CP3 by Basketball Totaal

Coach

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Welkom op deze Zoom-meeting van de spel- en gedragsregelscommissie van iBasketball, subafdeling coaches. Leuk dat u allen de moeite heeft genomen om in ieder geval van boven iets netjes aan te trekken.

Het seizoen staat op het punt van beginnen (voor twee van u is hij zelfs al begonnen) en wie had dat nog verwacht. Omdat het allemaal heel halsoverkop moest, zijn we wat laat met deze briefing.

Ik neem de zaken puntsgewijs met u door, zoals u van deze commissie gewend bent. Ik hoef denk ik niemand te wijzen op het buitengewone belang van het slagen van deze verkorte, qua tijd dan, competitie, dus we kunnen niet volledig genoeg zijn.

Spelregels

Natuurlijk is er geen tijd geweest om ook nog de spelregels te tweaken. Dat hoeft ook niet. Leg uw rookie-Amerikanen de FIBA-loopregels uit en we zijn al een heel eind. Ik breng dit punt slechts ter sprake omdat ook de scheidsrechters er een tijdje uit zijn geweest. De commissie heeft een paar oefenwedstrijden gezien, en vond dat dit te merken was. Breng hier begrip voor op.

Presentatie

Wat vindt de commissie dat toch altijd grappig, dat u de oefenwedstrijden coacht in lompen en dan straks om het echie zo keurig gekleed gaat. De meesten althans. Wij geven nog steeds de voorkeur aan een pak, wat u als voormalig topsporters meestal prima staat. Colbertje, spijkerbroek en desnoods modieuze sneakers, daar komt u vaak ook wel mee weg. De ‘polo-look’ zoals op de Spelen, het is niet voor iedereen maar het kan, mits uniformiteit. Het trainings- dan wel joggingpak raden we eenieder dan weer ten strengste af.

Graag, en dit is natuurlijk nieuw, enige aandacht voor het mondkapje dat u na de wedstrijd draagt. Zorg dat het u afkleedt. Grote openingen, of uw neus erbuiten, zien we liever niet en is ook prettiger voor de vertegenwoordigers van de pers. Voor degenen met gezichtsbeharing: besef dat de combinatie met een mondkapje een angstaanjagend effect kan hebben.

Tip: meer dan ooit is hoe wij als League ons presenteren, van belang. Er kijken, weliswaar op alternatieve wijze, mensen mee. Het is de commissie sowieso al jaren een doorn in het oog dat een enkeling van uw gilde staande de wedstrijd een speler onderuit de zak geeft. Vermijd dit. De muren van de kleedkamer kunnen wel wat hebben, maar ten overstaan van betalende toeschouwers een speler te kakken zetten, tenzij hij het echt te bont heeft gemaakt, zal ook slechts een negatief effect hebben. De speler in kwestie zal u voor de rest van zijn tijd bij uw vereniging minachten. Bovendien willen we niet het beeld creëren dat u Totale Idioten naar uw team heeft gehaald. U heeft immers zelf een stem gehad in die beslissing. Een goed getimede wissel kan al heel veel duidelijk maken.

Wissels

Meer dan ooit zult u hier een plan in moeten hebben. We gaan in een hoog tempo minstens 21 wedstrijden afwerken, en daarna mag een aantal van u ook de play-offs in. Nu denken wij dat de Nederlandse basketbalprofessional zich best twee keer in de week van zijn beste kant kan laten zien (en wat staan die knapen te popelen, hè?) maar het is aan u om het midden te vinden tussen te weinig gebruiken en overbelasten.

Heeft u een rotatie van minstens acht min of meer gelijkwaardigen (bofkonten!), dan moet dat geen probleem vormen. 200 speelminuten gedeeld door acht is 25. Ideaal. Niet iedereen heeft die luxe, dat begrijpen wij als commissie ook wel. Zet daarom uw jeugdspelers lekker in. Dan kunnen ze ook wat als door een uitbraakje een paar sterren even thuis moeten blijven. Wij gaan er namelijk nog steeds vanuit dat iedereen die op het roster staat, zou moeten kunnen basketballen.

Misschien dat dit er ook voor kan zorgen dat degenen die aan de uiterste zijde van de bank vertoeven, niet slechts in het veld komen als het verschil is opgelopen tot boven de dertig punten. En dat dan de tactiek overboord wordt gegooid ten faveure van het feit dat zij in die periode hun armpjes uit de kom mogen schieten om ook op het scoresheet voor te komen. Zorg te allen tijde dat het op georganiseerd basketbal blijft lijken.

Buitenlanders

Sommigen van u, zo hebben we gemerkt, konden het toch niet laten om een groot contingent spelers van buiten de landsgrenzen te halen. Waar u dat van doet, is ons niet geheel duidelijk en de commissie hoopt van harte dat het niet ten koste gaat van de toekomst van uw organisatie waar het betrekking heeft op het spelen in de DBL.

Voor degenen die Amerikanen in de ploeg hebben: heb begrip. Ze hebben zojuist een staatsgreep door hun eigen president achter de rug. Die vaak hun huidskleur of komaf toch al niet pruimde.

Vrolijk wordt de commissie dan weer van de ‘regenboogcoalitie’ die de versterkingen vormen: Amerikanen, Grieken, Kroaten, Fransen, Litouwers, Belgen, Nederlanders vanuit allerlei culturen en zelfs Henk Norel. Dat laatste is humor bij ons op kantoor.

Fans

Ze zijn er natuurlijk niet, maar toch weer wel. Bij sommige clubs hebben ze zelfs een seizoenkaart aangeschaft terwijl ze niet op de tribune mogen zitten. Daar kreeg de commissie een warm gevoel in de onderbuik van, en dat was best even geleden hahahaha (ook op ons kantoor zijn het rare tijden, dat begrijpt u).

Op de sociale media constateerden wij wat wrevel over prijzen van livestreams. Volgens ons bieden de clubs met seizoenkaarthouders de wedstrijden gratis aan via de lokale tv, en 7,50 voor een uitwedstrijd lijkt ons redelijk. Daarbij rekenen wij het de clubs dit malle seizoen niet aan dat ze nog op de een of andere manier inkomsten proberen te genereren voor het product dat ze bieden. En niet kopen, toch kijken (zo worden Hollanders over de grens al eeuwen gezien)? Terugkijken is gratis. Maar laten we ons vooral rekenschap geven dat het de bedoeling is dat iedereen volgend seizoen (met de Lowlands League als bonus) er nog is. Don’t try to grow a dick over this one. En zoals de filosoof H. Vrienten ooit sprak: er zit een knop op je tv.

Oud-international en –kampioen Hammerin’ Hank Pieterse zei dat hij voor minder een NBA League Pass kon krijgen. Wij denken dat de Korfbal League nog goedkoper is (zelfde spel!) en daarbuiten steunt dat de Nederlandse clubs niet, wat juist het punt is.

Uitstraling

De commissie van iBasketbal poneert de volgende stelling: het doet er geen reedt toe wie er kampioen wordt. Dit seizoen. Uiteraard gaan die fantastische atleten van ons er vol in. Zo kennen we ze. En ook u, ambitieuze coaches, gaat voor die ‘W column’.

Je zou echter dit seizoen kunnen spreken over een hoger doel. Basketbal moet weer op de kaart. Ik hoef u niet te vertellen dat het de mooiste sport is die er ooit is uitgevonden, want u bent er tot op de laatste man ook gek van. Het heeft u gevormd als mens, zelfs.

Toon daarom dat we verdienen dat we mogen opstarten. Na het voetbal zijn we de meest professionele competitie, en dat gaan we laten zien ook.