Juan(cho) Hernangomez (Nuggets)
MNG Nikola Vucevic (Magic)
LET Davis Bertans (Spurs), Kristaps Porzingis (Knicks)
RUS Timofey Mozgov (Lakers, nu Nets)
SRV Milos Teodosic (Clippers; EDIT: afgehaakt voor het EK), Bogdan Bogdanovic (Kings), Boban Marjanovic (de man-mountain van de Pistons)

7. Seven to heaven. Kom eens to the point man. Als we inschatten hoeveel NBA-spelers er meedoen op EuroBasket 2017, komen we op naar-verwachting 32, waar het er ongeveer 42 hadden kunnen zijn.
De grootste EK-leveranciers dit jaar zijn Spanje (7), Frankrijk (4), Kroatië (3), en Servië (ook 3).
Stuk-voor-stuk zijn dit al jaren grootmachten in het internationale basketball. Het valt dan ook niet te verwachten dat zij in de komende FIBA kwalificatievensters, ook al zullen die zonder de NBA’ers kunnen zijn, opeens te verslaan zijn voor onze Orange Lions.
Zo resteren bij Frankrijk mannen van EuroLeague-topteams als CSKA, Valencia, Barcelona, en Zalgiris. Ook een Litouwen, Griekenland, Turkije, en Rusland lijkt voorlopig nog een maatje te groot voor Nederland. NBA of geen NBA.

Aan de andere kant zijn er de iets kleinere basketballlanden (denk ook aan Oostenrijk met of zonder Jakob Pöltl … hoewel hij er in 2016 tegen NL niet bij was), die zonder hun NBA-speler opeens relatief veel inleveren. Dan kunnen we denken aan:

Oekraïne (groep B)
Letland (ook groep B)
Italië (groep D)
Finland (groep F)
Tsjechië (ook groep F)
Israël (groep H)

Dan zijn er ook landen die door de afwezigheid van hun NBA’ers verzwakt zijn, zoals Slovenië, Georgië, Montenegro (remember 2014 !?!) en Duitsland, maar die worden gekoppeld aan een X2, en die plek heeft NL weten te ontspringen.

Dat maakt ‘de’ stand 6-4:
voor de X1’tjes (zoals NL) zijn er 6 landen vrij duidelijk verzwakt door het feit dat de FIBA-vensters het NBA-seizoen bijten. Voor de X2’en lijkt dat voor slechts 4 landen te gelden.
Die 4 zitten slechts in 2 poules, A en G, dus de X2 die daar in komt, lijkt te mogen blijven hopen.

Als X1 ‘moet’ Nederland volgens deze (ahum) logica hopen op een loting in groep B of groep F.
In beide groepen zitten maar liefst twee landen, die het zonder NBA-mannen een aardig stuk lastiger lijken te gaan krijgen:

Groep B:
Letland (zonder Bertans en Porzingis
Oekraïne (zonder Len en Jazz-speler Joel Bolomboy) (bovendien won NL in 2017 van OEK)
Turkije: in principe een maat te groot

groep F:
Finland zonder Markkanen
Tsjechië zonder Satoransky (maar wellicht met Jan Vesely)
IJsland, daar liggen kansen (en geisers); én knap dat zij op het EK zijn

Tussen B en F lijkt de voorkeur te liggen bij F, omdat Tsjechië/Finland minder pittig lijkt dan Turkije/Letland.

Bij Finland spelen heel wat ‘Finnen’ met een Engelstalige achternaam (Huff, Lee, Murphy, nog een Murphy, en Wilson), en 3 man die in Spanje spelen, 2 in Duitsland, en 2 in Frankrijk. Daar valt dus zeker niet mee te spotten!
Van IJsland moet je zien te winnen, als je ambities hebt voor de volgende ronde.

Bij de Tsjechen speelt vrijwel de hele selectie in eigen land; dat is niet direct een teken van sterkte, tenzij je eigen competitie bv. de Spaanse is.

Veel Letten spelen in het buitenland, ook in sterke competities zoals de Duitse, Spaanse, Griekse, en Turkse.

De Turkse spelers zoeken het dan weer massaal in eigen land, hetgeen gezien de sterke van de competitie (en van de portemonnees) dan weer totaal geen verrassing is.

Ook bij Israël (groep H) is dat het geval, het spelen in eigen land. Dat is voor die natie geen nieuws. Met Euroleague powerhouses als Maccabi Tel Aviv is er nationaal volop tegenstand voor de mannen die geografisch nog net bij Europa weten aan te tikken.

Groepen D en H, waar ook een X1 in belandt, lijken in de breedte een flink stuk sterker, met traditionele basketballlanden als Italië en Kroatië (groep D), en Griekenland en Israël (H).
In groep H ligt aan de andere kant tegen Groot-Britannië wel een kans, en ook in D lijkt Roemenië niet al te imposant. Vrijwel al hun spelers spelen in eigen land.

Dit brengt ons bij het grootste voordeel van de X1 plek:
je vermijdt niet alleen Spanje, Servië, Frankrijk, en Litouwen, maar je treft met een kans van 50% ook de op-papier zwakke broeders, namelijk GB en ROE. Beide landen spelen wel op het EK 2017 (GB verdiende het zelf; ROE is organisator), en dat zal hen wel een stuk verder helpen als team. Je kunt qua ‘zwakke’ broeders zelfs van een 100% kans spreken, als je IJS en OEK ook daartoe wil rekenen. Maar ook die landen staan toch maar mooi op eigen kracht op het EK 2017.

Nederland hoeft in de komende ronde maar één team achter zich te laten, om van de laatste 32 door te gaan naar de laatste 24. Wel gaan de resultaten mee naar de volgende ronde, waar je drie nieuwe tegenstanders krijgt, in een groep van dus in totaal zes. Alleen tegen die 3 ‘nieuwe’ teams speel je dan nog, uit-en-thuis. Uit de poule van 6 gaan de beste 3 naar het WK 2019 in China. De kans daarop lijkt voor Nederland miniem.

8.
FIBA-wereldranking:

NL heeft plek 84, dat komt door de ene winstpartij op een kampioenschap, de zege tegen Georgië in Zagreb, 2015. Landen als Roemenië en Hongarije hebben een ranking van 0, want zij hebben sinds de invoering van dit systeem niet op een EK gespeeld, of in ieder geval, er niets gewonnen. Plek 22 voor GB lijkt geflatteerd, zij hebben een kortstondige bloei gekend rond de Spelen van Londen in 2012.
Afgaand op de ranking, waarbij we ROE en HON beide plek 90 geven (IJsland heeft 84, Montenegro 72), is dit ‘de’ sterkte van de groepen:

1. groep E
2. groep H (GB is geflatteerd)
3. groep G
4. groep B
5. groep A
6. groep C (HON op 90 gezet)
7. groep D (ROE op 90 gezet)
8. groep F

9.
CONCLUSIE

NL lijkt al met al het beste af in groep F, met Tsjechië, Finland, en IJsland. Bovendien missen de twee eerstgenoemde landen hun NBA-speler. Ook in de andere drie groepen (B, D, en H) liggen kansen, omdat er landen in zitten (resp. OEK, ROE, en GB) die te pakken zouden moeten zijn. Met plek 84 op de FIBA-wereldranglijst, gelijk aan IJsland, mag NL zich echter niet te makkelijk rijk rekenen.
Mocht NL in de groep komen met een dominant land uit de FIBA top-13 (TUR op plek 8, KRO op 11, GRI op 13), dan kan ook dat een voordeel zijn, in de zin dat vermoedelijk dat land (bijna) alle wedstrijden zal winnen, hetgeen voorkomt dat ‘iedereen van iedereen’ wint, wat nog wel eens rare uitkomsten kan geven. Dat gevaar ligt in een groep TSJ-FIN-IJS-NED absoluut op de loer. Het is zomaar mogelijk dat NED bijvoorbeeld eerst FIN verrast, waarna FIN van TSJ wint.

PS: de meeste landen hebben nog een roster van 13 of 14 man ingeschreven staan bij de FIBA, voor het EK 2017. Dat mogen er uiteindelijk maar 12 zijn.

2 reacties

  1. Eerste drie gaan ook door naar eurobaskdt 2021,meen ik

  2. iBasketball_crew

    Ha Arjan, de kwalificatie voor het EK 2021 begint na het WK, in Nov. 2019 en alle Europese landen moeten dan weer meestrijden om dat EK te halen. Wel zijn er op het WK twee directe Europese plekken voor de OS 2020 te verdienen. Als je de laatste 24 haalt in Europa, op weg naar het WK, dan stroom je na het WK meteen in bij de 8 kleinere landen die uit de pre-kwalificatie gekomen zijn. Dan heb je dus (Nov. 2019) weer 8 groepen van 4 landen.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.