CP3 by Basketball Totaal

Batouwe pakt titel op NK U18

Na de eerste dag van het NK U18 had Batouwe U18, zoekend naar revanche na het teleurstellende NK van vorig jaar toen ze struikelden over Celeritas, de kansen nog in eigen hand, maar met Dozy den Helder en De Wit Grasshoppers op het programma leek het voor de kampioen van Rayon Oost een alles behalve uitgemaakte zaak om ditmaal wel de titel te pakken.

Nadat RTC Noord in een leuke wedstrijd met bij vlagen mooi verzorgd basketball met 82-76 van Almonte won, en daarmee de 4e plek veilig stelde, traden Batouwe en Dozy den Helder tegen elkaar in het speelveld. De ploeg van Robert Tinga leek lang op weg naar een upset, stond bij rust ook voor, maar in de slotfase waren onhandige keuzes er debet aan dat Batouwe, met de sterk spelende Anne van Vlijmen als floorleader lucht in de longen hield. Omdat den Helder verzuimde de duimschroeven aan te halen door inside de gaten te zoeken met het sterke centerduo Lyn Tamis en Mardi Westenberg -die goed doorkwam na rust- kon Batouwe het initiatief overnemen en toen een balvastsituatie kort voor tijd als persoonlijke fout voor de Helderse defensie werd beoordeeld was de angel uit de wedstrijd. Batouwe speelde de laatst seconden slim uit en hield de ongeslagen status.

De Wit Grasshoppers won vervolgens met 48-73 van RTC Noord, dat in de tweede helft even de adem inhield toen Christy Buderman met een ogenschijnlijk ernstige blessure naar de grond ging. Kundig optreden van Almontecoach Margreet van Putten bracht de ware ernst aan het licht: kramp, en dus een kleine meevaller, hoewel de Groningse ploeg het zonder haar sterke guard wel een stuk moeilijker had en uiteindelijk een groot gat moest toestaan. Den Helder versloeg vervolgens volgens verwachting Almonte in een wedstrijd die niet misstaan had op een zomeravondcamping, en toen was de grote finale aan de beurt: De Wit Grasshoppers, dat zonder volledig het gas in te drukken tegen RTC Noord gewonnen had, en Batouwe dat de overwinning tegen Dozy den Helder voor de poorten van de hel had weggesleept.

Het werd een wedstrijd waarin beide ploegen elkaar nauwelijks een duimbreed toegaven. Het verschil werd nooit groter dan vier, vijf punten en altijd wist de ploeg die even een runnetje tegen kreeg het initiatief weer terug te pakken. Een threepointplay van Fenne van der Wielen in de laatste minuut leidde de beslissing in. Het gat was er ineens, en de Katwijkse ploeg kreeg de juiste opties in de aanval niet meer uit de vingers. De sterk spelende talentvolle Noor Driessen liet nog zien tot een offensief wapen van formaat te kunnen uitgroeien, maar de  Katwijke press bleef aanvankelijk uit, en als die dan wel op tijd stond, dan wist de uitblinkende Anne van Vlijmen deze relatief zonder veel moeite te breken. De Bemmelse guard stond in de slotfase dan ook regelmatig op de vrije worplijn waarmee het feest op de Gelderse bank al enkele seconden voor tijd los kon barsten. Batouwe pakte verdiend de titel.

Een belangrijke vraag deed zich op de tribunes bij de vele kijkers in het Ravijn in Nijverdal wel weer voor. Waarom is er toch afgestapt van het systeem dat in het verleden de NJK’s met twee poules van drie (rayon van de titelverdediger mag twee teams leveren) en spelen we een hele competitie. Nu had de organisatie de tegenwoordigheid van geest om Batouwe en Grasshoppers in de laatste wedstrijd te laten spelen. Had Batouwe zich echter verslikt in Den Helder, en die kansen waren er, dan was voor Grasshoppers in de laatste ontmoeting zelfs een kleine nederlaag voldoende geweest om kampioen te worden. En dat is toch niet de manier waarop je een titeltoernooi wilt afgesloten zien als sportliefhebber.

De Bondscoaches zijn in ieder geval weer een stuk wijzer…toch?

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.