CP3 by Basketball Totaal

Column: Tussenstand

De Halve Finales van de DBL-Play-Offs zijn over de helft – dat is; als je uitgaat van, of (zoals ik) hoopt op, een ‘maximum uitkomst’, series van 6, liefst 7 wedstrijden met een ‘Mooi Verhaal’…

Ik heb van beide series twee wedstrijden gezien; Zorg en Zekerheid Leiden vs. Donar Groningen (G1 en 4) en SPM Shoeters Den Bosch vs. Landstede Zwolle (G2 en 3).

Zoals ik al eerder schreef, ik verwachtte twee mooie en spannende series, waarbij de teams elkaar niet veel zouden ontlopen, maar ook series waarin – gezien de beperkte diepte van de respectievelijke banken – relatief kleine gebeurtenissen – een blessure, foutenlast, een schorsing van een belangrijke speler, o.i.d. – grote verschillen zouden kunnen veroorzaken. Dat dit risico reëel is, bleek al in G3 in Leiden; twee vroege Onsportieve Fouten van Mohamed Kherazi – al dan niet terecht gefloten – en dat was dus het zwaar bevochten thuisvoordeel van Zorg en Zekerheid..!

En nu?

Nu staan zowel Landstede Zwolle, als Donar Groningen al in ‘Game-5’ op ‘Matchpoint’…

Eerlijk gezegd zie ik ook in beide series geen scenario waarin de Kampioen van het Reguliere Seizoen (Landstede) en Nummer-3 (Donar) nog drie keer op rij gaan verliezen, noch een waarin Nummer-2 (ZZ) of Nummer-4 (SPM Shoeters) ineens zoveel beter gaat spelen dat het zeldzame feit van terugkomen van een 3-1 achterstand een reële optie is.

Mijn prognose bij deze tussenstand is dan ook dat de Finale zal gaan tussen Zwolle en Groningen. Met als uitslag van de Halve Finales in de twee series 4-1?
Zou zomaar kunnen, maar het blijft sport, en de vier teams zijn er niet ‘dieper op geworden’; Landstede mist Tyler Hinz al twee wedstrijden, en bijvoorbeeld een sleutelspeler als Cashmere Wright zag er in de vierde wedstrijd ook niet (meer) helemaal fris en vol energie uit.

Zorg en Zekerheid Leiden speelt thuis, en is zijn fantastische thuispubliek – en eigen zelfrespect! – toch eigenlijk nog wel minimaal een winstwedstrijd verplicht, dus wie weet komt die serie nog wel in een ‘Verlenging’ uit. En als het dan toch eenmaal 2-3 is, dan hoeven de Leidenaren ‘nog maar een keer te stunten’ om alsnog met thuisvoordeel in een Game-7 te komen staan…

Typering van deze Halve finale?

Na de wedstrijd van afgelopen zaterdagavond dacht ik: het lijkt wel een strijd tussen een ‘Echte Schaker met een of twee Stukken te weinig’ (Leiden-coach Casteels), tegen iemand die tegen wil en dank aan het schaken is, en wel over voldoende Stukken – dus gereedschap – beschikt (hoofdcoach Braal van Donar).
De laatste wedstrijd was er een waarin Groningen continu het tempo bleef drukken – dus een trage, maar wel spannende pot. Desgevraagd zei Erik Braal dat dat niet volgens zijn plan was, maar het leverde wel het gewenste resultaat op. Mocht Leiden erin slagen het tempo morgen flink op te schroeven, en er (flink) wat meer Driepunters in te gooien…wie weet… Volgens Eddy Casteels “…is het pas over, als er iemand vier keer gewonnen heeft.” En dat blijft een feit.

En die andere Halve finale?

Ik baseer me op wedstrijd-2&3, en wat fragmenten van de wedstrijd van gisteravond, maar ik vind het een hele mooie serie, waarbij Den Bosch absoluut beter speelt dan in het reguliere seizoen meestal het geval was, maar Shoeters trok in de slotfase van wedstrijd-3&4 toch steeds net aan het kortste eind. Typering: twee teams die mooi en snel kunnen en willen spelen, goed voorbereid zijn op deze fase van het seizoen – in iedere wedstrijd weer met de nodige tactische aanpassingen komen; een echte Play-Off-serie dus.

Waarom Den Bosch dan toch al drie keer (net) tekort kwam? Dat zou heel goed aan het verhaal van dit seizoen kunnen liggen: Shoeters miste de hele voorbereidingsperiode op het clubseizoen omdat Hoofdcoach Sam Jones en meerdere spelers nu eenmaal een loodzwaar EuroBasket-seizoen in Oranje bezig waren. Daarnaast werd er gekozen voor jonge Nederlanders in plaats van Buitenlanders die ‘klaar voor competitie’ zijn, en blijkt het team zoals het nu uitpakt toch wat massa onder de borden tekort te komen. Kravic is een stijlvolle, aanvallend georiënteerde speler, en in die zin best een aanwinst voor SPM Shoeters en de DBL als geheel, maar het is niet bepaald een ‘Beuker onder het bord’, die voor karrenvrachten Rebounds zorgt en een tegenstander nog eens een paar keer vaker doet bedenken of hij nu wel of niet het gevecht onder het bord aan moet gaan.

Is SPM Shoeters morgen kansloos voor de eerste eliminatiewedstrijd in Zwolle?

Dat niet, maar inmiddels staat het wel tegen een Landstede Zwolle – dat dit seizoen als enige DBL-Top-4-club WEL al vanaf het begin af aan ‘Klaar’ was – dat bulkt van het zelfvertrouwen, dat weet dat het na zes keer winst tegen Den Bosch dit seizoen, geen drie keer op rij meer hoeft te verliezen. Verder mag je verwachten dat ook het Zwolse Publiek, na de bloedstollende reeks en ‘Net Niet’ van 2014-2015, voluit achter haar ploeg zal gaan staan; de ‘Zesde Man’ op volle kracht dus!

Een goede kans op een Noord-Oostelijke Finale dus, met waarschijnlijk volksverhuizingen en dus uitverkochte, kolkende zalen.

West- en Zuid-Nederland kunnen dat nu ook eens grotendeels mee gaan maken via Ziggo Sport en NOS Studio Sport…mijn tip: DOEN! En dus niet blijven hangen in gekrenkte clubtrouw van uw wellicht dan uitgeschakelde club.

Leuke, aantrekkelijke, spannende Play-Offs dus, ondanks de 2x 3-1 in de lopende Halve Finales.

Veel plezier!

AART DEKKER

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.