CP3 by Basketball Totaal

Bekerfinale

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Eigenlijk heb ik er niet veel mee, de beker in het basketbal. Dat komt wellicht omdat het fenomeen beker in de bakermat van onze sport nauwelijks iets zegt.

Onze voorliefde voor een bekercompetitie hebben we waarschijnlijk van de Engelsen en hun voetbal. In de NBA bestaat er weinig behoefte aan een extra competitie naast het reguliere seizoen en de eraan gekoppelde, zeer uitgebreide play-offs.
Misschien zouden ze het eens kunnen proberen, met als beloning voor het winnen van de cup een hoge draft pick. In de eerste rondes, één wedstrijd, thuisvoordeel voor het in het voorgaande seizoen laagst geklasseerde team, en vanaf de kwarftfinales ofzo uit- en thuiswedstrijden. De bekerfinale uiteraard in Madison Square Garden, het Wembley van de NBA. Nu ik zo aan het tikken ben, verwacht ik eigenlijk elk moment een belletje van commissioner Adam Silver, hij die zo lijkt op een begrafenisondernemer.

Traditie
De basketbalbeker heeft bij ons niet echt een rijke traditie. Het winnen ervan geeft ook geen bijzondere privileges, zoals plaatsing voor een Europa Cup (althans, dat wil niemand. Ik mis trouwens de oude Europa Cup 2 in het voetbal, de echte Cup Winners’ Cup, net als de tijd dat de Champions League voor kampioenen was). Bij de dames heb je dan ook nog de Final Four, voor de beste drie teams op een vrij willekeurig moment plus de organiserende vereniging. Ik ben de Nederlandse taal redelijk machtig en soms doe ik erg mijn best, maar aan niet-ingewijden uitleggen wat de Final Four precies inhoudt, lukt me zelden.
Dat gezegde en geschrevende hebbende, is het natuurlijk wel mooi om tijdens een seizoen wat meer eremetaal te kunnen uitdelen dan wel te kunnen winnen. Met de huidige verhoudingen en budgetten in ons basketbal is het misschien niet meer dan folklore, het levert wel een middagje live op de NOS op bijvoorbeeld (ongetwijfeld onderbroken door veel saaiere dingen en ja ik ben nog steeds bitter over wedstrijd 7 in 2011 – ‘we blijven nog even bij de warming-up van het kogelstoten’) en het kan een seizoen iets interessanter maken als het wordt gedomineerd door een team zoals Donar.

Olifant
Ja, de Groningers zijn, met alle respect natuurlijk, de olifant in de kamer. Heel Nederland hoopt dat ze heel ver komen in Europa, maar heel het land weet ook dat er wel heel gekke dingen moeten gebeuren willen ze niet volkomen ongenaakbaar zijn als het gaat om de landstitel. Over een lange serie lijkt er geen eer aan te behalen tegen Donar; in één wedstrijdje, wie weet. ZZ Leiden mag het proberen. Je hoeft maar een keer je dag te hebben, een keer death or the gladioli, een keer 22 op 33 driepunters te schieten, en je staat met dat ding (de beker dus) in je handen.

Serieus
Jammer is het wel dat de eindstrijd in de Martiniplaza is, en dat zeg ik uitsluitend omdat het wellicht spannender zou kunnen worden als Donar niet thuis zou spelen. Verder is de Plaza een prachtige arena voor Nederlandse begrippen en zal Leiden het bepaald niet erg vinden dat juist in deze hal de recette wordt gedeeld. Dat pas op het laatste moment werd bepaald dat de wedstrijd daar wordt gespeeld, is de noorderlingen niet aan te rekenen, het is alleen jammer dat er niet een locatie is vastgelegd voordat we aan het hele traject begonnen. Dat is namelijk de logische weg, en het zou ook naar de buitenwacht net geleken hebben of we de dingen serieus aanpakken.

Haar(ms)
Hoe dan ook, hopelijk stijgt ZZ boven zichzelf uit (of positiever: speelt het zoals het kan) en/of is Donar ook nog een beetje bezig met de Zwartebergers. Uiteindelijk staat er niets dan prestige op het spel maar het zou erg prettig zijn als de kijkers van de NOS en in Groningen een spetterende bekerfinale te zien krijgen.
Elke kans om onze sport op zijn merites te promoten, moeten we aangrijpen. We hebben een Nederlander die het goed doet in de NCAA maar we berichten alleen maar over zijn haardracht, terwijl er volgens mij best een leuke reportage te maken was over zijn spel. Laat het spel in de bekerfinale maar viraal gaan.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.