CP3 by Basketball Totaal

Column: Drie keer, scheepsrecht! Maar voor wie?

Herman van den Belt en Erik Braal staan als hoofdcoach van respectievelijk Landstede Zwolle en Donar Groningen elk voor de derde keer in een Play-Off Finale-reeks om het Nederlands Kampioenschap Mannen.

Ze deden dat een keer samen – als coaches van Bergen op Zoom Giants, en elk een keer op zichzelf als coach van – ook toen al – Landstede Zwolle (van den Belt) en Aris Leeuwarden (Braal). Maar het kampioenschap winnen lukte tot nu toe geen van hen.

En nu staan ze dus als tegenstanders tegenover elkaar, en dat betekent logischerwijze dat een van de twee over enkele weken een voorlopige kroon op de carrière gaat zetten met de hoogst haalbare titel in het Nederlandse Basketball.

Er kan er maar eentje winnen, en in zekere zin is dat jammer, want beiden hebben hun sporen inmiddels wel verdiend en zijn dus wel een keer aan een Titel toe … maar ja; het leven in de sport – en dat gaat zeker op voor coaches – is hard …

Erik Braal coachte de afgelopen seizoenen in het buitenland (Oostenrijk) maar zal – zeker als hij het in Groningen allerbelangrijkste binnen zou halen; het Landskampioenschap – zo schat ik, nog wel een tijdje in Groningen/Nederland blijven, en Herman van den Belt zie ik op afzienbare termijn al helemaal niet uit zijn geliefde Zwolle vertrekken. Betekent dit dat er dan geen doelen overblijven?

Nou, dat zal wel meevallen; Groningen moet omgetoverd worden tot een Basketball-stad die uiteindelijk – en ik hoop snel – succes op het Internationale platform tenminste even hoog – liefst hoger! – zal moeten leren waarderen, en ik meen zeker te weten dat dat ook voor Braal een belangrijk doel is. Of in ieder geval zal hij op zijn terrein en verantwoordelijkheid graag Internationaal ‘iets van succes’ boeken, een wapenfeit dat in Groningen – voor zover ik me dat kan herinneren – nog nooit ‘echt’ is gepresteerd.

Ook voor Herman geldt dat zijn ogen extra beginnen te glinsteren als hij het heeft over het spelen van Internationaal Basketball. Afgelopen seizoen organiseerde Landstede zelf een aantal Internationale wedstrijden tegen o.a. de Duitse Topclub Bamberg en het Turkse Banvit. Het beleid van zijn club is: ‘Meedoen aan een Europees cuptoernooi? Ja; mits dat feit verdiend wordt middels een Landstitel of winst in de Nederlandse Beker.’ Ik ga er dus van uit dat er in het Seizoen 2016-2017 Europees Clubbasketball gespeeld zal worden in zowel Zwolle als Groningen als Landstede Kampioen wordt. Als dan ook Leiden en Den Bosch hun participatie in Europa doorzetten, zou Nederland dus wellicht met vier teams actief kunnen zijn – mits er vier plaatsen beschikbaar zijn voor Nederlandse clubs; en ook dat zou volgens mij een wapenfeit zijn dat nog niet heel vaak het geval is geweest.

Europese deelname is inmiddels iets minder een zware financiële last voor clubs geworden; door het gevecht tussen Fiba-Europe en de ULEB worden de voorwaarden aanzienlijk gunstiger door de ‘premies’ die er gezet worden op deelname en presteren op het Europese Toneel.

Nog een paar weken, dan weten we wie van de (basketball-)vrienden Herman van den Belt en Erik Braal een nieuw hoogtepunt in de prestatiecurve heeft gezet – voor zover je dat kan afmeten aan het winnen van Prijzen – en weer een paar weken later zal er wel bekend zijn in welke Nederlandse steden er volgend jaar Europees Basketball te zien zal zijn. En dat is – in ieder geval wat mij betreft – toch altijd nog een stukje meer de moeite waard dan de DBL-competitie die – ik herhaal het nog maar eens – in het seizoen 2015-2016 ook het bekijken en volgen zeker waard was.

AART DEKKER

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.