CP3 by Basketball Totaal

BC Apollo verliest in eigen huis van Magixx Wijchen

Zondagmiddag om vijf uur zou het bestuur van BC Apollo meer weten. En het bestuur weet meer. Heel veel meer. Om te beginnen dat de huidige selectie niet beter kan dan de plaats op de ranglijst waar BC Apollo momenteel bivakkeert. Met een vette 43-73 nagelde  Matrixx Magixx Wijchen de Amsterdammers nog vaster onder de play-off-streep. De mannen van Michael Schuurs speelden hun rappe up-tempo game en hadden weinig boodschap aan de volle tribunes in de Apollohal. Met recht: je speelt een wedstrijd immers om te winnen.

Het bestuur weet ook dat de weg terug nog lang is. Een verrassing zal dat niet geweest zijn. Het is wel een belangrijke constatering. Voor een levensvatbare top is een brede onderlaag noodzakelijk. En het activeren van de basis vergt tijd.

BC Apollo (zonder de geblesseerde Andrew Dawson, maar met Joël Brandt terug binnen de lijnen) zette alle zeilen bij om er iets van te maken. Aan de oproep om van de partij te zijn bij een benefietfeest was door ‘the usual suspects’ royaal gehoor gegeven. Een dikke 400 bekende gezichten omzoomden het veld in de Apollohal. In alle hoeken en gaten waren bovendien kinderen aan het basketballen en moeders op jacht om het kroost in toom te houden. Scheidsrechter Van der Sluis had er zelfs even letterlijk zijn handen vol aan toen een hummeltje de lijnen binnen waggelde, maar door de lachende arbiter vlot in veiligheid kon worden gebracht.

Maar hey! Er gebeurde tenminste weer eens iets in de Apollohal. En daarvoor verdienden de mannen en vrouwen die hun nek uitstaken, minimaal een dik compliment. Is er niet een Chinees spreekwoord dat zegt: “Iedere weg begint met een eerste stap?”

Het was jammer dat de bestuurlijke ambities binnen de lijnen uitsluitend werden vertaald in het bijzetten van de zeilen. De intensiteit was bewonderenswaardig hoog, de effectiviteit bedroevend laag. En coach Salem was af en toe de wanhoop nabij, blijkens de ten hemel geheven armen, of de handen voor het gezicht. De wedstrijd had dan ook meer weg van een hypernerveuze flipperkast, waarin de spelers bijkans als kippen zonder kop rond renden.

De ervaring van Thijs Vermeulen brak het Amsterdamse verzet al zeer vroeg in de wedstrijd. Matrixx Magixx opende rustig met twee spatzuivere driepunters op rij van Patrick Richard en Robbie Sihota (2-6). Bij 8-14 pakte Hakim Salem zijn eerste time out, maar het was Vermeulen die meteen vanuit de time out opnieuw een driepunter raak schoot voor 8-17. Daar kwam een steal en een eenvoudige score van Vermeulen bij (8-19), waarna een lange en perfect uitgespeelde Wijchense aanval in de hoek bij – opnieuw – Vermeulen belandde voor 8-21. Die 7 punten van Thijs Vermeulen op rij waren meteen de definitieve nekslag voor BC Apollo. Aan het eind van het eerste kwart gaf het scorebord 8-23 aan en was het duel gespeeld.

Pas diep in de wedstrijd liet Berend Weijs zien waarom Toon van Helfteren hem in de selectie voor Oranje heeft opgenomen. Met een paar uitgebalanceerde acties etaleerde Weijs zijn grote talent. Maar het was te weinig om van klantenbinding door alle spelers van BC Apollo te spreken. De wil was er wel, maar de spreekwoordelijke weg werd niet gevonden. Die zat potdicht door de strakke en razendsnelle defensie van Matrixx Magixx. De Wijchense ploeg liet in de Apollohal een prima indruk na.

Toch lijkt het alsof Magixx uit twee ploegen bestaat. De lange mannen (Poels en Oudendag) spelen tamelijk geïsoleerd onder de borden. In de perimeter is het een drukte van belang. Daar is niemand te beroerd een drive te maken of een schot te pakken. De inside pass wordt niet of nauwelijks gegeven en van vloeiende overgangen tussen de linies is te weinig sprake om Matrixx Magixx op dit moment onder de echte topploegen van de Dutch Basketball League te scharen. Tegen BC Apollo was het echter ruimschoots voldoende om zonder al te veel overbodige inspanningen naar 43-73 te snellen. Want rennen kunnen ze in Wijchen!

 

BC APOLLO AMSTERDAM – MATRIXX MAGIXX WIJCHEN  43-73  (8-23, 19-39, 29-57)

20140216 adam_wijc 3120 - Kladblok

KLIK OP DE STATS VOOR EEN VERGROTING

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.