CP3 by Basketball Totaal

Bondscoach Wierd Goedee op Dag 2 van het A-EK Oranje MU16

Na de nipte nederlaag van gisteren tegen Letland, ging Oranje op het EK MU16 in de A-groep vandaag de strijd aan met basketballgrootmacht Spanje (52-77). Hoofdcoach Wierd Goedee zag in de wedstrijd de ideale gelegenheid om zijn team te leren, constanter te spelen.

– Zie onderaan de pagina (of direct hier) de video van het gesprek met de bondscoach, na de wedstrijd –

“We kunnen op dit niveau niet voor langere periodes verslappen”, zei de coach voor de wedstrijd. “Tegen Letland hadden we sterke fases, zoals in de eerste helft en in het vierde kwart, maar er zaten nog te veel momenten in, dat we de afspraken niet goed uitvoerden. Ons doel is, om elke wedstrijd daarin te verbeteren. Ook tegen een zware tegenstander als Spanje kan dat. Ik ga bijvoorbeeld letten op de reboundduels, daar moeten we extra scherp in zijn. Jediael Cordilia pakte gisteren prima 10 rebounds; vandaag moet hij aan de bak tegen de Spaanse reuzen. Vooral Usman Garuba (gisteren 25p en 16r) is een beest inside.”

Oranje mist starter Sam Vianen, die kampt met een enkelblessure, opgelopen toen het team net in Novi Sad was. Het team werkt, zo vertelde assistent-coach André Bout, aan het sneller leren uitvoeren van noozakelijke bijstellingen. Een time-out of een intermissie moet voldoende zijn voor de spelers om hun acties bij te stellen. Als dat langer duurt, is het te laat, dan is de tegenstander op dit niveau meteen weer een paar punten uitgelopen.

Coach Goedee is positief over Oranjes deelname op dit hoogste niveau. Niet alleen doen de spelers, coaches, en staf deze twee weken een schat aan ervaring op, maar de coaches zullen de kennis ook “als een olievlek” gaan verspreiden tijdens hun werk terug in Nederland. Goedee in Amsterdam, Triemstra in Groningen, Bout in Utrecht. En natuurlijk ver daarbuiten, want ook de andere Nederlandse jeugdopleiders kunnen van de kennis gebruik maken.

Nu al zijn er nuttige conclusies te trekken en aanbevelingen te doen. Goedee noemt de mogelijkheid om U16-talenten in Nederland vaker (bv. als bankspeler) in te zetten bij de U18. Diverse spelers zijn daar zeker klaar voor, het gebeurt nu alleen nog te weinig. De voordelen die dat oplevert, hebben we bijvoorbeeld gezien bij de U18: mede dankzij ervaring in de Dutch Basketball League, konden spelers als Rienk Mast, Nick Thran, Yarick Brussen, Jarno Pomstra en Jacco Fritz de Orange Lions naar het goud leiden. Uiteraard hielpen het geweldige spel van MVP Nathan Kuta en de volgens Goedee uitstekende coaching van Vervaeck en Van Vugt ook. “Nederland is daar gekomen voor promotie, maar ze hebben dat overtroffen”, zegt Goedee. “Ze hebben dat toernooi gedomineerd.”

Een ander punt is krachttraining. Ook dat heeft het Nederlandse basketball in eigen hand. Niet alleen is meer spierkracht en daarmee massa gewenst, maar de spelers moeten ook leren hoe het te gebruiken. Goedee wil dat spelers leren ‘battlen’, het gevecht aan gaan. Dat heeft een fysieke kant, en zeker ook een mentale. Goedee noemt dit ‘duelkracht’.

Coach Bout heeft op de openingsdag genoten van Spanje, dat die mentale instelling goed in orde had: na een (vaak terechte) no-call niet gaan mokken, maar keihard terugsprinten en weer op de wedstrijd focussen. Omdat de scheidsrechters veel toe laten en niet alles affluiten (erg prettig om naar te kijken), moeten de spelers voor lange periodes alert blijven.
FIBA-ref Antio Sinterniklaas, die vanmorgen Montenegro-Israël (81-77) floot, beaamt dat: “Internationaal basketball is steviger, er mag meer. Niet alle kleine dingetjes worden afggefloten. Dat maakt het fluiten extra leuk, maar ook extra moeilijk. Het is makkelijker om alles af te fluiten, maar dat is juist niet de bedoeling. Nu moet je als scheidsrechters samen de grens trekken, dat moet je goed leren inschatten.” Met circa 15 jaar FIBA-ervaring is dat aan Sinterniklaas wel toevertrouwd.

Terug naar de spelers. Waar zit de kracht van dit Oranje? Goedee is onder andere blij met het creatieve vermogen van de ploeg. Mede dankzij de guards kan Nederland verrassen en variëren. Uit deze ‘lichting-2002’ zullen ongetwijfeld diverse talenten doorstromen. Maar de missie van team en coaches is breder: de rijke leerschool die A-EK 2018 heet, optimaal benutten, en de opgedane inspiratie, kennis en contacten maximaal inzetten, terug in Nederland.

Spanje was vandaag duidelijk een aantal maten te groot. Makkelijk samen spelend, schotvaardig, dominant in de rebound. Garuba pakte schijbaar moeiteloos de rebounds, tussen maar liefst vier Oranje (nou ja, vandaag wit) hemden. Het is geen schande dat Nederland daar nu nog niet aan toe is. Het grote doel blijft lijfsbehoud in de A-groep. Daarbij zijn de twee wedstrijden na de poulefase (op di en wo) cruciaal. Als Nederland daar in kan stunten, is het veilig. Zo niet, dan komt het op de play-outwedstrijden aan: zowel de wedstrijd op vrijdag, als die op zaterdag, moet dan gewonnen worden.

Grote complimenten aan de meegereisde Oranjefans vandaag: zij wonnen de strijd van Spanje op de tribunes. Niet alleen het Wilhelmus werd weer uit volle borst meegezongen (men had dit keer de mp3 wel klaar staan), maar ook alle goede Nederlandse acties werden luid gevierd. Dit droeg er zeker aan bij dat de mannen van Oranje bleven knokken. Tegen het sterkste basketballland van Europa was dat vandaag een ongelijke strijd, maar in de ontwikkeling van het Nederlands jeugdbasketball gaat het niet om één dag of om één toernooi. Het gaat om een team dat leert, en om coaches die dat uitdragen. Dat is bij Goedee, Triemstra, en Bout in goede handen.

Vondst van de dag: bij Spanje speelt onder nummer 10 Jeffrey Godspower. Mooie naam, mooie atleet, goede basketballspeler.
Shoes van de dag: Wierd Goedee. Oranjer dan dit, bestaat niet (check de video maar).
Talent van de dag: tip van coach Goedee: houd bij Spanje niet alleen Garuba, maar ook #11 Hector Alderete in de gaten. Een zeer volwassen speler, slim, veelzijdig, neemt vaak de juiste beslissing. Met wat inbeelding, kun je in hem een jonge Pau Gasol zien. (Nu snap ik ook waarom die meneer in dat USA Basketball shirt in de zaal was …)

En o ja … de wifi kan wel wat beter, beste FIBA. Beetje lastig verslag doen uit de hal met 14k4 ‘snelheid’ 😉

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.