CP3 by Basketball Totaal

Bestuur wijst nieuw Eredivisieteam de deur

Vorige week was er een mooi nieuw initiatief van oud internationals Marlous Nieuwveen en Tanya Bröring en de Blizzards. Een nieuw eredivisieteam in sportstad Apeldoorn. Vandaag kwam er bericht vanuit het bestuur van de NBB. De inschrijving is afgewezen. De termijn van inschrijving was verlopen en een aantal eredivisie teams waren tegen het idee. Wederom een zwarte dag in het dames basketball. De nieuwe ploeg legt zich nog niet bij het besluit neer en klom in de pen.

Deze brief is aangeboden aan het bestuur van de NBB, met als doel het besluit om te keren. iBasketball hoopt dat het de dames lukt, want een team met bijna allemaal (ex) internationals is toch van harte welkom in de eredivisie?

 

Geacht bestuur,

Wij schrijven deze ingezonden brief na aanleiding van het nieuws dat ons heeft bereikt dat het bestuur vooralsnog geen nieuwe club toe wil laten in de eredivisie. Door middel van deze brief willen wij graag onze teleurstelling uiten, ons initiatief toelichten en een laatste poging doen om het bestuur te overtuigen. Wij zijn (tot nu toe) 7 speelsters die dolgraag in de eredivisie willen uitkomen.

Velen van ons hebben dat jaren gedaan, anderen willen dat nog jaren doen en weer anderen willen na jaren buitenland terug keren. Het vrouwen Basketball heeft het de afgelopen 10 jaar met name in de breedte moeilijk gehad, wat momenteel resulteert in een competitie met slechts 6 ploegen waar het er jaren geleden nog 10 of zelfs 12 waren. Met het wegvallen van Loon op het laatste moment stonden we ineens allemaal voor een keuze: de bestaande teams (nog) sterker maken? Toch naar het buitenland vertrekken of zelfs stoppen?

In onze ogen zullen alle drie de keuzes ongunstig uitvallen voor de Nederlandse competitie. In het eerste scenario zullen de huidige teams sterker worden wat kan betekenen dat jonge talentvolle speelsters niet meer als nummer 7, 8 of 9 van de bank zullen komen, maar als nummer 10 of 11. Met het oog op het opleiden van speelsters en de doorstroming van jong talent geen gunstige ontwikkeling. Ook lijkt het vertrekken of stoppen van eredivisie waardige speelsters geen gewenst effect, want dit leidt niet tot een sterkere of bredere competitie in de (nabije) toekomst. Wij beseffen dat het beter was geweest als dit initiatief eerder was ontstaan, maar het werd pas echt nodig met het niet inschrijven van Loon. Het is namelijk nooit onze intentie geweest speelsters weg te halen bij bestaande clubs en dat is ook niet gebeurd. Sommige van ons hebben gesprekken met clubs gehad en daarin niet direct gevonden wat we zochten.

Een zekere overeenstemming in ambitie, doel en praktische haalbaarheid is onontbeerlijk bij een overeenkomst tussen speelster en club en er werd zelden een perfecte match gevonden. Het niet doorgaan van dit extra team zal dan ook niet direct betekenen dat wij ons bij deze teams zullen aansluiten. Voor sommige van ons zal het betekenen dat we niet meer zullen spelen, het buitenland overwegen of met clubs in overleg gaan die we nog niet hebben overwogen.

Clubs die openlijk hun afkeuring hebben uitgesproken over dit initiatief zullen voor een enkeling daar zelfs niet meer onder vallen, want opvattingen over de ontwikkeling van onze sport liggen dan immers te ver uit elkaar. Op geen enkel moment hebben wij puur gehandeld uit eigen belang, maar juist beseft dat de eredivisie vrouwen wel een extra team en daarmee een kwaliteits-injectie kan gebruiken. Dit initiatief leek daarop aan te sluiten. Een groot deel van ons heeft op enig moment in haar leven fulltime gebasketbalt en is nu gedwongen meer tijd te besteden aan een maatschappelijke carrière. Dat is altijd lastig te combineren en af te stemmen met een club, een coach en je team genoten. Wij hebben nu een groep gevonden waar ambitie voor Basketball, ambitie voor een maatschappelijke carrière en wederzijds begrip samen kan leiden tot een team in de eredivisie dat mee wil spelen voor de prijzen.

Onze samenwerking met de Blizzards is ook niet zomaar tot stand gekomen. Los van hun financiële steun zijn zij een professionele organisatie die onze opvattingen en ambities deelt. Bovendien krijgen wij binnen deze organisatie de kans om jonge meiden die nu niet in staat zijn om eredivisie te spelen bij ons team te betrekken. In de vorm van mentorschap, en in het beschikbaar stellen van plekken om mee te trainen en te spelen. Op die manier zullen in de toekomst meer speelsters in de eredivisie uit blijven komen, hopelijk met name uit de nu niet deelnemende regio’s die we willen aanboren. Met deze brief hopen wij mogelijke negatieve gevoelens of onzekerheden bij het bestuur en clubs weg te nemen. Wij hopen dat voor deze uitzonderlijke situatie een uitzonderlijke oplossing kan worden gevonden. Wij hebben als speelsters een stap gemaakt en een risico genomen door dit
initiatief te nemen en dat achten we noodzakelijk omdat wij onze competitie steeds verder zien slinken en sommige van ons daardor genoodzaakt zijn keuzes te maken die het Nederlandse Basketball niet perse ten goede komen.

We hopen dat we samen een stap kunnen maken en verder te kunnen bouwen aan de toekomst. In onze ogen is een extra team in de eredivisie een positieve ontwikkeling. We hopen alsnog op steun en hopen dat het bestuur haar besluit nogmaals in overweging wil nemen. Wij zijn zeer bereid om zaken waar nodig toe te lichten en verder mee te denken over een mogelijke oplossing.

Bij voorbaat dank,

Fieke Ligthart
Kim Hartman
Eliza Kucharska
Corine Manuputty
Marlous Nieuwveen
Sanne van Dongen
Tanya Bröring

2 reacties

  1. Zo jammer dit hé. 🙁
    Hopelijk komt het toch nog goed voor jullie meiden.

  2. Heren van de bond snappen jullie het niet of zo??? Geef die meiden hun team!!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.