CP3 by Basketball Totaal

Column – Sneeuwchaos in Duitsland

Logo_Beko_BBL

Eigenlijk hebben we het in Nederland prima voor elkaar. In een klein land en met een kleine competitie hoef je namelijk nooit heel ver te reizen naar uitwedstrijden. In Duitsland is dat een ander verhaal. Busreizen van meer dan 6 uur (enkele reis) zijn daar geen zeldzaamheid. De meeste teams kiezen er dan ook voor om een dag van tevoren alvast in de bus te stappen, zodat ze de volgende dag fris en scherp aan de start kunnen verschijnen. Bovendien kunnen ze ’s ochtends op de wedstrijddag alvast de hal verkennen of nog een keer gezamenlijk videobeelden bekijken. Een mooie gelegenheid ook om aan het teamproces te werken.

Sommige clubs – ook in de Beko BBL – hebben helaas niet de financiële middelen om al een dag van tevoren af te reizen. Crailsheim Merlins is zo’n club. Vorig seizoen speelden zij nog in de Pro A (2.Bundesliga) en via een knappe tweede plaats promoveerden zij afgelopen zomer voor het eerst in de clubgeschiedenis naar de Beko BBL. Dat is niet alleen sportief, maar zeker ook financieel een grote uitdaging. Clubs in de hoogste basketbalafdeling moeten namelijk minimaal een budget van 1 miljoen euro hebben. Bovendien geldt er een minimale capaciteit van 3.000 toeschouwers.

Aangezien de oude hal van de Merlins op geen enkele manier aan de voorwaarden voldeed, moest de club verhuizen naar de Arena Hohenlohe, zo’n 10 kilometer ten noordoosten van Crailsheim. Een hal waar normaal gesproken vee wordt verhandeld en een groot deel van het budget ging dan ook op aan het gereed maken van het nieuwe onderkomen. Met een nieuwe hal en de kleinste begroting in de Beko BBL – circa 1,4 miljoen euro – maakte Crailsheim Merlins de grote sprong naar de hoogste afdeling.

Helaas heeft de club sportief nog maar weinig succes behaald. Op de 6e speeldag wonnen de Zuid-Duitsers van TBB Trier en vlak voor de kerst werd in eigen huis MBC verslagen. Alle andere wedstrijden gingen verloren en dus laat het degradatiespook zich steeds vaker zien in Crailsheim. Dankzij het aantrekken van een nieuwe shirtsponsor was de club rond de kerstdagen echter in staat om een nieuwe speler vast te leggen. Alles met het doel om degradatie te voorkomen.

En toen ging het gruwelijk mis. Op 27 december 2014 wachtte de hekkensluiter een uitwedstrijd bij Phoenix Hagen, een andere degradatiekandidaat. Een duel waarmee Crailsheim Merlins zich in negatieve zin op de kaart zette in Duitsland. De ploeg kwam namelijk niet opdagen. Reden? Sneeuwchaos op de Autobahn. Het team stapte ’s ochtends iets na 9 uur in de teambus, maar strandde tegen het middaguur toen een vrachtwagen schaarde en de hele weg blokkeerde. Na enkele uren wachten besloot het team de bus te verlaten en lopend de reis te vervolgen. Een paar kilometer verderop stonden speciaal opgetrommelde mini-busjes klaar om de ploeg alsnog naar Hagen te vervoeren.

crailsheim1

Foto afkomstig van instagram: https://instagram.com/cr_merlins/

Geheel volgens de Wet van Murphy belandde de spelersgroep vervolgens nog zeker 15 keer in de file en werd langzaam duidelijk dat de tip-off (om 18:30 uur) nooit gehaald zou worden. De regels van de Beko BBL schrijven in zo’n situatie voor dat de bezoekende club nog maximaal een uur de tijd krijgt om aan de start te verschijnen. In Hagen hadden inmiddels 3.000 fans de sneeuw  getrotseerd en plaatsgenomen op de tribune. Die mensen hadden wel zin in een mooi basketbalgevecht tussen kerst en oud & nieuw, maar zij werden slechts getuige van een bizar schouwspel.

De spelers van Phoenix Hagen bleven continu wat oefeningen doen om zichzelf warm te houden. En ondanks de officiële verklaring van Crailsheim Merlins dat ze het niet meer gingen redden, verzamelden zich rond 19:30 uur keurig vijf spelers en drie scheidsrechters rond de middencirkel. De thuisploeg toonde daarmee aan dat ze bereid waren om te spelen en het arbitrale trio stelde officieel vast dat Crailsheim Merlins niet was komen opdagen.

crailsheim2

Foto afkomstig van instagram: https://instagram.com/jfreeze24/

Het gevolg: een reglementaire 40-0 nederlaag  voor de Merlins, waarmee Phoenix Hagen zonder te spelen de eerste thuiszege van het seizoen boekte. Daarnaast zou Crailsheim echter ook nog een schadevergoeding aan Hagen moeten betalen van 50.000 euro. Zowel sportief als financieel een regelrechte ramp voor de promovendus. Op social media ontstond dan ook een felle discussie tussen fans die vonden dat het duel alsnog moest worden gespeeld en fans die meenden dat Crailsheim zich onprofessioneel had voorbereid. Jan Pommer, manager van de Beko BBL, uitte ook stevige kritiek op de Merlins en dat werd niet door iedereen gewaardeerd.

Het stond niet ter discussie dat Crailsheim Merlins op de wedstrijddag zelf er alles aan heeft gedaan om alsnog op tijd in Hagen te zijn. Een busreis die normaal gesproken 4 uur duurt, nam nu meer dan 10 uur in beslag. Mag je dan van een club verwachten dat het rekening houdt met de mogelijkheid dat vrachtwagens scharen? De club gooide het dan ook op overmacht en ging in beroep.

Alleen in het geval van overmacht zou men namelijk aan die reglementaire nederlaag kunnen ontsnappen, maar dat werd door de Beko BBL afgewezen. Enkele jaren geleden was er een vergelijkbare situatie toen Giessen 46-ers niet kwam opdagen in Ludwigsburg. Een beroep op overmacht werd toen ook afgewezen. Conclusie: door pas op de wedstrijddag in de bus te stappen nam Crailsheim bewust het risico dat ze niet op tijd in Hagen zouden aankomen. Crailsheim Merlins wist of kon weten dat er slecht weer op komst was en daar hadden zij zich beter op moeten voorbereiden (door bijvoorbeeld een dag van tevoren naar Hagen af te reizen). Regels zijn regels.

Inmiddels is Crailsheim Merlins in beroep gegaan bij het ‘Schiedsgericht’, een laatste mogelijkheid om nog onder de straf uit te komen. De verwachting is echter dat het beroep opnieuw wordt afgewezen. De fans van Crailsheim wilden dat besluit niet afwachten en zijn een inzamelingsactie gestart om de club financieel te steunen. Bij het thuisduel tegen Bonn werd al meer dan 2.000 euro ingezameld. Het zou niet alleen voor de Merlins, maar voor het gehele Duitse basketbal doodzonde zijn als de reglementaire uitslag doorslaggevend blijkt in de degradatiestrijd. De tijd zal het leren.

Sportieve groet,

Kees Reenders

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.