CP3 by Basketball Totaal

Bizar

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break
 
Een bizar goed vierde kwart, schreef mijn collega na de bekereditie van Leiden – Den Bosch. Daarmee sloeg hij de spijker op de kop, maar ik vond wel meer dingen bizar.

Wat kan er een hoop gebeuren als er zoveel wedstrijden in een korte tijd worden gespeeld. De DBL bevindt zich in een bizar druk schema, waarschijnlijk mede veroorzaakt door de interlandwindows.
En dan heb ik het nog niet eens over het schema van Donar, dat heel basketballend Nederland trots maakt met zijn prestaties in de Europe Cup. Het is altijd een teken dat er iets bijzonders aan de hand is als zelfs mensen die niet bij dat kleine kringetje van polderbasketballers horen, het over een team als Donar gaan hebben.
Cluj werd met een bizar groot verschil verslagen in de heenwedstrijd, en die zege gonsde een dag later ook door de Vijf Meihal. Hopelijk komen de Groningers de return in Roemenië ongeschonden door, en dan wacht waarschijnlijk Oostende. Op die confrontatie verheug ik mij zeer.

Opgewonden
Maar nog even terug naar die bekerwedstrijd. Tegen een helemaal niet zo sterk spelend Den Bosch leek Leiden door zijn ondergrens te zakken. In de rust was iedereen het met elkaar eens dat ze ZZ nog niet zo slecht hadden zien spelen. In het derde kwart was er wel iets van verbetering zichtbaar en tenminste enige spirit, maar niemand was voorbereid op dat laatste kwart.
Leiden won die periode met 34-9, ongekend tegen een goede ploeg als Den Bosch. Van de no-look pass van Love, van halverwege het veld, op de vol sprintende Vette die prettig dunkte, werd ik bijna opgewonden, zo lekker was de assist. Het was natuurlijk een momentopname, een team dat ineens de geest kreeg tegen een ploeg die het even niet meer wist, maar ik vroeg mij wel af waarom de Leidenaars niet vaker in die overdrive spelen. Ik ken de meeste van deze spelers lang genoeg om te weten dat ze er niet met hun pet naar gooien, en toch lijkt het of Leiden niet altijd helemaal ‘aan’ staat. Of, hoe en waarom dat is moet iemand die slimmer is dan ik (en daar zijn er velen van) maar eens verklaren.

Donar
Donar heeft dat dus wel. Ja, die club heeft iets meer kunnen investeren, en alleen de breedte van de selectie al maakt meer mogelijk (doet u mij ook een bank met Pasalic, Gipson, Burgess en Slagter), maar het zou te makkelijk zijn om slechts naar het budget te wijzen. Vorig seizoen had Donar de beste selectie, dit jaar is daar nog een dimensie bijgekomen. Coaching, chemistry, character, verzin gerust nog een paar dingen die met een c beginnen, alles klopt en daarom schreef ik na ZZ – Donar dat de Groningers het beste Nederlandse team hebben in de recente geschiedenis.
De manier waarop ze zaterdag naar Leiden kwamen en voor een volle Vijf Meihal (ja gemeente Leiden, er waren meer dan 2000 toeschouwers) ZZ volkomen op een hoopje speelden – op een bepaald moment bedroeg het verschil 32 punten – was zeer indrukwekkend, en deed mij een klein beetje denken aan de Bulls van de tweede helft van de jaren ’90, die van stad tot stad vlogen en telkens de tegenstander gedemoraliseerd achterlieten. Maar het kan zijn dat ik nu wat doordraaf.

Mot
We gaan weer terug naar Leiden – Den Bosch want als je het over bizarre gebeurtenissen hebt, kan het optreden van Silvano Poropat niet onvermeld blijven. De coach kreeg mot met de scheidsrechters en toen brandde er een zekering door in zijn hoofd, anders kan ik het niet omschrijven.
Je hoeft geen academische graad in psychologie te hebben om te vermoeden dat zijn uitbarsting niet alleen het gevolg was van een paar calls die niet zijn kant uitgingen. Hier lag waarschijnlijk een diepere frustratie aan ten grondslag, al weet ik niet welke frustratie. Feit was dat Poropat buiten zinnen raakte. Ik kan me uit het profbasketbal niet zo snel herinneren dat een coach zich zo liet gaan naar de scheidsrechters. Een fysieke confrontatie kon maar net worden voorkomen, en er schijnt bij de kleedkamers nog wat te zijn gebeurd.
Vier wedstrijden schorsing kreeg de coach aan zijn broek. Vrij veel en dat gun ik hem niet, aan de andere kant ging hij wel een paar grenzen over in zijn gedrag (al zette de voorzitter van PAOK dit weer in een heel nieuw perspectief, over bizar gesproken), zo eerlijk moeten we ook zijn. Hopelijk komt Poropat er sterker uit en wordt het laatste stuk van de competitie buitengewoon interessant. Daar lijkt het wel op.

Chapeau
In ieder geval heeft Den Bosch een mooie vervanger voor de onfortuinlijke Marshall gevonden in Malik Morgan. Die kan een mooi duo gaan vormen met Sherrill, die ik erg goed vind. En wellicht kan Morgan nog een paar keer Aak junior in stelling brengen, die laatst het bizarre aantal van 656 wedstrijden in Bossche dienst bereikte. Chapeau Boomer 2.0 en gefeliciteerd met het record.

Hoofdprijs
Straks mag ik het tweede deel van het tweeluik tussen Den Bosch en Leiden aanschouwen. Het bereiken van een finale is voor iedereen buiten Groningen een hoofdprijs dit seizoen. ZZ staat halverwege 20 punten voor maar ik vermoed dat het nog niet is gespeeld. Ik kijk uit naar een heet avondje in de Maaspoort maar hopelijk kan ik het woord bizar straks alleen nog maar in combinatie met ‘goed’ bezigen.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.