CP3 by Basketball Totaal

De Affaire ‘Aris-Donar 20-0’ en het maken, installeren en handhaven van nieuwe regels voor een Professionele League

Goed, Donar Verloor dus (definitief) met 20-0 bij en tegen Aris Leeuwarden…

…een DBL-(ALV-)/-Bestuursvergadering…een discussie van een paar weken is beslecht.

Iedereen tevreden! … Toch…Toch?

Of toch niet natuurlijk… Wat? Nou; of niet natuurlijk!

Aart Dekker had wel andere zaken aan zijn hoofd, maar ging toch even nadenken over een paar weken discussie, wat eraan vooraf ging, en hoe het nu verder zal gaan. En over hoe het (wellicht) beter zou kunnen…

Ik hoorde pas donderdag -van Matthijs Groot en Adriaan van der Bergen, op de tribune bij Forward Lease Rotterdam ChallengeSports Basketball vs. Landstede Zwolle- toen ik ik de vraag stelde; “Wat is er eigenlijk gisteren besloten op de DBL-bestuursvergadering”.

“Nou, het blijft 20-0“

“Ok…“

Misschien vinden lezers het raar dat ik het op dat moment nog niet wist. Nou dat zit zo: ik ben dan weliswaar een echte basketball-liefhebber, en op mijn manier zeer betrokken, maar ik heb op dit moment wel grotere problemen aan mijn hoofd dat op het vinkentouw gaan zitten wachten tot er zwarte, grijze, dan wel witte rook uit een schoorsteentje van het DBL-conclaaf in Almere komt. Eigenlijk zal het me ook worst zijn wat er besloten werd; als het maar een eind maakt aan een (alweer) imagobeschadigende discussie die eigenlijk nergens over gaat. Maar toch ook weer wel; -of eigenlijk over de manier waarop- vandaar dit stukje. Al zullen er genoeg Donar-Fans zijn die het helemaal ‘niet niks’ vinden, zo’n 20-0 reglementaire nederlaag, terwijl de gemaakte fout geen enkele invloed had op de wedstrijd en het resultaat van de wedstrijd. Of er ook Aris-Fans zijn die het ook niet niets vinden, weet ik niet(Reageren? Graag!)

Maar laten we wel zijn; als je Erik Braal en Meindert van Veen op de bok hebt zitten, dan is zo’n ‘Niet vijf buitenlanders tegelijk op het veld-regeltje’ dus blijkbaar stukken ingewikkelder dan er gemakshalve werd aangenomen…

Nog een vraagje aan mijn lezers: “Everybody Happy now?” (Reageren? Graag!)

Ikzelf had -vooral intuïtief- voor de betreffende DBL-bestuursvergadering trouwens een voorkeur voor het terugdraaien van de 20-0, en in plaats daarvan wel een stevige maatregel, bij voorkeur een boete, er zou ook meer rekening gehouden te dienen worden met ‘de factor recidiveren’; dus per volgende overtreding steeds zwaardere straf; dat zal ze leren… Maar, alle gekheid op een stokje: als je het zo aanpakt, dan zit het binnen- no-time bij iedereen in de haarvaten, en gaat het nooit meer fout.

Overigens, niet dat ik ‘zo voor boetes’ ben; de bijnaam van de NBB als ‘Nederlandse Boete Bond’ is mij al decennia lang een doorn in het oog -en nee, dat is niet de oorzaak van het feit dat ik een oog heb waar ik bijna niets mee zie… Ik ben het er fundamenteel mee oneens dat die boetes -voor tonnen- in de NBB-begroting staan. En trouwens ook dat boetes een fundamenteel onderdeel zijn van overheidsbegrotingen: dat vind ik FUNDAMENTEEL VERKEERD! En volgens mij versiekt dat de verhoudingen in de samenleving(maar dat is een andere discussie; kom ik misschien nog weleens op terug…). In de NBB was ik zelfs meerdere keren van ‘Boetcommissies’ binnen Rayon West; volgens mij hadden we daar een heel aardig systeem bedacht dat de eenwording binnen de NBB niet heeft overleefd. Hopelijk zal het SportLink-systeem uiteindelijk ook zorgen voor het verdwijnen van veel van de lullige boetes waar velen in de verenigingen vast nog steeds niet blij zullen zijn.

Meer filosofisch: als je regels aanneemt, moet je heel goed nadenken over hoe deze te handhaven, en over eventuele straffen als ze worden overtreden. Niet handhaven is desastreus; dan kan je beter geen regels hebben! Willekeurig handhaven -soms wel, soms niet- zal op termijn veel tumult opleveren op de plekken waar het gebeurt, en willekeurig bestraffen zal -zoals nu al gebleken is- veel tumult achteraf opleveren.

Nog meer filosofie: we hebben het in dit geval over Professionele Sport; dat geldt zeker voor Donar Groningen, en voor nog enkele andere clubs in de DBL, en in iets mindere mate voor de resterende clubs. De belangen zijn navenant financieel of juist meer moreel/sportief: is het wel ‘eerlijk’?

En dan nog een filosofische vraag: we hebben het hier over professionele sport. Onze benchmark is dan natuurlijk de NBA, de ACB, of bijvoorbeeld de Israëlische League -waar ze volgens mij ook zo’n regel hebben (gehad?)- hoe denkt u dat een zaak als deze daar afgehandeld zou worden? Mijn gok: in de NBA zou er een gigantische boete worden uitgedeeld, maar het resultaat van de wedstrijd zou zeker niet gewijzigd worden..!

Heel concreet hebben we het hier over een regel en belanghebbende clubs, waarvan de bestraffing uit kan maken of een club wel of niet eerste, tweede of derde op de ranglijst wordt -met navenant voordeel/nadeel in de Play-Offs- dan wel het halen van die Play-Offs. De belangen liggen mijlenver uiteen; voor Donar kan het uitmaken of de club wel of niet Kampioen wordt -met dan in het volgende seizoen of de club in de ene of een andere Europese Cup mee mag doen-, en een of meer thuiswedstrijden meer of minder in de Play-Offs…en dan hebben we het over -zeker naar Nederlandse Basketball-maatstaven- serieus geld!

Hoe pak je overtredingen van de ‘Meer-dan-vier-buitenlanders-tegelijk-op-het-veld-overtreding, en eventueel in de toekomst vergelijkbare regelwijzigingen dan wel aan? In dit geval gold: het was een nieuwe regel, Donar had hem al eens zonder straf overtreden, is de enige die op dit moment deze kan overtreden -want de enige met vijf buitenlanders, de andere clubs hebben geen geld, of willen het niet uitgeven aan een speler die je niet altijd op het veld mag hebben staan-, en dat was wel al de tweede keer, dus er moest iets gedaan worden. Mijn idee van een juiste repercussie(zomaar een schetsje): 1e keer een waarschuwing, 2e keer een aardige boete, 3e keer zware boete, 4e keer hele zware boete en 2 punten in mindering, 5e keer…heeft u hem?

Maar voor Aris Leeuwarden -en niet die club alleen!- ver de vraag of wel of niet de Play-Offs gehaald worden…Sportief in het Nederlandse Basketball wel ‘een dingetje’, maar dus ook -al is het op een heel ander financieel niveau- over financiële belangen… Dus wat dit betreft; 20-0, dus Aris kreeg er twee punten bij! Hebben ze die verdiend? Dacht het niet! Dus is de oplossing van dat probleem: alleen twee punten in mindering voor de club die een regel overtrad.

Met andere woorden: is deze zaak nu afgerond?

Nou, dat staat dus nog te bezien; stel nu eens dat straks -aan het eind van het reguliere seizoen- Donar net deze winstwedstrijd tekort komt voor de eerste plaats? Dan zijn de consequenties fors, en niet alleen voor Donar. Of dat Aris juist door deze 20-0 winst een andere club uit de Play-Offs houdt?

Zijn alle betrokkenen dan zo grootmoedig dat ze denken: “Nou ja, het is All in the Game, er is toen recht gesproken…en daar was de kous mee af; mij hoor je er niet over!“

Want zo zou het moeten zijn. Maar of het ook zo zal gaan..?

Ik hoop het, de tijd zal het leren…

AART DEKKER

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.