CP3 by Basketball Totaal

Column Aart Dekker: Wat een weelde aan Internationaal Basketball in Nederland in oktober en november!

Het is alweer lang geleden dat we in Nederland in een week of zes tijd zoveel mooie Europese wedstrijden hadden; Donar Groningen was de laatste jaren de enige Nederlandse representant op het platform van Fiba Europe’s Clubbasketball Mannen, en deed het elk jaar beter, met vorig jaar een nipte exit in de Halve Finales van de Fiba Europe Cup tegen de latere Winnaar als eindresultaat. Dit jaren hebben we drie Nederlandse ijzers in dat vuur. De (hopelijk) apotheose wordt eind november Oranje Basketball, als de Orange Lions hun kansen op Kwalificatie voor het WK in China in 2019 levend moeten zien te houden met cruciale wedstrijden tegen Polen(29 november, Den Bosch) en enkele dagen later uit in en tegen Hongarije. Aart Dekker zette alles even op een rijtje en hoopt, nee rekent op uitpuilende tribunes in Groningen, Den Bosch en Leiden.

2018 Winnaar, in 2019 een Nederlandse?

Ik sprak er al in mijn korte Preview van de Qualifiers van ZZ Leiden en New Heroes Den Bosch mijn vreugde over uit dat -voor het eerst in een aantal jaren- niet alleen het fantastische publiek van Groningen, Leek en Omstreken in het Seizoen 2018-2019 het voorrecht heeft om Europees Clubbasketball te kunnen bijwonen.

Inmiddels hebben naast Donar Groningen -dat helaas voor het derde achtereenvolgende jaar nipt Kwalificatie voor de Groepsfase van de Fiba Chapions League misliep- ook Zorg en Zekerheid Leiden en New Heroes Basketball Den Bosch hun Play-ins overleefd. Leiden deed dat met behoorlijke overmacht, maar na een draak van een thuiswedstrijd, Den Bosch had een -vooral door het spel van het Bulgaarse Balkan- zeer aantrekkelijke wedstrijd in eigen huis, maar verloor die wel (met 10 punten verschil). Gelukkig kent Fiba Europe voor deze Cup het ietwat potsierlijke fenomeen ‘Lucky Losers’ doordat (acht) bij de Play-ins voor de Champions League net buiten de boot vallende clubs het recht hebben niet door te gaan in de Europe Cup, bijvoorbeeld omdat ze deze Cup financieel niet aantrekkelijk genoeg achten. Voordat Den Bosch aan hun normaliter erg lastige opgave in Bulgarije begon, was bekend geworden dat dit seizoen drie plekjes openvielen voor drie van de acht clubs die niet op eigen kracht kwalificeerden in deze Play-ins. Dat was dusdanig bemoedigend nieuws voor New Heroes dat ze zich naar een twee-punten Uit-overwinning in Bulgarije vochten. Vervolgens bleek dat de (-10 +2) berekening net genoeg was voor de Lucky Losers Kwalificatie.

Mooi meegenomen voor Den Bosch, maar ook voor de Basketball Liefhebbers waarvoor Den Bosch een bereisbare bestemming is op doordeweekse dagen. Het betekent dat nu weer eens een aanzienlijk deel van de Nederlandse Basketball Liefhebbers de kans hebben om relatief dichtbij aantrekkelijk Europees Club Basketball te bekijken en -vooral!- te beleven. Met uitzicht op meer bovendien, want alle drie de clubs mogen hopen op een Europees Traject dat verder voert dan de zes wedstrijden die de Eerste Groepsfase in petto heeft; de Groepsindeling en de vertoonde kracht en resultaten zijn dusdanig dat er echt kansen zijn voor alle drie. Drie van de twee-en-dertig; dat is bijna 10% Nederlandse deelname. De volgende Groepsfase kent zestien deelnemers, dus mocht het fraaie scenario uitkomen dat alle drie ook deze fase weten te overleven, dan zou dat bijna 20% Nederlandse deelnemers betekenen… Maar dat is mooie dagdromerij; eerst maar eens kijken de eerste wedstrijden verlopen.

Fraai schema

Hiermee bedoel ik niet het schema per club, maar het totale schema voor de drie samen; iedere week speelt er minimaal een club thuis, en niet een keer spelen ze alle drie tegelijk thuis, dus Echte Liefhebbers die bereid zijn desnoods een flinke trip te maken, kunnen binnen de Nederlandse grenzen zes weken lang aan hun trekken komen. En ook voor ZiggoSport ligt er een fraaie taak; ik zou zeggen “2xDonar, 2xZZ Leiden en 2x NEW Heroes Den Bosch mooi in beeld, liefst in uitpuilende zalen, dat lijkt me een aanlokkelijk perspectief!” Alle (of tenminste het merendeel) wedstrijden zijn ook (later) per Stream te bekijken; dus echte ‘Junkies’ kunnen in zes weken liefst 18(!) Europese wedstrijden met een Nederlandse club kijken, nogmaals; Weelde!

Hoe ziet het schema er dan uit?

Woensdag 17 oktober:

Thuis Donar-Istanbul BBSK(TUR) Let op: in Leek!

Thuis New Heroes-BK JIP Pardubice(CZE)

Uit Sakariya Spor Salonu-ZZ Leiden(Turkije)

Woensdag 24 oktober:

Thuis ZZLeiden-CSM CSU Oradea(ROM)

Uit IroniNess Ziona-New Heroes(Israël)

Uit Pinar Karsikaya-Donar(Turkije)

Woensdag 31 oktober:

Thuis New Heroes-Avtodar Saratov(RUS)

Uit Spirou Basket-Donar(Charleroi, België)

Uit s. Oliver Würzburg-ZZ Leiden(Duitsland)

Woensdag 7 november:

Thuis ZZ Leiden-Sakariya Spor Salonu(TUR)

Uit BK JIP Pardubice-New Heroes(Tsjechië)

Uit Istanbul BBSK-Donar(Turkije)

Woensdag 14 november:

Thuis Donar-Pinar Karsikaya(TUR)

Thuis New Heroes-IroniNess Ziona(ISR)

Uit CSM CSU Oradea-ZZ Leiden(Roemenië)

Woensdag 21 november:

Thuis Donar-Istanbul BBSK(TUR)

Thuis ZZ Leiden-s. Oliver Würzburg(GER)

Uit Avtodar SaratovNew Heroes(Rusland)

En dan op Donderdag 29 november:

Do-or-Die voor Oranje Basketball: Orange Lions vs. Polen, Maaspoort Den Bosch

Laten we er met zijn allen voor zorgen dat de Maaspoort dat uitpuilt van het Oranje; dat betekent snel Tickets Bestellen, want anders zal de zaal Rood/Wit kleuren (met Poolse Fans dus); dat kunnen we met zijn allen niet laten gebeuren toch!?!

U ziet het: heel veel mooi Internationaal Basketball in Nederland de komende twee maanden!

Veel plezier!

AART DEKKER

Meer Basketball van Aart Dekker op zijn Blog

(*) Voor exacte wedstrijdinformatie -aanvangstijden willen nog weleens (soms op het laatste moment) veranderen bijvoorbeeld- en voor het bestellen van Tickets, verwijs ik naar de sites van de clubs:

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.