CP3 by Basketball Totaal

Column: Selectie Orange Angels

Lang werd door sommigen gedacht dat de Vrouwen binnen de NBB het voortouw zouden nemen als het om Internationaal Basketball voor Nationale Teams ging. Voor wat betreft de Jeugd/de Meiden is dat de laatste jaren ook zeker het geval geweest.

Maar de ten dode opschreven Mannen – waar weinigen behalve ‘ik zei de gek’ en nog wat andere voor onrealistische dromers versletenen in bleven geloven – herrezen in de Magische Zomer van 2014 uit hun as, en trokken die bijna ongelofelijke prestatie vrolijk door in Zagreb op EuroBasket 2015.

De Vrouwen – waar traditioneel toch al zo weinig aandacht voor bestaat in de Media – bleven het bij de Jeugd toch best goed doen – wat heet; er werd zelfs voor het eerst in de geschiedenis een Medaille gewonnen op een EK! Maar publicitair leverde dat slechts af en toe een opflikkering van aandacht op.

Het doel voor het Nationale Team Vrouwen – de Orange Angels – heette ooit: ‘Meedoen in Rio 2016’. Ambitieus, te ambitieus – naar nu blijkt; want dat halen de Vrouwen van Oranje zeker niet.

Wel begint er binnenkort een nieuwe kwalificatie-cyclus. En laten we hopen dat de Orange Angels – voor het eerst sinds ‘halverwege de vorige eeuw’ niet meer gecoacht door Meindert van Veen, maar door Remi de Wit:

1. … het niet op zich willen laten zitten dat de Mannen het zo goed hebben gedaan, en aan willen tonen dat er ook met hen rekening dient te worden gehouden!

2. … het vertrek van hun ‘oude’ ‘Oude Coach’ – Meindert dus – gaan wreken met de mooiste beloning die ze hem maar zouden kunnen bezorgen; de wetenschap dat ‘zijn levenswerk’ ook grote stappen vooruit heeft opgeleverd – naar het EK dus! Laat ik bij deze gelijk maar Meindert van Veen uitroepen tot een van (mijn) de Toppers in het Nederlandse Basketball; dat heeft hij dubbel en dwars verdiend! (Misschien later hierover meer).

3. … aan alle financiers van het Vrouwen- en Meiden-Basketball – o.a. de Verenigingen van de NBB en door die organisaties alle NBB-Leden, de stad Amsterdam, NOC*NSF, en wie ik verder nog vergeet – in de afgelopen jaren, duidelijk maken dat doorgaan met die investeringen de moeite waard is.

Rest mij tenslotte, iedereen op te roepen ‘onze Orange Angels’ net zo te komen ondersteunen als dat bij de Mannen gebeurde in de laatste 14 maanden.

AART DEKKER