CP3 by Basketball Totaal

De droom van scheidsrechter Edith Oudshoorn: Van Baku naar de Olympische Spelen

Edith Oudshoorn werd onlangs benoemd tot FIBA 3×3 Referee en zal eind deze maand wedstrijden fluiten tijdens de European Games in Baku! Daarnaast is dit jonge ambitieuze talent het afgelopen seizoen uitgegroeid tot een van de favoriete scheidsrechters van de dames eredivisie. Hoog tijd dus om haar eens iets beter te leren kennen!

Hoe lang ben je al aan het fluiten?

Dit seizoen was mijn derde seizoen als 5×5 landelijk scheidsrechter, als 3×3 scheidsrechter ben ik nu sinds afgelopen zomer actief.

Wat voor basketball ervaring heb je buiten het fluiten, dus als speelster/trainer?

Vanaf mijn 7e heb ik gespeeld, tot mijn 21e. Ik ben 3 jaar trainer/coach geweest van jeugdteams.

Waarom ben je van spelen overgestapt naar fluiten?

Zoals het waarschijnlijk bij velen zal zijn gegaan, was er een scheidsrechter nodig bij de club. Zo ben ik in het rayon gerold en gevraagd om in de potential groep in Noord-Holland te komen. Toen ik mijn D-diploma heb gehaald, ben ik gevraagd om in de landelijke potential groep te komen.

Wat doe je in het dagelijks leven?

In het dagelijks leven ben ik wiskunde docent op een vmbo-school in Den Haag.

Vertel iets over jezelf wat we niet weten.

Dat ik liever m’n longboard pak dan m’n fiets.

Afgelopen seizoen heb je in de dames eredivisie gefloten, hoe is dat gegaan?

Vorig seizoen heb ik al een half seizoen mee mogen draaien in de dames eredivisie, dit smaakte naar meer. Dit seizoen heb ik volledig bij de dames meegedraaid. Dit is beter gegaan dan verwacht. Aan het begin van het seizoen heb ik voor mezelf het doel gesteld, om de Final Four te halen. Dit was helaas niet gelukt dus moet je nieuwe doelen stellen. Uiteindelijk heb ik meer bereikt dan van tevoren gedacht, namelijk het fluiten van de bekerfinale en een wedstrijd in de finales van de Play-Offs.

Wat heb je dit jaar geleerd, en wat doe je om jezelf verder te ontwikkelen?

Er is niet 1 specifiek ding wat ik heb geleerd dit jaar, wel heb ik stappen gemaakt in het worden van een completere scheidsrechter. Ik blijf mezelf ontwikkelen door video’s van mijn wedstrijden te kijken en hierover te praten met collega scheidsrechters. Ook ga ik bij de Heren Eredivisie mee met de pre-game en de post-game.

Je bent onlangs FIBA 3×3 scheidsrechter geworden, hoe is dat proces gegaan?

Vorig jaar werden we als scheidsrechters uitgenodigd om een 3×3 toernooi in Rotterdam te fluiten. Door hier te fluiten, kon je jezelf kwalificeren voor het EK kwalificatie toernooi in Amsterdam. Ik was 1 van de 3 scheidsrechters die zich gekwalificeerd hadden. Op het EK kwalificatie toernooi heb ik een goed toernooi gefloten, wat resulteerde in een uitnodiging voor de Fiba clinic om mijn licentie te halen. In april ben ik naar de clinic geweest, waar ik Fiba 3×3 Referee ben geworden.

Wat zijn de grootste verschillen tussen 3×3 en 5×5 voor een scheidsrechter?

Bij de 5×5 heb je als team elke periode 4 teamfouten te maken voor de tegenstander naar de vrije worp lijn mag. Bij 5×5 tellen de teamfouten door en is de straf veel bepalender voor de stand.
Daarnaast gaat het spel veel sneller, dus heb je geen tijd om even ‘bij te komen’. Je hebt een ander soort contact met de spelers, er is meer respect, je bent een soort familie. Tijd om te komen klagen hebben ze niet, want dan is er alweer een score tegen gemaakt.

Edith Oudshoorn & Paul van den Heuvel

Edith Oudshoorn & Paul van den Heuvel

Je gaat komende zomer naar Baku om te fluiten, wat is jouw verwachting voor de prestaties van het NT dat daar gaat spelen?

Ik heb ze pas op 1 toernooi dit jaar met de nieuwe samenstelling zien fluiten, maar ik ken de speelsters een beetje en als ze al hun kwaliteiten binnen het team goed in kunnen zetten, zie ik ze ver komen in het toernooi!

Kan jij als scheidsrechter de speelsters en staf helpen om een zo goed mogelijke prestatie neer te zetten?

Ik verwacht dat ik ze tijdens het toernooi kan helpen door ze te vertellen wat de norm is die wij als scheidsrechters mee krijgen. Verder kan ik ze alleen maar supporteren vanaf de zijlijn.

Wat zijn jouw verwachtingen voor Baku?

Ik verwacht dat ik er onwijs veel ga leren en internationale ervaring op ga doen. Daarnaast hoop ik natuurlijk zo ver mogelijk te komen in het toernooi.

Welke wedstrijdsituaties vind je het moeilijkst?

Ik zie wedstrijdsituaties niet als moeilijk maar als een uitdaging. Als er bijvoorbeeld een coach is die continue verhaal komt halen, dan ga ik op zoek naar een oplossing.

Hoe bereid je je voor op een wedstrijd?

Ik kijk mijn vorige wedstrijden terug, en reflecteer op mijn eigen handelen. Hoe was mijn positie bij de genomen calls, heb ik iets gemist, wat kan ik beter doen.

Welke doelen wil je behalen en wat is je grootste droom als scheidsrechter?

Binnen het 3×3 is mijn doel om uiteindelijk een groot toernooi te halen zoals een WK of de Jeugd Olympische Spelen. Mijn grootste droom is om als 5×5 scheidsrechter de Olympische Spelen te halen.

Je hebt op jonge leeftijd al aardig wat bereikt als scheidsrechter, wat zijn jouw tips voor andere jonge ambitieuze scheidsrechters?

Blijf hard werken en geloof in je eigen kunnen. Ook al heb je soms een slechte wedstrijd, laat je hierdoor niet tegenhouden in je ontwikkeling.

Aankomende zomer kom je de staf van het Marlous Nieuwveen Basketball Camp versterken, wat voeg jij toe?

Ik hoop dat ik een toevoeging kan zijn rondom de spelregelkennis en toepassing van de regels bij de kinderen. Veel kinderen snappen nog niet goed waarom iets wel of juist niet gefloten wordt.

Wat is jouw favoriete drill die je gebruikt tijdens het trainen geven?

Ik ben een groot fan van de liberty drill, hier komen veel aspecten in voor; het passen, lay-ups en schieten op tempo en onder druk.

Wie is jouw voorbeeld?

Binnen Nederland Paul van den Heuvel, buiten Nederland is dat Jasmina Juras.

Als je zelf een crew mocht samenstellen, wie kies je dan en welke wedstrijd gaan jullie dan fluiten?

Ik zou dan een wedstrijd fluiten met Jasmina Juras en Paul van den Heuvel. Als ik dan toch mag kiezen, ga ik voor de finale op de Olympische Spelen.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.