CP3 by Basketball Totaal

DE driepunter …

Curry_schot_zijlijn

… die SPM Shoeters Den Bosch in leven hield:
Brandyn Curry dwong er een verlenging mee af, en daarin wist Den Bosch Landstede Zwolle te verslaan, waardoor de Bossche ploeg de best-of-7 finale tegen Donar Groningen bereikte.

Hieronder de actie in beeld, inclusief slow- & stop-motions.
Eén onzer redacteuren kaartte aan, dat Curry wellicht op de zijlijn stond toen hij de bal ving voor het zo belangrijke schot … wat denkt u, de beelden ziend?

[Toevoeging:] Hieronder vindt u de video; tevens ontvingen wij onderstaande foto’s, vanaf de andere kant genomen. Helaas slechts van 1 enkel moment. We zien dat Curry heel dicht bij de lijn was. Wellicht te zeer kiele-kiele om evident te zijn voor de referee, zeker zonder alle cameramogelijkheden die wij wel hebben, hier in onze montagestudio.
Ook deze link, met dank aan Leon Kersten, geeft nog een (video) invalshoek.

Curry_driepunter_andere_kant

Curry_driepunter_andere-kant-cam2

Video:

[Toevoeging: Video 2:]

21 reacties

 1. Ik denk dat dát op deze beelden iig niet te zien is

 2. Johan Smulders

  Een ideale camera-positie om het niet te kunnen zien. En een scheidsrechter die duidelijk naar die lijn kijkt. Non-discussie dus.

 3. Toch frappant dat bepaalde situaties zich altijd weer voordoen in de eredivisie! Zo had ik een flashback naar de finale van 1998….wedstrijd 4 RZG Donar thuis tegen Den Helder. Vrijwel hetzelfde scenario als gisteravond, alleen nu ging het om een 2 – 2 of 1 – 3 stand in die serie. Donar staat voor met 87 – 84 en nog ong 10 seconden te gaan…wel of geen fout maken? Pinas besluit van niet en het resultaat was een 3p van Franke die de stand gelijk trok, en Den Helder won die wedstrijd na verlenging. Franke stond destijds dus wel op de lijn maar Rolvink zag het dus niet.
  En na de beelden nog eens gezien te hebben lijkt het er wel heel erg op dat de rechter hiel van Curry op de lijn stond.

  • @ Julius.
   Dat ik het destijds de eerste keer zag zei ik Donar heeft gelijk. Daarna heb ik het fragment van de driepunter van Rolf Franke nog tientallen malen terug gezien en op de officiële NOS TV beelden is het echt niet goed te beoordelen of Franke nu wel of niet op de lijn stond. Ik twijfel nu 17 jaar later nog steeds of Franke wel of niet op de lijn stond.
   Op de uitvergrote foto is zonder enige twijfel vast te stellen dat Curry echt met 100% zekerheid op de zijlijn stond met zijn hak.

   https://www.youtube.com/watch?v=_VY7lw2mq0I

 4. Misschien moeten we het laten beoordelen door Glenn Pinas ?!!
  Die had er in de Finale van 1998 tussen RZG Donar & Hans Verkerk Keukens Den Helder na afloop van de vierde wedstrijd ook goed het oog op.

  https://www.youtube.com/watch?v=_VY7lw2mq0I

  Al lijkt het op de uitvergrote foto wel extreem evident te zijn dat Curry echt op de zijlijn stond toen hij de bal ving…..

 5. Arie in 't Veld

  heel close en dus? een terechte no-call?
  Inmiddels wat extra materiaal erbij geplaatst, een luxe die de ref op dat moment in het geheel niet heeft.
  Kiele, kiele, Den Bosch kruipt in meer dan 1 opzicht door het oog van de naald. The mark of a true champion?

 6. Wat mij betreft sluit ik me bij Johan aan. Geen van de beelden (ook de nieuwe niet) geven 100% uitsluitsel of Curry op de lijn stond met zijn hak of dat deze er alleen boven zweefde. In dat laatste geval is het dus een terechte no-call. Ter overweging: als je goed kijkt naar het ingezoomde filmpje zie je een schaduw op de lijn. Mijns inziens afkomstig van de hak van Curry ‘ s schoen. De schaduw kan daar alleen maar zijn als Curry niet met zijn schoen (lees: hak) op de lijn zou hebben gestaan…

  • Als je omhoog gaat voor een jump shot hoe zet je dan af?
   Volgens mij als je afzet komen je hakken los van de grond en zet je af met je tenen.
   Het gaat om het moment van vangen en niet om het moment van afzetten want dan zie je inderdaad een schaduw boven de zijnlijn!

   Daarbij stond SPM Shoeters zo rond de 14 á 15 punten voor en gaan ze als nog bijna de bietenbrug op.
   Als ze zo een voorsprong tegen Donar weggeven dan vrees ik dat ze er dan niet meer mee weg komen en dat Donar in dat geval kampioen zou gaan worden. Dus in dat geval spreken we dan niet van the mark of a true champion. van ervaren topspelers als Stefan Wessels , Kees Akerboom jr , Arvin Slagter en Marcel Aarts die al zoveel jaren meedraaien in de competitie zouden we toch mogen verwachten dat ze als je ruim voor staat een beslissende zevende wedstrijd in eigen hal je het dan geroutineerd uit zou spelen?

 7. @jpvanrossom om je even van je twijfel af te helpen na 17 jaar…vrij kort na die betreffende finale heb ik nog een scheidsrechter cursus(D) gevolgd, en de man die die cursus gaf was zelf een eredivisie commisaris toen. Hij kon ons garanderen dat Franke idd op de lijn stond(ongetwijfeld een andere camera opstelling). Wbt de 3p van Curry, had Nico Zwiep nog wel even een stapje naar voren mogen doen. En de 2 onsportieve fouten waren ook totaal overbodig….met fysiek hard(er) spelen in de play-offs heb ik totaal geen problemen!

  Maar goed dr is niets meer aan te doen, Donar is een fysieker en ook mentaal completer/beter team nu dan SPM Shoeters is op dit moment en ik ga uit van hooguit 6 wedstrijden!

 8. Dit is de 2e keer voor de irressponsible Nico Swiep. De 1e keer dat de commissie sloeg hem op de hand, wat is de Commissie van plan om deze tijd te doen. Dit is een echte schande voor basketbal concurrentie hier in Nederland, evenals een schande voor andere basketbal ambtenaren die samen moeten werken met Mr.Swiep. Commision, Nico Swiep moet verantwoording afleggen voor de 2 slechte fouten hij tijdens de SPM Shoeters / Landstede Halve finale heeft gemaakt om te worden gehouden. Om er zeker van dat hij niet moet worden toegestaan om elke Championship Games noemen.

 9. Arie in 't Veld

  kan ik me geen stelling van mezelf over wel/geen true champion herinneren (maak ik vergeet wel eens vaker iets … ;-))
  Tsja en in een 7-game serie kun je best eens 5 mindere minuten hebben, en toch nog steeds een heel goed team zijn.

 10. Klopt, maar je gebruikt de term in een eerdere post wel waarop JP doorgaat met zijn relaas over dat het feit dat SPM een grote voorsprong weggeeft niet the mark of a true champion is.

  Snap sowieso niet wat dát hele relaas te maken heeft met de vraag wel of niet voet op de lijn. Vandaar geen reactie.

 11. Arie in 't Veld

  helemaal “check” Michel, helder & dankjewel

 12. Hans de Heer

  Ik was er na het initieel zien van de beelden ook van overtuigd dat Curry een voetfout had gemaakt. Maar het is allemaal niet zo duidelijk, er is inderdaad een schaduw te zien die natuurlijk alleen kan ontstaan als de voet de vloer niet raakt. Ik zie geen enkel moment waarop de schaduw niet te zien is.
  Of Zwiep de situatie al dan niet beoordeeld heeft weet alleen hij zelf. Feit is dat er niet gefloten is, dat JT Tiller zijn man (Curry dus) verzuimde te volgen toen ie de hoek in ging voor die laatste drie, en dat Den Bosch door is. Feit is ook dat Groningen de eerste wedstrijd van de finaleserie op een bizarre manier verzaakt heeft. Vooral de Amerikanen (waar Groningen toch wel zwaar op leunt) gaven niet thuis.

 13. Dat is precies wat ik bedoel vwb de schaduw Hans. In het hele fragment is de schaduw te zien boven de lijn. Zowel bij vangen van de bal als in de vervolgactie.

 14. Misschien is dit filmpje ook wel interessant als we het toch over scheidsrechterlijke beslissingen hebben.. https://www.youtube.com/watch?v=Rs-U0UC0UQo

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.