CP3 by Basketball Totaal

De 5 disruptende activiteiten van de Big Bragger Brand

In de VS worden hele volksstammen knettergek van hem. LaVar Ball. Niet uit de media te slaan. Een bluffer, een showman, een ‘bragger’. Dat zou een mooie reden zijn voor velen hem te negeren. Nee hoor, mij wel gezien. Wat deze man doet in de basketballwereld is té interessant.

Hij is meer dan wat velen denken dat hij is.

Foto: Brad Penner/USA TODAY Sports

Ja, ik weet wel dat hij zijn Big Mouth beter wat kan dimmen, maar daar gaan we het nu ‘ns níet over hebben.

Disrupten
Want kijk: hij heeft het lef om de gevestigde orde uit te dagen. ‘Disrupten’ kun je zeggen in business-hipster termen. Nu is ‘disrupten’ een dikke hype vind ik, met ronkend taalgebruik en veel vernis. Waarbij het maar de vraag is of er niet meer van hetzelfde terugkomt als de oude krachten zijn weggevaagd. Maar als de gevestigde orde wordt uitgedaagd, er echt vernieuwingen in aantocht zijn waar meer mensen van (kunnen) profiteren, vernieuwingen waar vermolmde en volgens mij ook deels-corrupte instituten van kunnen gaan wankelen, dan vind ik dat wel vet.

Hoe dan?
LaVar Balls visie over hoe het kan werken voor ‘small business owners’ spreekt me aan. Lees zijn essay van afgelopen zomer.  Dan hoop ik wel dat hij zijn onlangs van Lonzo voor Kerstmis gekregen Rolls Royce ook inzet voor community-vervoer, maar okay. Hij doet het natuurlijk ook om publiciteit. Dan nog vind ik zijn disruptende acties dermate anders, verfrissend, en veel potentieel bevatten, dat ze best ‘ns op een rijtje mogen staan:

1. Hij had het lef een heel afwijkende speelstijl te hanteren in high school. Twee jaar geleden speelden zijn drie zonen voor het eerst samen in het team van Chino Hills: Lonzo (toen senior), LiAngelo (junior), en Lamelo (freshman). Weet je, ze waren een top-5 high school team in de VS … met heel flitsend spel: heel snel uitnemen, lange ballen, snel passen, snel schieten. Het werkte. ‘But no D’, werd er gezegd. So…? Ze waren gewoon erg goed.

Foto: Dan MacMedan/USA TODAY

2. Hij heeft het lef een eigen schoenen- en kledingmerk te lanceren: Big Baller Brand. In korte tijd gestart. Begrijp me goed; ik vind de prijs van ZO2-schoenen (bijna $500 en $1.000 met handtekening) echt te absurd voor woorden, maar hij doet het toch maar. Ben benieuwd naar de omzetcijfers, maar wie anders komt op zo’n idee in een overvolle markt, met grote merken als imperia die de sportwereld zowat regeren, en genereert daarmee zoveel publiciteit?

3. Hij heeft LaMelo onlangs geheel van high school gehaald, en laat hem dus niet naar college gaan over 2 jaar. Dat getuigt van lef. Ze kiezen dus een andere weg. Alles gericht op de basketballcarrière, heel Europees in feite. Zijn broer LiAngelo is recent al van UCLA af gegaan als freshman (jaja, verhaal apart, is al genoeg over gezegd). Doordat zij een profcontract getekend hebben, is hun ‘NCAA eligibility’ (het feit dat je college mag spelen, als ‘amateur’) direct voor altijd geannuleerd. LaMelo vind ik een groot talent. Unieke speelstijl. Zijn broer LiAngelo is overigens een minder talent dan zijn twee broers.

4. Ok, ze gaan dus in Litouwen spelen.

Dat zulke jonge Amerikanen voor Europa kiezen om hun opleiding af te maken, is ook nog nooit vertoond voor zover ik weet.

Een groot compliment aan het niveau van de Litouwse ‘basketballschool’.Teken van deze tijd waarin het Amerikaanse basketball aan gezag heeft ingeboet. Er zijn natuurlijk twijfels: of ze het lang gaan uithouden in een heel andere cultuur en speelstijl. Maar toch, ze durven duidelijk anders te denken en te doen. Het zou overigens kunnen dat zij, die met veel bombarie daar aankomen, en voor wie nu al 500 shirts met hun naam worden gemaakt, het niveau van hun nieuwe ploeg Prienu Vytautas niet (meteen) aan kunnen. We zijn benieuwd.

5. In het verlengde van 3 en 4: LaVar heeft een week geleden aangekondigd een nieuwe competitie te starten: The Junior Basketball Association. Daarmee gaat hij in feite direct de concurrentie aan met de NCAA. Nu zijn er wel meer ‘alternatieve’ competities gestart de laatste decennia, maar bij mijn weten niet met het doel de NCAA te beconcurreren. Sensationeel dus. OK, we moeten nog maar zien of hij het waar kan maken, want er komt veel kijken bij het opzetten van een echte (top)competitie. Wel een cool plan: 80 jongens die klaar zijn met high school zijn welkom in een competitie met 10 teams, in 4 steden, met NBA-spelregels. Ze krijgen minimaal $3.000 per maand, max $10.000. In LaVars drijfveren speelt mee dat NCAA-baas Mark Emmert liep te emmeren over dat jonge spelers niet hun eigen carrière voorop mogen zetten, en dat ze anders beter elders kunnen vertoeven: “Is this a part of someone being part of you university as a student-athlete or is it about using college athletics to prepare yourself to be a pro? If it’s the latter, you shouldn’t be there in the first place”. Voor hem waarschijnlijk onverwacht dat Ball het daarmee eens was. Maar dan vooral via een ‘ja’ op het laatste deel van zijn uitspraak. Met een voor Emmert onverwacht antwoord van de Big Baller Brand: een eigen competitie. Ik schat in dat de NCAA hier niet blij mee is.

NCAA big business
Wat een schijnheiligheid van Emmert want de NCAA is al jaren big business. Terwijl student-atleten keihard hun best doen voor de sportieve en (dus ook) commerciële belangen van een universiteit, krijgen ze niets betaald, hooguit stiekem. NCAA is big business, lees bijvoorbeeld ook dit korte artikel over de belangen. De spelers moeten voor van alles opdraven. Waar Ben Simmons onlangs ook al duidelijke kritiek op had. Ja, ze krijgen een gratis studie, maar de verhouding inzet – opbrengst vind ik vaak te scheef.

LaVar pakt de kans
LaVar ziet en pakt meteen de kans. Hij denkt als volgt: “We kunnen de NCAA ook passeren en geheel andere kansen creëren voor talenten die naar de NBA willen. Who needs the NCAA?” Dat vind ik mooi. Want we zijn natuurlijk zo gewend aan het instituut NCAA, dat we vaak geen andere opties zien.

Rare en rake dingen
Kortom, je snapt dat ik met name de ondernemer LaVar op de voet volg. Ik denk dat nogal wat mensen teveel kijken naar zijn opvallende ego en rare uitspraken. Trouwens, is het wel altijd zo raar? Over het gedoe met Trump zei hij rake dingen. En hij was de eerste om op te merken dat het wel vreemd is dat hij als ‘basketball dad’ om een mening over geo-politieke zaken gevraagd wordt.

Ik ben heel benieuwd waar LaVars disrupties toe zullen leiden!

Marnix Lamers

Over de auteur:
‘Wat speelt er’ heet deze column van Marnix Lamers (1970), over de vele facetten en betekenissen die we in ons mooie spelletje kunnen ontdekken. Marnix groeide op met zelf basketballen en kijken naar Nashua Den Bosch in de hoogtijdagen. Hij werd dus hoopsjunkie en was op z’n 16e al basketballtrainer-coach. Nu werkt hij als trainer en inspirator aan het verbeteren van communicatie, samenwerking en waardecreatie in organisaties. Vanaf voorjaar 2018 gebruikt hij daarbij ook basketball als kapstok. Zijn website is http://www.wayra.nl

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.