CP3 by Basketball Totaal

Buigen of barsten voor ZZ Leiden

Het is vanavond erop of eronder voor ZZ Leiden. Een nederlaag betekent simpelweg uitschakeling in de halve finale van de play-offs en een ticket naar huis. En dat zou gezien het team een teleurstelling zijn, want de ploeg zou zich moeten kunnen meten met de top.

Momenteel is de stand 3-1 in het voordeel van landskampioen Donar uit Groningen. Een team die sinds het wegvallen van Wright is opgestaan en de beker heeft gewonnen en de kwartfinale (2-0) en de halve finale (3-1) tot op heden uitstekend doorkomt.

marja van tilburg

De vraag is natuurlijk waar het verschil gemaakt wordt in deze serie? Welke spelers steken boven zichzelf uit en welke vallen na vier wedstrijden een beetje tegen?

Tijd voor een korte evaluatie tot dusver:

Het verschil zit hem tot dusver in onder andere Worty de Jong. De international kampt met een knieblessure, die hem al maanden achtervolgt. Zoals een winnaar betaamd, weigert de Jong op te geven, maar dat het hem hindert moge duidelijk zijn. In deze serie scoort de Jong gemiddeld 3 punten minder dan in het seizoen, maar het grote verschil zit hem in de driepunters. Tot dusver heeft de Jong slechts één driepunter in vier wedstrijden.

Maar het grootste verval laat Dylon Cormier zien. De Amerikaan was wellicht de beste zesde man van de bank achter Arvin Slagter. Cormier scoorde in het reguliere seizoen 13,5 punten per wedstrijd en staat nu slechts op 6,75 punten per wedstrijd. Was hij statistisch gezien de meest effectieve speler qua tweepunters (ruim 70%), nu schiet Cormier slechts 37% vanuit het veld. Kortom wil Leiden een kans maken, dan begint het bij Cormier met een spark vanaf de bank.

Joe Willman is een van de spelers, die het hele seizoen als degelijk bestempeld krijgt. De Amerikaan is een keiharde werker, die het maximale uit zijn mogelijkheden haalt. Nu in de play-offs doet Willman er nog een schepje bovenop. In de serie tegen Donar scoort Willman ruim 14 punten tegenover 10 in het reguliere seizoen.

Over het algemeen scoort Leiden moeizamer dan in het reguliere seizoen, maar dat is logisch aangezien Donar een van de best verdedigende teams is in de competitie. Gemiddeld kreeg de ploeg van Skelin slechts 68 punten tegen per wedstrijd. In de play-offs is dat 69 per wedstrijd in de serie tegen Leiden. Aanvallend scoort Donar in de serie 75 punten. Dus het is een race richting de 80 punten.

Bij Donar is er geen speler, die boven zichzelf uitsteekt of slechter speelt dan in het reguliere seizoen. Kortom is ploeg is uiterst effectief en degelijk. Gaat het een aanvallende wedstrijd worden met en hoge score, dan zal de ploeg waarschijnlijk niet winnen.

Vanavond wedstrijd 5 in de 5Meihal om acht uur. Er zijn nog kaarten beschikbaar.

Foto’s Marja van Tilburg

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.