CP3 by Basketball Totaal

Basketology door professor Smeets

Mart_Smeets_DWDD-University

Zoals wij gisteren al meldden, was er op TV een bijzondere masterclass. In het kader van DWDD University gaf Hoogleraar Hoops & Hoopla, de nestor Mart Smeets, een meeslepend half uur les in De Grote Vier:

Baseball, football, (ijs)hockey, en basketball. Met een publiek dat ademloos aan zijn lippen hing, en een opvallend groot aantal triviavragen juist wist te beantwoorden, ging Mart los zoals we dat zo graag zien. Over het ontstaan van de vier sporten, de eerste jaren, het high school- en collegesysteem, en profs zoals Babe Ruth, Wayne Gretzky (abusievelijk The Greatest genoemd, maar het lijkt nog voldoende op The Great One), Tom Brady, en natuurlijk ene M. Jeffrey Jordan. Die afgelopen week ook nog eventjes miljardair werd.

Voor de hard-core Amerikaanse sporten liefhebbers wellicht een half uur met niet heel veel nieuws, alhoewel ik absoluut niet wist over het verband tussen de bisschop en het hockey, of over het feit dat men jarenlang met een bal (!) speelde, in plaats van met de nu zo bekende puck.

Wat mij betreft had Smeets, die zonder maar 1 keer te haperen alle beelden (Randy Wiel als coach bij UNC!) een heerlijke ‘saus’ meegaf, vierdubbele zendtijd mogen krijgen. Dan had hij bijvoorbeeld in kunnen gaan op de rivalries tussen bepaalde franchises, denkt u maar eens aan Lakers-Celtics, Pacers-Knicks, of Yankees-Red Sox. Ook hadden natuurlijk NL helden als Eenhoorn, Andruw Jones, en Smits wel even genoemd mogen worden, maar ja 30 minuutjes zijn voorbij voordat je het weet.
Erg aardig was de kaart van de USA+Canada, met daarop alle 122 franchises ingetekend. Opvallend hoe sterk het overwicht van ‘het Oosten’ (inclusief de regio Chicago) nog steeds is. Zou dit nog steeds een overblijfsel zijn van meer dan 100 jaar geleden, toen op de ‘betere’ scholen, door de ‘betere’ milieus aan sport gedaan werd!? Scholen die zich destijds vrijwel uitsluitend in het Oosten (Boston, NY) bevonden.

Uiteraard zien we (uitsluitend) beelden waar de NOS de rechten van heeft, waaronder het al genoemde stuk met Randy Wiel, en verder onder andere ook het Dream Team (1992). Erg bijzonder was het beeldmateriaal van het Nederlandse polygoonjournaal, dat aandacht besteedde aan het overlijden van Babe Ruth (1948). Je moet wel een heeeeeeele grote sportman zijn, wil men in Nederland aandacht aan je besteden, terwijl je een sport beoefende die in ons land nauwelijks aanhangers had.

Voor wie meteen het basketballdeel wil zien, is hier de link.
De volledige uitzending hebben we ook voor u.
Veel kijkplezier gewenst!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.