CP3 by Basketball Totaal

Brons glipt uit vingers Dutch Angels VU18

NBB – In letterlijk de allerlaatste seconde is het brons uit de vingers van de Dutch Angels VU18 geglipt. Oranje had tegen Servië een laatste aanval, maar die moest op 8 seconden van het einde worden afgerond onder dreiging van de schotklok. De driepunter van Isabella Slim ging mis en Servië had aan de resterende acht seconden voldoende om via Dragana Stankovic de winnende punten te maken: 56-57. Nederland sluit daardoor het EK in Kroatië, evenals vorig jaar, af als vierde.

En ook al is de teleurstelling in het Nederlandse kamp begrijpelijk zeer groot en doet op deze manier verliezen heel veel pijn; vierde van Europa worden is een prima prestatie. Het geeft vertrouwen voor de toekomst, want als deze meiden nu mee kunnen met de top van Europa, dan zou dat ook op wat latere leeftijd het geval moeten kunnen zijn. Het Nederlandse basketball mag zijn hoop vestigen op deze groep en de juiste aanpak via het CTO in Amsterdam.

Natuurlijk was de missie om met een plak terug te keren uit Kroatië, want na de tweede plek is de vierde plek – net buiten het podium – altijd heel vervelend. Bovendien was die al voor de halve finales ‘binnen’ en had de ploeg dat vorig jaar in Boekarest al eens meegemaakt. Hoewel de herhaling de bevestiging van de klasse is, was één stapje hoger uiteraard schitterend geweest.

En dat ene stapje naar de bronzen medaille heeft erin gezeten tot de allerlaatste seconden en zou ook dik verdiend zijn geweest. Na een moeizaam begin (0-6) had Nederland, nadat Laura Cornelius de ploeg op precies 5:00 voor de eerste keer op voorsprong zette (11-10), de wedstrijd behoorlijk onder controle.

Een driepunter van dezelfde Cornelius in het tweede kwart zorgde zelfs voor het grootste verschil in de wedstrijd: elf punten bij 32-21. Daarvan moesten de Dutch Angels nog wel iets inleveren, ondermeer door een driepunter in het rustsignaal, maar er was halverwege toch een gaatje: 32-26.

Direct in de tweede helft groeide het verschil naar negen punten, maar dat aantal boekte Servië in de drie minuten in één ruk. Het werd dus 35-35, waarna de ploegen nek-aan-nek het derde kwart uitspeelden: 45-45. Het was de opmaat voor een bloedstollend vierde kwart. Coach Remy de Wit: “We kregen een flinke run tegen, terwijl we er alles aan hebben gedaan. We hadden afgesproken om steeds na twee tegenscores een andere verdedigingsvorm te kiezen. Maar zij scoorden toch.”

Zes Nederlandse punten van Emese Hof zorgden in de openingsfase van het vierde kwart voor een tussenstand van 51-50. Vervolgens was het de beurt aan Oranje-topscoorster (19 punten) Laura Cornelius. Onderbroken door een score van Stankovic, zorgde zij voor 56-52 met minder dan drie minuten te gaan. Maar Oranje was er natuurlijk nog niet. Alexandra Crvendakic bracht met een driepunter de spanning op het kookpunt.

Het zal in de time-out van coach Zoran Kovacic niet de bedoeling zijn geweest, maar twee opeenvolgende missers van Servië boden kansen voor Nederland na de elfde rebound van Isabella Slim. Het zat Nederland nóg een keer mee, toen Stankovic lopen maakte na het afvangen van een misser van Lisanne de Jonge.

37 seconden stonden er nog op de klok. Een lange aanval van Nederland, maar die kreeg geen ideaal einde. De schotklok was bijna vol en dus was het (driepunts)schot van Isabella Slim noodzaak. De rebound was voor Sanja Mandic, die precies op tijd Dragana Stankovic bediende. Zij maakte een soort twee-tellen op grote afstand van de ring, maar de bal ging er in voor de score, die Nederland in rouw dompelde: 56-57.

Coach Remy de Wit wasa blij met de vele ouders en andere familieleden op de tribunes, die de meiden konden opvangen. “Want dit doet pijn, heel veel pijn. En het zal nog wel even duren, voordat iedereen er overheen is. Zaterdag werden we weggespeeld door Spanje, maar vandaag stonden we er. Het was tactisch in orde, het was mentaal in orde en er stond veertig minuten een team dat goed te coachen was.”

“Dan kun je je afvragen of dat schot op tijd was. We zaten er nog bij bij het opdribbelen en ik denk dat ook het schot nog verdedigd werd. Dan kun je wel gaan zeuren over scheidsrechters, maar dat heeft geen zin. Ik denk dat ze sowieso niet durfden te fluiten in een zaal vol met Serviërs… Het was een heksenketel. Ik heb staan coachen met aanwijzingen op A4’tjes, want scheeuwen had geen zin.”

Topscoorsters Nederland: Laura Cornelius 19, Emese Hof 12, Lisanne de Jonge 7. Rebounds: Isabella Slim 11, Emese Hof 10.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.