CP3 by Basketball Totaal

COLUMN AART DEKKER: Orange Angels Nu Uit Tegen Spanje -Nummer-2 van de Wereld!- Zaterdag j.l. Superster Iagupova van Oekraine is Oranje de Baas –

Afgelopen zaterdag speelden de Nederlandse Vrouwen hun eerste wedstrijd in de Qualifier-reeks voor EuroBasket Women 2019. Het was een wedstrijd tegen Oekraïne, een land dat na het vallen van het IJzeren Gordijn een Wereld-Topper was; het reikte eind jaren ’90 tweemaal tot in de Halve Finale van de Olympische Spelen. Tegenwoordig is Oekraïne net geen Wereld-Top meer, maar het is nog steeds een sterk Europees land. In hun team wel tenminste een Individuele Wereld-Top-Speelster  –Alina Iagupova(25)- en precies die speelster deed Oranje de das om…58-72(Rust 41-40).

 

NU!!!
Spanje (Nr2. op de Wereldranglijst) – Orange Angels, 20:00h
Hier   — te volgen via de Fiba-site

 

Column Aart Dekker:

Superster Alina Iagupova van Oekraïne is Oranje de Baas

In de auto op weg naar de SportHallenZuid in Amsterdam hoor ik de aftrap van Langs de Lijn  op de radio. Ze hebben ook basketbal…ja,  Mannenbasketball uit de DBL, ZZ Leiden vs. New Beroes Den Boschg. Niets mis mee natuurlijk, maar zou de NOS nu niet voor die zeldzame keer dat er een Vrouwen Interland, tegen zo’n tegenstander en zo cruciaal, twee basketball-items kunnen programmeren? STudio-Sport op TV is er trouwens wel, zij brengen een 3-minuten-verslag direct op zaterdagavond laat.

Het is drukker rond de SHZ dan ik het me ooit kan herinneren, ik maak een volledig rondje om het  complex voor ik door een zijingang naar binnen kan. Had iets te maken met vechtsport…veel security-mensen, en daarbuiten nog veel meer massieve grote mannen overal.

Eenmaal binnen…”Auuuw!!” Aan mijn ogen dus… die Angels-outfit is wel heel erg fluorescerend ORANJE,  het stralende blauw-geel van Oekraïne valt er volledig bij in het niet, dat dan tenminste wel…

Nederland begint best goed; meestal een klein beetje voor, af en toe een beetje achter, tot de Time-Out bij 15-15. De Oekraïne speelt fysiek, en wat lijkt wat gemakkelijker om te gaan met defensieve druk. Dat maakt Courtney Treffers als atlete naar en onder de ring erg belangrijk, en die moet er door een overmacht aan lengte tegenover haar wel erg veel energie insteken, als dat maar goed gaat…Het maakt ook de rol van de scheidsrechters erg belangrijk; die bepalen immers waar de grens ligt van het fysieke spel, staan ze veel toe dan zou dat in de loop van de wedstrijd weleens flinke consequenties kunnen krijgen voor de Oranje-meiden.

Die TO heeft wel direct impact; Oekraïne loopt in een vloek en een zucht naar een punt of zeven uit. Gelukkig herpakt Oranje zich relatief snel; de schade in de rest van het eerste kwart blijft beperkt tot tot 20-25.

De tweede tien minuten lopen aardig voor Nederland; Oekraïne laat regelmatig wat liggen -vrije worpen!- Nederland ook, maar met tomeloos veel energie -Courney Treffers leidt wat dat betreft- vecht het zich weer naast, en zelfs voorbij de tegenstander. Met fraaie drive en And1 zet Marlou de Klein de stand op weer een puntje voor 28-27. Het is vanaf dat moment een puntje-puntje-wedstrijd, al zijn er in deze fase zeker mogelijkheden op een wat grotere voorsprong. Dit is een fase waarin Treffers energie haar en team ook scores oplevert, al moeten die wel vaak uit vrije worpen komen.
Hamim Salem moet er ook TO’s voor nemen, want met hard werk gescoorde punten en voorspronge’tjes worden te vaak teniet gedaan door gemakkelijke tegenscores van Oekraïne. Tegen die tijd heeft de inschatting dat als Oranje deze wedstrijd al zou winnen -dat zeker niet met een veilige marge zal zijn met het oog op de uitwedstrijd later dit seizoen, en dus onvoldoende zal zijn voor een tweede plaats in Groep-F- zich al stevig aan mij opgedrongen.

Inmiddels blijkt de absolute Topspeelster van Hemelsblauw -ik had dat ook al uit de Oekraïnse teksten die ik voor mijn Preview-stukje gebruikte gedestilleerd- Alina Iagupova, inderdaad een Topspeelster, wat zeg ik; een Superster! De Touch en Range van haar Jumpers van buiten waren een genot om naar te kijken, maar ook haar fysieke kracht, coördinatie en Skills blijken van een zeldzaam hoog niveau. En van lieverlee drukt ze steeds meer haar stempel op de wedstrijd. Zoals diezelfde Iagupova in haar quote in mijn vorige stukje al aangaf, was haar nieuwe Servische coach er een van het nerveuze soort; hij bleek aan het eind van de tweede periode nog lang niet gerust op een goede uitkomst voor zijn team, dat bleek wel bij zijn Time-Out’s. De 41-40 ruststand is geen slechte voor Oranje, al bleef er toch een gevoel van ‘Er had misschien wel meer ingezeten voor Oranje in die eerste helft…’ De Angels hebben vlak voor -na een deflectie door de Oekraïnse Press- rust nog 3.4 seconden voor een laatste schot. De goed van de bank komende Zera Butter krijgt dat schot nog wel weg, maar het valt niet.

Na de rust gaat de intensiteit flink omhoog bij beide teams, en vooral ook het niveau van fysiek verdedigen door Oekraïne. In eerste instantie komt Nederland daar best nog aardig langs en door, maar te vaak worden redelijk tot goede kansen niet afgerond. Minutenlang wordt er weinig gescoord door beide teams. Maar daarna vindt Oekraïne de ring het eerst, en loopt vervolgens gestaag naar 43-53 uit. De scheidsrechters fluiten wel tegen het ‘Bumpen en Hakken’ van de grotere en zwaardere Oekraïnsen, maar niet voldoen de voor Oranje om er echt tegenop te kunnen blijven spelen; het schotpercentage wordt zienderogen slechter, en dat kan je niet blijvend compenseren met goed Rebounden en af en toe een Interceptie of Steal en Fast-break-lay-ups.

De derde periode wordt afgesloten met 10-17, en dus zes punten achterstand. Dat lijkt nog haalbaar, maar ik denk dat velen met mij toen al wel zagen dat er een wondertje voor nodig zou zijn voor Oranje om deze wedstrijd nog te winnen, laat staan met voldoende verschil…

Het beeld van het derde kwart zette door in het vierde; deze keer werd het 5-17 en daarmee werd de uitslag 58-72. Iagupova maakte van de tweede helft een ‘One Woman-show’ zoals ik er nog niet vaak een heb gezien, en Nederland had daar gewoon geen antwoord op. Tanja Broring gaf daar enkele minuten voortijd uitdrukking aan met een harde hak-fout op een Lay-up, die werd bestraf met een onsportieve fout. Misschien had die al stukken eerder moeten worden gemaakt, als je dan toch… Als de scheidsrechters een stukje strakker zouden hebben gefloten, dan had Oekraïne misschien wel aan het wankelen kunnen worden gebracht; coach Boscovic liet slechts7-8 speelsters spelen, en van hen zaten er vijf in de foutenproblemen… Op de genaturaliseerde Boss na, was ik niet erg onder de indruk van de meeste van de andere zes -ondanks hun reputatie- ; ik kan me vergissen, maar ik denk dat Oranje Oekraïne zonder hun ster ‘gemakkelijk’ aan had gekund. Misschien dat de afwezigheid van een echt grote speelster zoals Richelle van der Keil (te) zwaar woog voor Oranje.

Nederland speelde zeker niet slecht maar ook net niet goed genoeg. Ik hoop niet dat het demoraliserend werkt, maar echt vrolijk stemmend kan deze wedstrijd voor de Angels niet zijn, tenzij ze er de inspiratie uit putten die nodig zal.zijn voor het nemen van de volgende drempel, en in de vijf resterende wedstrijden boven zichzelf uit gaan stijgen. En dan te weten dat een eventuele tweede plaats in deze groep niet eens een garantie is voor Kwalificatie; slechts de beste zes nummers twee(van acht) plaatsen zich voor EuroBasket 2019…

Alina Iagupova –uitgeroepen tot Europese Jonge Speelster van het Jaar 2013– ; iedereen die erbij was zal haar demonstratie niet snel vergeten…en dat alleen al was een gang naar een Sporthal om een Internationale Wedstrijd te gaan kijken dubbel en dwars waard.
En de Orange Angels? Die hebben vanavond weer een unieke wedstrijd op het programma staan; dat Spanje als Nummer-2 van de Wereldranglijst wellicht een te zware dobber zal zijn ligt voor de hand, maar ik zeg dan altijd “Zeg nooit ‘Nooit’!” De wedstrijd is pas gespeeld als hij afgelopen is. In ieder geval zal het ook weer een wedstrijd zijn waar onze Orange Angels het nodige op kunnen steken. De weg naar EuroBasket-deelname is lang, zwaar en hard, en uiteindelijk heb je ook een keer een beetje mazzel nodig, en vooral ook geen pech.

‘Gewoon Doorgaan!’ is wat mij betreft het devies.
Zet hem op meiden, de aanhouder wint!
Ik blijf het volgen…

AART DEKKER

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.