CP3 by Basketball Totaal

Bryan Alberts geeft NL team impuls

Bryan Alberts NL-Luxemburg

In de berichten over ‘Jong Oranje’ valt een naam op, die nog wat onbekend in de oren klinkt: Bryan Alberts. Wie is hij, en waarom is hij veelbelovend?

Bryan is een combo-guard, kan dus zowel op de point als op de 2 uit de voeten. Hij heeft zijn lengte mee, is rond de 1.95 m. Had een prima carrière op USA high school-niveau, en heeft zich sinds 2014 verbonden aan het gerenommeerde Gonzaga (de school van o.a. John Stockton, en later diens zoon David) in de NCAA. Als redshirt kwam hij het afgelopen jaar nog niet (officieel) in actie, hetgeen betekent dat hij nog 4 jaar voor de boeg heeft, tenzij hij zou verkiezen om eerder te vertrekken.

Gonzaga valt de laatste jaren op door goede prestaties op het hoogste NCAA-niveau, en door het aantrekken van ‘de zoon van’, Domantas Sabonis.

Tijdens de recente wedstrijden van ‘Jong Oranje’, officieel Nederland B genoemd, op een toernooi in Luxemburg kwam Bryan Alberts tot een gemiddelde van bijna 13 punten. Op de (nog schaarse) beelden die we van hem vinden uit zijn high school-tijd, zien we dat hij een aardig afstandsschot heeft, durft te driven, kan finishen, en ook open teamgenoten weet te vinden. We vinden dergelijke kwalificaties ook terug in de scouting reports die over hem online zijn gezet.
Al met al doet hij qua postuur & skills denken aan andere jonge NL talenten als Voorn en Franke, waarbij hij zelfs iets beter lijkt te ‘scoren’ qua lengte & skills vanaf de point.

Het komende EK van het ‘grote’ Oranje komt waarschijnlijk nog te vroeg. iBasketball ziet hem nog niet als lid van de uiteindelijke Dutch Dozen (wij ontwaren in onze glazen bol deze mannen op de 1 / 2: Leon Wiliams, Charlon Kloof, Sean Cunningham, Arvin Slagter, en Worthy de Jong).

Mocht Alberts speeltijd krijgen bij het grote Gonzaga, wellicht nog niet al te veel in zijn aankomende freshmanjaar, maar wellicht als sophomore en daarna, en zich daarbij dus goed doorontwikkelen, dan kan dit zomaar eens een volwaardige Oranjekandidaat zijn. Nogmaals, vooral zijn lengte en zijn overzicht zijn assets die waardevol zijn.

Wij houden Bryan Alberts met plezier in de gaten. Mooi om te merken, dat talenten zoals hij, nu extra ervaring kunnen opdoen in Nederland B, gemixt met meer ervaren mannen als Voorn, Van der Horst en Oudendag; aan de zijde van teammates zoals Franke, en gecoacht door de meest ervarene van allemaal, Toon van Helfteren.

PS:
Bij Nederland B speelt Bryan met no. 23, dus dat belooft wat … 😉

Links:
Toernooi van Nederland B:
https://www.basketballleague.nl/nieuws/1701

Alberts’ video’s:
https://www.youtube.com/results?search_query=bryan+alberts

Bryan zelf (Twitter):
https://twitter.com/bryan_a_alberts

iBasketball over ‘de laatste 12 voor Zagreb’:
https://ibasketball.nl/oranje-speculaties-wie-halen-the-dutch-dozen/

NL B, team in Luxemburg

Bryan_Alberts_High-School

een reactie

  1. Vorig jaar won het B-team met 40 punten van Luxemburg!
    Dit jaar is het niveau behoorlijk gezakt, jammer genoeg!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.