CP3 by Basketball Totaal

DBL: de *e c h t e* stats

Dankzij de DBL-website beschikken alle liefhebbers over mooie cijfers van de 93 spelers die dit seizoen minuten maakten in de DBL. Daarbij horen ook de bekende top-tiens. iBasketball zet die lijstjes op hun kop! Ze kunnen anders, misschien zelfs beter.

Voor het walhalla van de sportstatistiek moet je natuurlijk in de USA zijn. Voor hen die de NBA een beetje volgen, en zeker voor hen die wel eens iets aan Fantasy-basketball doen, is de benadering “per 36 minuten” vast niet geheel onbekend. Stel, je vermoedt dat een speler potentie (binnen de lijnen) heeft, en je wilt weten wat hij aan een team zou kunnen bijdragen als hij meer minuten zou verdienen. Dan heeft het weinig zin, om alleen te kijken naar de bekende ‘gemiddelde … per wedstrijd’ rubriekjes. Nee, je wilt weten, wat deze speler doet TERWIJL HIJ IN HET VELD staat! Oftewel, zijn statistieken per gespeelde minuut. In de NBA rekent men dat doorgaans om naar ‘per 36 minuten’. Anders krijg je van die kleine getallen, en 3 NBA-kwarten spelen is wat een gevestigde ster zo ongeveer doet, gemiddeld.

[Meteen naar de tabellen]

Wat heeft iBasketball dus gedaan? Nou, ten eerste statsman Twan van Helfteren aangetrokken. Hij heeft alle cijfers op een rij gezet. Daarna zijn we gaan puzzelen, op basis van: “stel dat de speler 30 minuten (3 kwarten) per wedstrijd maakt”.
Wat zouden dan de top-20’s voor elke categorie zijn? En, in hoeverre zijn die anders dan de top-10’s die de DBL-website ons voorschotelt?

[Tromgeroffel zwelt aan …] Nou …: die klassementen worden heeeeeeel anders. 33 van de 70 namen in de 7 top-10-lijstjes, ‘horen’ daar niet te staan, als je alle spelers evenveel kans (minuten) geeft. Bijna de helft van de klassementen geeft dus een vertekend beeld, als je er van uit gaat dat speelminuten cruciaal zijn. Vanaf de bank kun je immers slechts technische fouten maken…

Vooral bij specialiteiten als steals & blocks (en ook p’s ;-)) is het een veldslag: daar kukelt meer dan de helft de top-10 uit.
Nigel van Oostrum is de ‘enige echte’ aanvoerder van een categorie: in zowel de DBL top-10 als de iBasketball top-20 leidt hij de assists-ranking.

Ook ontkracht ons systeem een aantal hardnekkige mythes:
1. Kees Akerboom (jr.) is het scoren verleerd. Nee: in 30 minuten zou hij bijna 15 punten maken
2. Aron Royé is een score-machine. Nee: hij haalt geeneens de top-20 op basis van ‘iedereen 30 minuten’
3. Van Kempen & Kherrazi (K2) zijn rebound-monsters. Nee: geen van beide haalt de top-20
4. Bubnic valt tegen bij Groningen. Nee: hij haalt de top-20 in zowel punten, rebounds, als (!) assists (en p’s)
5. Worthy de Jong produceert aan de lopende band turnovers. Nee: 15 spelers doen het per 30 minuten slechter dan de guard van ZZ Leiden. De ervaren spelers Cunningham en Koenis (een soort K2) vallen hier door de mand: vanwege hun redelijk beperkte speeltijd of gemiste wedstrijden, weten zij de DBL-top-10 te ontlopen, maar in de iBasketball-ranking komt aan het licht dat zij per 30 minuten samen in de top-8 van meeste-turnovers staan
6. Aron Royé is een assist-kanon. Niet helemaal. Hij duikelt van een mooie 3e naar een minder fraaie 12e plaats, per 30 minuten. De vier jonkies Filipan, Schilder, Averink, en (Coen) Stolk manifesteren zich hier prima. Way to go boys, en zo verdien je ook meer speeltijd: netjes de ballen afleveren bij de veterans!
7. Worthy de Jong terroriseert zijn tegenstanders met het ene na het andere chase-down blockshot. Nee: Worthy gaat van de 9e plek naar een positie buiten de top-20, op basis van de ‘eerlijke’ 30-minutenregel.
8. Die lompe big guys maken continu p’s. Nee: hier verdienen beulen als Van Kempen, Glenn, Kherrazi, en Krabbendam wat slack. Alle nemen zij afscheid van die oneervolle top-10, als we hun spel per 30 minuten analyseren. Van de grote jongens handhaaft alleen Koenis zich in de fouten-top-10.

Qua turnovers en p’s wordt er eigenlijk nooit eens gekeken: wie is nu het zuinigst op de bal? En wie is het liefst voor zijn tegenstander en de refs? (we laten maar even in het midden, of dat een goede of slechte eigenschap is)
Opvallende namen in het klassement ‘minste balverliezen per 30 minuten’ zijn Akerboom en Hinz: ze maken ook in het echt aardig wat minuten, en verknoeien daarin nauwelijks balbezit. Ook een aantal jonkies dat inmiddels toch regelmatig speeltijd krijgt, zoals Swart, Visser, Witteveen, De Vries, en Driessen, doet het zuinig aan met de oranje knikker.
Hoe zit dat met de p’tjes? Ook hier enkele grootverbruikers van speelminuten met een hoge ranking. De heren Hinz (hij weer) en De Jong weten blijkbaar grotendeels legaal te verdedigen. Of verzaken ze in de defense? Of, spelen ze agressiever op de passing lanes (steals …) dan op de man? Schutter Thomas Dreesen hadden we hier wel een beetje verwacht. De ervaren Ormskerk en De Randamie doen het kalm aan met de fouten, gevolgd door Van Schaik en Heath (Aris Leeuwarden).

Welke spelers zien we dankzij dit model opeens als een komeet omhoog schieten?
iBasketball wijst de volgende mannen aan:
– Cashmere Wright, punten, steals, assists (nog niet prominent op de DBL-site, omdat hij nog geen 70% van de ZZ-games erbij was)
– Thomas Dreesen, punten en verder niets (maar dan ook wel meteen veeeeeeel punten)
– Max van Schaik, rebounds en blocks (langdurig geblesseerd geweest, inmiddels gelukkig terug)
– Marcel Aarts, rebounds, blocks, en p’s
– Coen Stolk!! Rebounds, steals, assists, blocks, you name it! (en weg weten te blijven uit de turnovers & de p’s); ook al speelde hij pas 15 minuten totaal, in 3 wedstrijden
– Craig O’, steals, blocks, en fouls
– Ivan Filipan, met punten, steals, assists, en balverlies
– Tom Aarts, qua steals, blocks, en balverliezen
– Bart Stolk valt op met een hoge klassering in de 2 ‘negatieve’ rubrieken, turnovers en p’s (alhoewel, een doeltreffende p zo op z’n tijd, …), hetgeen hij enigszins goedmaakt met een mooi aantal blocked shots per 30 minuten
– Dejan Kravic zet MVP-waardige cijfers neer per 30 minuten: 2e in punten, 2e in rebounds, 4e in blocks (en ook nog eens zeer zuinig op zijn p’s)
– Tyson Hinz zit daar niet ver vandaan: per 30 minuten speeltijd staat hij 9e in punten, 12e in rebounds, 20e in steals, 10e qua minste turnovers, en 12e in blocks: in 5 rubrieken bij de beste 20 (en zuinig op zijn p’s). Zijn teammmaat Grant Gibbs doet op top-10-niveau mee met zowel punten als assists
– Arvin Slagter: de voormalig MVP doet stilletjes keurig mee: een hoge per-30-minuten-ranking in zowel punten als assists
– Worthy de Jong: de kandidaat-MVP tekent voor een 6e plek bij de punten, 7e op steals, 19e op assists (en acceptabel 16e op meeste-turnovers)
– Yannick Franke: onderscheidt zich per 30 minuten ‘slechts’ qua punten: de beste Nederlander, op plek 3 (en hoog in de turnovers)
– Javier Duren tenslotte: 4e in punten, 8e in steals, maar ook 2e in meeste-turnovers

Deze manier van analyseren wordt zeker vervolgd op iBasketball, en vergeet niet:
er zijn leugens, er zijn grove leugens, en er zijn statistieken.

Hier zijn alle lijsten: (groen=doet het beter per 30 min. dan per game; oranje=doet het slechter …)

PTSb
REB
AST
STLb
BLK
TOVb
PFb

NB: gebruikte stats liepen TOT de wedstrijden van afgelopen weekend (16 jan. 2016);
de DBL-site vereist dat spelers minstens 70% van de wedstrijden van hun team hebben meegedaan, om in een top-10 te staan; wij hanteren die limiet niet.

[Foto op homepage bij dit artikel: eigendom van https://www.bestappspoint.com/ballers-basketball-stats-clipboard-and-scorekeeper-app-for-iphone-ipad-and-ipod-touch/ ]

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.