CP3 by Basketball Totaal

Belangrijke overwinning Oranje

Nederland heeft een zeer belangrijke overwinning behaald in Estland. Na een spannende slotfase waren de Orange Angels net te sterk voor de thuisploeg met 63-66. De overwinning van Frankrijk tegen Kroatië (79-70) kwam daarna ook heerlijk binnen bij Oranje. Een overwinning op Kroatië is voldoende voor de tweede plaats in de groep.

‘We beginnen geweldig aan de wedstrijd’

Nederland heeft de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Estland nipt gewonnen. Na een geweldig eerste kwart zakten de Orange Angels zaterdagmiddag ver weg, maar net niet door het ijs. Het lukte de gastvrouwen echter niet in de slotminuten over Oranje heen te komen, mede door een driepunter van Maaike Klein. Kourtney Treffers behaalde de mooiste rapportcijfers van de equipe van Remy de Wit: 13 punten en maar liefst 17 rebounds, een dikke double-double. Het werd 63-66.  Bondscoach Remy de Wit vindt wel dat de Orange Angels straks in en tegen Kroatië uit een heel ander vaatje moeten tappen.

De Wit is er de man niet naar om tijdens een EK-kwalificatiereeks euforisch te doen over een kostbare uitoverwinning. Zeker niet als de Orange Angels zo hebben gespeeld als tegen Estland. “Natuurlijk is het leuk dat we hier in Tallinn winnen. Maar ik ben niet blij met de manier waarop we hebben gespeeld. In het begin waren we heel scherp, waardoor we snel uitliepen naar 23-14. In het eerste kwart hebben we goed, gestructureerd basketball laten zien. Daarna hebben we onze kop verloren.”

Bij rust was het nog maar 34-36 voor het Nederlands vrouwenbasketballteam. Het was toen al duidelijk dat de laatste twee kwarten zeer penibel zouden worden. “Estland ging steeds fysieker spelen. Daar anticipeerden wij onvoldoende op. Sterker nog, we namen diverse domme beslissingen. We laten hen tien aanvalsrebounds pakken, waaruit ze heel wat punten scoren”, aldus De Wit.

Oranje liet het initiatief te veel aan het thuisland. “Wij zijn een ploeg van runs, een team dat tijdens een wedstrijd meerdere keren een momentum voor zichzelf weet te creëren”, gaat de bondscoach verder. “Nu was te zien dat, wanneer we dat nalaten, we de problemen niet op een andere manier kunnen oplossen. En dat is zonde. We beginnen geweldig aan de wedstrijd, maar zij knokken zich terug in het duel, zonder dat wij daar op anticiperen. Ook onze foutenlast begon zwaar te wegen.”

Na de zeperd in het tweede bedrijf (20-13) wisten de Orange Angels zich echter licht te herstellen (12-14). De Wit: “Maar tactisch was het niet goed. Ik steek ook de hand in eigen boezem. Wellicht ben ik in het tweede kwart te snel door gaan wisselen. Na rust kregen we de wedstrijd echter weer redelijk onder controle.”

De grip op het duel verdween in de laatste minuten als sneeuw voor de zon. “Zij krijgen in beslissende fase weliswaar niet de kans om over ons heen te gaan, maar wel om langszij te komen. In een belangrijke aanval verzilveren de Esten hun balbezit niet, wij pakken de rebound en komen op de vrijeworplijn. We komen drie punten voor en winnen vanaf dat moment de wedstrijd. Het had allemaal een stuk eenvoudiger gekund. Als je realistisch bent zie je dat we gewoon nog niet zo ver zijn. Bij vlagen hebben we echt heel leuk basketball laten zien, maar over de rest moeten we goed praten met elkaar.”

Gaan de Orange Angels evengoed, met twee op drie overwinningen op zak, vol vertrouwen naar Kroatië? Volgens Remy de Wit ligt dat niet zo eenvoudig. “Als we ons spel van vandaag meenemen naar Kroatië gaan we daar met dertig punten de boot in. Ons team moet zich echt beter aan de afspraken houden. We hadden de tegenstander goed geanalyseerd. Het team was blij met de winst, maar weet dat het woensdag een stuk beter moet. De Kroaten zijn er enorm op gebrand om te winnen. Zeker na de nederlaag tegen ons in Amsterdam. Bovendien gaat het erom wie tweede wordt in de poule. Het wordt een loodzware pot.”

Bron: NBB

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.