CP3 by Basketball Totaal

Bijpraten met Chatilla van Grinsven

Chatilla van Grinsven-Frikh proefde deze zomer even aan de WNBA, de absolute wereldtop en is nog altijd kandidaat bij de Connecticut Sun. Nu speelt ze in Frankrijk bij Bourges en in de Euroleague. We namen even poolshoogte.

Hoe gaat het?

“Gaat goed. Ik voel me fit en energierijk. Ik ben klaar om een nieuw hoofdstuk te openen in mijn carrière met mijn nieuwe club Tango Bourges Basket in Frankrijk.”

Hoe is het in Bourges…Ben je al gewend?

“Ja, ik voel me enorm thuis in Bourges. Ik kon me vanaf het begin makkelijk aanpassen in dit Franse stadje met name door het warme welkom, dat ik kreeg van teamgenoten, fans en de inwoners van de stad. Ik vind de Franse cultuur sowieso magnifiek, maar dit maakte het dubbel zo gemakkelijk om me aan te passen.”

Zijn de trainingen zwaarder dan in de States bij St. Joseph’s University?

“Ik denk dat de trainingen vergelijkbaar zijn met die bij St. Joseph’s qua fysieke belasting, maar er is duidelijk een verschil in speelstijl. Vooral qua snelheid.”

Waar aan merk je dat dit een Europese topteam is?

“De snelheid waarop dit team werkt als een eenheid. Geweldig om in een team te spelen zoals Bourges waar alle speelsters (tot en met de twaalfde man) echte topatleten zijn. Het maakt niet uit met wie je in het veld staat, iedereen heeft zijn eigen specialty waar ze enorm goed in is, maar tegelijkertijd tijd heeft iedereen alle wapens op zak’. Gewoon geweldig om te zien hoe goed iedereen elkaar kan vinden op het veld, de ‘extra-pass’ naar de open teamgenoot word altijd gevonden in elke aanval en ik denk dat deze tactiek dit team zo enorm goed maakt en we daarom ook bij de top van Europa horen.”

Hoe is het om bijvoorbeeld met Céline Dumerc te trainen?

Céline is een fantastische leider op het veld, maar ook ‘off the court’. Ze is zo enorm slim in haar spel, ze kan makkelijk behind-the-back-no-look-passes geven, omdat ze ons als medespeelsters zo goed weet te vinden. Ze staat altijd klaar om te helpen met wat dan ook en ze houd wel van wat grappen (ook tijdens de trainingen). Ik denk dat deze karakter-eigenschappen bij elkaar haar zo ‘great’ maken.

En wie zijn de andere topspeelsters?

“Alle speelsters in dit team zijn echte topatleten. We hebben heel wat Olympiërs in dit team zoals Endy Miyem, Johannah Leedman, Emmeline Ndongue en Céline Dumerc. Dan hebben we Cathy Jones’, die haar WNBA-kunsten altijd naar voren haalt en ook een echte schutter van de driepuntslijn is. Onze Australische center Marianna Tolo kan met ‘eaz’ de bal in het netje leggen en dan hebben we twee Françaises, die sneller zijn dan Speedy Gonzales: Paoline Salagnac en Romane Bernies. Het zijn allemaal mvp’s met hun eigen kwaliteiten.”

Wat heb je er tot nu toe al geleerd?

“De mentaliteit van een echte prof in alles wat je doet. Van goed eten tot het ijsbad na trainingen.”

Zijn jullie al begonnen?

“We hebben in het voorseizoen diverse oefenwedstrijden. Afgelopen weekeinde hebben we onze eerste competitiewedstrijd gespeeld en ruim gewonnen.”

Wat denk je zijn jullie kansen in de EuroLeague ?

“We hebben altijd een heel goede kans, maar we zitten wel in een poule met de beste ploeg van de EuroLeague UMMC, ook al zijn wij het nummer 3 team in de EuroLeague dus dat word nog een zware test. Maar we zijn klaar voor dit seizoen.

Waar woon je eigenlijk?

“Ik woon in een appartement vlak bij onze arena in het centrum van Bourges.”

Hoe vaak trainen jullie?

“We trainen twee keer per dag (twee uur per training) en spelen twee tot drie wedstrijden per week.”

Wat mis je aan Amerika? En wat aan Eindhoven?

“Ik mis altijd de geweldige mensen, vrienden, familie en kennissen in de steden waar ik ben geweest. Buiten dat mis ik hoe goedkoop alles was in Amerika!”

Veel buitenlandse trapjes in het vooruitzicht, wie is je vaste roomie?

“Tolo! Een fantastische, grappige Australische meid!”

Wat weet men al van Chatilla van Grinsven in Frankrijk? Is er een perspresentatie geweest?

“Ha ha! Dat kun je het beste aan de mensen zelf vragen! Nee, jokes aside. Er zijn al verschillende perspresentaties geweest, waar we voorgesteld zijn aan de fans. Daarnaast zijn er altijd wel wat reporters bij onze trainingen aanwezig. Je word snel op straat herkend als je even naar de winkel gaat en ze weten vaak meer van mij, dan ikzelf.”

Waar hoop je op in Bourges?

“Ik hoop op een kampioenschap, zoals in Amerika. Championships last forever… Dus dat is mijn streven!”

Wie wordt WNBA kampioen? Ik neem aan dat je het nog volgt?

“Ik denk dat de Lynx een goede kans hebben om kampioen te worden. Die ploeg heeft voor de derde keer op rij het beste record in het ‘regular season’ en veel goede speelsters.”

Wanneer speel je een beetje in de buurt van Nederland?

“Frankrijk is het dichtst bij geloof ik. Het enige land dicht bij Nederland dat EuroLeague speelt. Dus het wordt toch echt naar Frankrijk komen om een wedstrijd te kunnen zien…”

Wat wil je zelf nog kwijt? 

“Volg me op Twitter (@32Chatilla) voor mijn avonturen dit seizoen. See you there!”

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.