CP3 by Basketball Totaal

Column Aart Dekker: Wat een Weelde(2)

Aart Dekker schreef in zijn Column van vorige week dat hij vond dat het een Weelde was dat we weer drie Nederlandse clubs hadden die Europees actief zijn. Die weelde groeide alleen maar op de avond dat ze alle drie hun eerste wedstrijd speelden; er werd een 3:3 geboekt aan overwinningen. Even terug kijken en vooruit naar vanavond als er wederom drie kansen op winst zijn.

Vorige week schreef ik voorafgaand aan de avond waarop binnen een uur of drie, vier maar liefst drie Nederlandse Mannen Clubteams hun eerste wedstrijd in de Fiba Europe Cup Groeps-fase-1-wedstrijd zouden gaan spelen de Column ‘Wat een Weelde’. Moraal van dat verhaal: voor het eerst in meerdere jaren kunnen Basketball-liefhebbers in Nederland allemaal -als ze dat willen- op berijdbare afstand Europees Club-basketball beleven.

Ik had zelf de wedstrijd New Heroes Den Bosch – BK JIP Pardubice(CZE) uitgekozen om in persoon bij te wonen en te beleven, en wat was dat een goede keuze! Het was een werkelijk heerlijke wedstrijd om te zien -tenzij je vindt dat een wedstrijd ook persé spannend moet zijn, om de moeite van het kijken waard te zijn- New Heroes steeg ver boven zichzelf uit, en gaf een voorproefje van hoe goed dat team zou kunnen worden met alle spelers fit en goed op elkaar ingespeeld, een paar spelers speelden echt fantastisch -met name Steven Cook bleek een absolute aanwinst voor de DBL en het Nederlandse Basketball; hij speelde steengoed en ook nog eens erg spectaculair- maar ook het wedstrijdplan werkte; Pardubice -in mijn oog best een goed team; niemand moet er zomaar vanuit gaan dat Den Bosch ook uit wel even van ze zal winnen- kwam slechts een fase goed in het eigen spel -dat was toen het terug wist te vechten van -23 naar -8, en toen was het rust- maar de rest van de wedstrijd wist New Heroes veel weg te halen uit de Tsjechische aanval, en als er dan eens een open schot kwam, dan miste de overtuiging om het ook te maken. Coach Levell Sanders en sterspeler Dwayne Benjamin begonnen er zelf al over tijdens de persconferentie: “het was een ’embarresment’, Den Bosch was op all fronten beter, en vooral ‘we did not show up to play’…”

Tijdens de wedstrijd werd achter de perstafel natuurlijk gevolgd wat er op de andere velden -in Leek door Donar en in Turkije door ZZ Leiden- gebeurde, en dat was ook allemaal positief als je een Nederlands kloppend basketball-hart hebt. Dus eindigde de avond met een 3-op-3 van Donar Groningen, Zorg en Zekerheid Leiden en New Heroes Den Bosch. Tijd ontbrak om het allemaal uit te vlooien, maar in Noordwijkerhout zetelt een basketball-historicus die het waarschijnlijk zo uit zijn mouw schudt; wij in Den Bosch namen aan dat het of heel lang geleden is, of misschien wel nooit is gebeurd dat drie Nederlandse Mannen-clubs in Europees verband alle drie hun wedstrijd winnend afsloten.

Ook Fiba (h)erkende dit unieke feit en zette het in de kop van hun Wrap-up-artikel van deze speelweek in de Fiba Europe Cup: ‘Kataja Basket punish Aris at Nick Galis Hall; Dutch clubs off to perfect start‘.

 

Ik kan daar eigenlijk alleen bij concluderen: ‘Wat een Weelde!(2)’

 

Steven Cook had een beetje pech; want op basis van de statistieken wordt er iedere speeldag een Beste Speler gekozen, zijn prestatie had daar zomaar genoeg voor kunnen zijn, maar er bleek toch nog iemand net nog iets betere cijfers te hebben neergezet; ‘Buford ties FIBA Europe Cup rebounding record to headline Top Performers‘. Maar een pleister op dat kleine schrammetje moet voor Cook zijn dat hij wel in het Team van de Week was op genomen. Voor ons Nederlandse Basketball-liefhebbers, maar vooral voor het Leidse contingent en nog meer voor Worthy de Jong bleek het zelfs nog mooier; ook de Jong stond bij de beste vijf. Nogmaals Wat een Weelde!

 

En vanavond gaat het dus alweer verder: Donar en New Heroes uit deze keer, en ZZ Leiden thuis; laten we duimen voor weer zo’n avond, want dan staan de drie Nederlandse Clubs er al heel aardig voor om in de laatste vier wedstrijden in deze groepsfase Kwalificatie voor de volgende Groepsfase te bewerkstelligen!

 

Veel plezier iedereen vanavond!

(Hieronder nog een verzameling Links naar artikelen, stats en video van vorige week, maar ook naar Previews, Live-stats en in sommige gevallen Live-streams vanavond).

 

AART DEKKER

 

NH Den Bosch:

Full Game:

Stats&More: https://www.fiba.basketball/europecup/18-19/game/1710/New-Heroes-Den-Bosch-BK-JIP-Pardubice#tab=overview

https://www.fiba.basketball/europecup/18-19/game/1710/New-Heroes-Den-Bosch-BK-JIP-Pardubice#tab=boxscore

Andere wedstrijd in de groep: https://www.fiba.basketball/europecup/18-19/game/1710/Avtodor-Saratov-Ironi-Ness-Ziona#tab=boxscore

Deze week: New Heroes op reis naar Israël; Ironi Hai Motors Ness Ziona

https://basketballleague.nl/nieuws/4363

Andere wedstrijd in de groep: https://www.fiba.basketball/europecup/18-19/game/1710/Avtodor-Saratov-Ironi-Ness-Ziona#tab=boxscore

ZZ Leiden:

https://www.leidschdagblad.nl/playlist/zz-leiden/artikel/zz-leiden-maakt-indruk?fbclid=IwAR3bZ-bCggzmLEG7mwHhsJFiVQbvoghoaGK7aTVbHK8gjnAuKly056qimTA

Full Game: https://www.youtube.com/watch?v=1qIhZE5kvRQ&feature=youtu.be

Stats&More: 56-69 https://www.fiba.basketball/europecup/18-19/game/1710/Sakarya-BSB-ZZ-Leiden#tab=boxscore

Andere wedstrijd in de groep: https://www.fiba.basketball/europecup/18-19/game/1710/CSM-CSU-Oradea-s-Oliver-W%C3%BCrzburg#tab=overview

https://www.fiba.basketball/europecup/18-19/game/1710/CSM-CSU-Oradea-s-Oliver-W%C3%BCrzburg#tab=boxscore

Deze week: ZZ Leiden ontmoet Oradea

https://basketballleague.nl/nieuws/4362

Donar:

Full Game:

https://www.youtube.com/watch?v=BWkL27CBjbE Donar Vs. Besiktas BBSK in Leek.

Stats&More: 90-81 https://www.fiba.basketball/europecup/18-19/game/1710/Donar-Groningen-Istanbul-BBSK#tab=overview

Andere wedstrijd in de groep: https://www.fiba.basketball/europecup/18-19/game/1710/Spirou-Basket-Pinar-Karsiyaka#tab=overview

Deze week: Donar opnieuw tegen Turkse ploeg; Karsikaya

https://basketballleague.nl/nieuws/4365

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.