CP3 by Basketball Totaal

Column – Bericht uit Duitsland

Logo_Beko_BBL

De Beko BBL moet in 2020 de sterkste basketbalcompetitie van Europa zijn. Dat is tenminste het doel bij onze oosterburen. Organisatorisch lijkt de Beko BBL dat doel inmiddels te hebben bereikt. Het basketbalniveau ligt echter nog (ver) onder het niveau van de competities in Spanje, Italië, Turkije en Griekenland. Toch gaan de ontwikkelingen in Duitsland snel en het lijkt dan ook een kwestie van tijd dat de Beko BBL daadwerkelijk de sterkste basketbalcompetitie van Europa heeft.

De prestaties in Europese clubcompetities vormen een belangrijke graadmeter en daar zie je duidelijk dat Duitsland nog een lange weg heeft te gaan. De topteams in Duitsland kunnen zich aardig meten met de top van Europa, maar vooral de subtop komt daarin nog tekort. FC Bayern München debuteerde vorig seizoen in de Euroleague en bereikte direct de laatste 16. Een knappe prestatie! Dit seizoen lukte dat de Zuid-Duitsers niet, maar plaatste ALBA Berlin zich wel voor de laatste 16. En in die top 16 versloeg ALBA vrijdagavond eventjes FC Barcelona met 80-70.

Ook Brose Baskets doet het meestal goed en overwintert dit jaar in de EuroCup. (Sub)toppers als EWE Baskets, Artland Dragons, Ratiopharm Ulm en Telekom Baskets Bonn zijn meestal voor de kerst al uitgeschakeld in Europa en leggen het af tegen de subtop uit bijvoorbeeld België en Frankrijk. Vooral Ulm viel dit jaar erg tegen in de EuroChallenge. De ploeg verloor o.a. in Den Bosch van SPM Shoeters. Ook van EWE Baskets zou je meer mogen verwachten in Europa.

Toch is de Beko BBL als competitie sterk in opkomst. Er komen steeds betere spelers naar Duitsland en ook de Duitse spelers krijgen door recent gewijzigde regelgeving steeds meer speelminuten. De wedstrijdselectie mag bijvoorbeeld uit maximaal 6 buitenlanders bestaan en dat is goed voor de ontwikkeling van jonge Duitse talenten. In vergelijking met Nederland is die 6+6-regel niet spectaculair, maar voor Duitse begrippen is dat toch een grote stap in de goede richting.

Bij de invoering van de 6+6-regel – enkele seizoenen geleden – ontstond dan ook een ware run op Duitse talenten, waarvan de beste spelers uiteraard door de topteams werden vastgelegd. Toch zie je dat veel teams met alleen maar Amerikanen starten. Of ze hebben vanwege het opvangen van blessures – tijdelijk – zeven of zelfs acht buitenlanders onder contract. Vooral dat laatste is ontzettend jammer, want op zo’n moment wordt dus niet gekozen voor de ontwikkeling van een Duitse speler. Daarvoor zijn kennelijk de belangen te groot, want financieel is het belangrijk om in de hoogste afdeling actief te blijven.

Sportief ontwikkelt de Beko BBL zich stormachtig. Op andere gebieden is de Duitse competitie reeds een voorbeeld voor de rest van Europa. Zo werd afgelopen zomer een contract gesloten met Deutsche Telekom. Voor slechts 10 euro per maand kun je alle competitie-, beker- en play-offwedstrijden live en on-demand bekijken in HD-kwaliteit. Ook in het buitenland! Daarbij worden alle wedstrijden voorzien van deskundig commentaar, inclusief interviews voor- en achteraf. Net als de NBA League Pass.

Op de toeschouwersaantallen lijkt het nauwelijks effect te hebben. Nog altijd heeft de Duitse competitie een gemiddelde bezettingsgraad van meer dan 90%, waarmee de Beko BBL tot de absolute top van Europa behoort. Bij veel clubs zijn de wedstrijden wekelijks uitverkocht en geldt er zelfs een wachtlijst voor seizoenkaarten. Basketbal is ‘hot’ in Duitsland en de ontwikkelingen gaan snel. Grote Duitse talenten, die terugkeren vanuit de NBA en college, spelen nu weer in Duitsland en kiezen dus niet voor andere competities in Europa. Ook de eerste topspelers in Europa kiezen nu voor de Beko BBL. Het is zeer interessant om in de gaten te houden hoe de competitie zich in de komende jaren verder ontwikkelt.

Het is ook prachtig om via social media te zien dat steeds meer Nederlandse basketballiefhebbers wedstrijden in de Beko BBL bezoeken. Niet alleen het groepje uit Groningen, maar ook uit andere delen van het land trekken basketbalgekken regelmatig de grens over. Het wordt dan ook hoog tijd dat in Nederland regelmatig wordt geschreven over de Duitse basketbalcompetitie. Als groot liefhebber van het Duitse basketbal zal ik wekelijks voor iBasketball verslag gaan doen van het basketbal bij onze oosterburen. Viel Spaß!

Met sportieve groet,

Kees Reenders

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.