CP3 by Basketball Totaal

Cees Hiele overleden

De ‘godfather’ van het Utrechtse basketball, Cees Hiele, is afgelopen zaterdag overleden. Hiele werd 83 jaar en overleed in zijn slaap aan de gevolgen van een hersenbloeding, zo melden Utrechtse media.

Hiele verwierf in de basketballwereld vooral bekendheid door zijn nauwe betrokkenheid bij BC Markt. Voor dat eredivisieteam legde hij de financiële basis met inkomsten uit zijn contacten binnen de kring van Utrechtse marktkooplieden. De club leidde een marginaal bestaan op het hoogste niveau.

In de jaren zeventig liet Hiele als voorzitter van BC Markt een sterk geluid horen bij de komst van de grote sponsors. Hiele in 1977 in De Telegraaf: “Het bestuur van de Nederlandse Basketball Bond – en in het bijzonder van de Topsportlige – handelt in sponsors en is bereid, ter wille van geld, sportieve resultaten over het hoofd te zien. Zijn wij nu aangesloten bij een sportbond, of bij een onderneming?”

In dat jaar maakten zowel Leiden als Utrecht aanspraak op een plaats in de eredivisie door het wegvallen van ASVU. Hoewel BC Markt als negende was geëindigd en Leiden als tiende, werd gekozen voor Leiden, dat zich verzekerd wist van de komst van sponsor Parker. BC Markt degradeerde tot grote ergernis van Hiele.

Hiele was een mensenlevenlang actief in het basketball. Utrecht dankt de komst van sporthal Nieuw Welgelegen voor een belangrijk deel aan Cees Hiele, die zich sterk maakte voor het concept van de zogenoemde ‘blaashallen’.

Naast basketball was honkbal zijn passie. Hiele speelde voor het Utrechtse UVV en schopte het tot het Nederlands team. In 1962 speelde hij met Oranje het Europees kampioenschap dat in Nederland werd gehouden. De nationale honkbalploeg werd bij die gelegenheid voor de vijfde keer Europees kampioen

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.