CP3 by Basketball Totaal

Bondscoach Meindert van Veen over Nederlands vrouwenteam 2014

Het Nederlands vrouwenteam krijgt steeds meer vorm. Van de voorlopige selectie maken inmiddels drie speelsters geen deel meer uit. Daarnaast zijn meerdere vrouwen op dit moment niet beschikbaar. Meindert van Veen leeft mee met de geblesseerden en voor studieredenen toont de bondscoach begrip. Maar in een aantal speelsters is hij ronduit teleurgesteld. Aan de andere kant realiseert Van Veen, met zó veel talent in aantocht, dat het de hoogste tijd is om definitief het kaf van het koren te scheiden. De Orange Angels moeten, naast zeer getalenteerd, ook bloedfanatiek zijn. Alleen met die mentaliteit kan Nederland straks tot de Europese top gaan behoren en, als voorlopige bekroning, de OlympischeSpelen van 2020 halen.

Het leven van een bondscoach staat geheel in het teken van topbasketbal. Meindert van Veen neemt heel even de tijd om – vol trots – foto’s van All Stars te laten zien én de beste scheidsrechter. Die worden zorgvuldig in zelf gekochte lijstjes geplaatst. Puntjes op de i, dan het interview, kort voordat hij naar de play-offfinale van de vrouweneredivisie in Landsmeer reist. Het is het soort toewijding dat hij steeds vaker ook van zijn staf en speelsters eist. “Zelf kies ik al twintig zomers lang voor basketbal. Ik wil erbij zijn. Mijn gezin gaat al die jaren zonder mij op vakantie. Dat is onvermijdelijk als je de top wilt halen. Ik kan dan ook niet begrijpen dat een aantal speelsters, na hun enthousiaste verzoek om selectie voor het Nederlands vrouwenteam, ineens niet thuis geeft. Ik vind dat teleurstellend. Zelf ben ik er trots op dat ik bij Oranje hoor.”

Lat hoger
De bondscoach en zijn staf willen dolgraag dat er straks op het allerhoogste niveau kan worden geoogst met de alsmaar uitdijende groep jonge, talentvolle basketbalsters. Daarvoor móét de lat hoger. Zeker waar het gaat om toewijding. “Smeken en bidden doen we niet. In de hoop dat je er wat voor terug krijgt, moet je het vooral een hele eer vinden én er veel voor laten. Leonie Kooij regelt op haar werk telkens weer dat ze erbij kan zijn; Nadine Boessaert spaart al haar vrije dagen op om bij het Nederlands vrouwenteam te kunnen zijn; Tanya Bröring keert altijd weer terug uit het buitenland en ze staat afgelopen week al weer voor Oranje te trainen. En een speelster als Anouk Biesters zou er álles voor over hebben om straks de EK-kwalificatie tegen Zweden en Rusland mee te kunnen doen. Diverse speelsters zijn te geblesseerd om een kans te maken. Mensen die wél fit zijn realiseren zich niet vaak genoeg hoe bijzonder dat is. We werken daarom alleen nog maar met speelsters die er helemaal voor gaan.”

Studie en blessures
Een paar speelsters moet vanwege studieverplichtingen verstek laten gaan. Daarnaast heeft een aantal vrouwen een ernstige kwetsuur opgelopen. Van Veen: “Jamailah Adams wil graag spelen, maar zij studeert in Duitsland en het schooljaar is daar nog in volle gang. Maxime Essenstam moet examens doen. Zij is waarschijnlijk volgend jaar wel beschikbaar. Richelle van der Keijl, Laura Cornelius en Emese Hof hebben allen een ernstige blessure opgelopen en zijn niet op tijd hersteld. Myrthe Beld is bijna een jaar geleden geopereerd en voor haar en ons zou het een aangename verrassing zijn als ze op tijd hersteld is. De kwestsuur van Marlou de Kleijn is minder ernstig – zij zou normaal gesproken het hele programma mee moeten kunnen draaien.”

Ander plaatje
De technische staf van Oranje is blij dat er vandaag de dag uit een groter arsenaal talentrijke speelsters kan worden geput dan enige jaren geleden. Maar door het fikse aantal tegenvallers is de spoeling voor nu toch wat aan de dunne kant. De bondscoach tot slot: “Fieke Ligthart en Sharon Beld hebben afgelopen week onderling uitgemaakt wie er naar de play-offfinale in Duitsland gaat (Oberhausen van Beld, red.). Verder strijdt Chatilla van Grinsven in Frankrijk nog op alle fronten mee. Bij een aantal vrouwen is het dus sowieso de vraag of we tijd genoeg hebben om ze goed in te passen. Het plaatje dat we na de loting afgelopen december hadden, ziet er nu totaal anders uit. Vandaar dat de coachingstaf er alles aan gaat doen om voor straks een kei- en keihard werkende ploeg klaar te stomen. Daar trainen en coachen we op. Niemand van ons mag na afloop worden aangesproken op een gebrek aan ambitie en werklust.”

Bron: NBB

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.