CP3 by Basketball Totaal

BASKETBALLIEFHEBBER VINCENT VAN STRATEN WIL TOPARBITER WORDEN

Vincent van Straten kreeg op jonge leeftijd de smaak van het fluiten te pakken. Hij bleek er talent voor te hebben, genoeg om er z’n eigen spelersloopbaan voor opzij te zetten. Toen leek een auto-ongeluk roet in het eten te gooien. Maar Vincent knokte zich terug.

Er is een jonge generatie getalenteerde basketbalscheidsrechters in aantocht. Onder hen Vincent van Straten, die momenteel werkzaam is in de fitnessbranche. Zoals de meeste scheidsrechters begon ook hij eerst met zelf basketballen. “Bij BC Waldric, uit Woudrichem. Ik was een jaar of twaalf, dus ik begon wat laat.”

Whiplash in de weg
Vincent (links op de foto) was gek genoeg van en het ging hem goed genoeg af om de overstap naar BC Virtus te maken. Zijn loopbaan als arbiter hield gelijke tred met zijn groei als speler. “Na twee jaar floot ik voor de bond. Op mijn twintigste leidde ik, samen met een oude rot in het vak, mijn eerste Hoofdklassewedstrijd. Een seizoen later was ik scheidsrechter in de jeugderedivisies. Inmiddels speelde ik zelf, om hogerop te komen, bij Black Eagles.” Door een kop-staartbotsing kwam Vincents loopbaan echter abrupt tot stilstand. “In eerste instantie leek er niets aan de hand.
‘Bij later onderzoek bleek ik een whiplash te hebben. Inmiddels zou ik het wel weer kunnen, maar toen was zelf spelen een te grote belasting. Basketbal vind ik de mooiste sport ter wereld en ik was, naast speler, ook coach. Maar fluiten vond ik ook heel gaaf. Vandaar dat ik ervoor heb gekozen vol voor een scheidsrechtersloopbaan te gaan. Het is mooi ervoor te zorgen dat vijfentwintig man met één passie daar samen wat mee kunnen doen. Dat in goede banen leiden is wat referee zijn voor mij betekent. Ik zie het niet als een ‘machtsding’. Dat is ook niet nodig. In basketballand ondervind ik weinig gezeur. Het is een gerespecteerde functie.”

Nieuwe doelstellingen
Fysiek is hij inmiddels prima in orde en met fluiten gaat het hartstikke goed. Bovendien heeft Vincent ‘de droom’. “De olympische finale fluiten. Daarna stop ik. Volgens mij zijn er in een ver verleden twee Nederlandse basketbalscheidsrechters geweest die dat bereikt hebben. Wie het precies zijn, weet ik niet. Ik ken wel Sander Faassen, die vijftien jaar Europees heeft gefloten. Van hem heb ik veel geleerd. Op dit moment heb ik zelf nog niet veel ervaring, vandaar dat het prettig is in de potential-groep begeleiding te krijgen van mensen die dat wel hebben. Met hen formuleer ik ook mijn doelstellingen voor het nieuwe seizoen”, aldus de Noord-Brabander. Afgelopen seizoen heeft hij mogen proeven van het grote werk. Vincent floot meerdere wedstrijden op een internationaal toernooi in het Franse Bourg-en-Bresse. “Het was een EK-voorbereidingstoernooi voor Vrouwen Onder 20 waar, naast Frankrijk en Nederland, ook Rusland en Tsjechië aan deelnamen. Het niveau was hoog. Dit waren echt de allermooiste wedstrijden die ik tot nu toe heb gefloten.”

Basketbal mooi laten zijn
Bij een toparbiter worden hoort ook het ontwikkelen van een duidelijke visie. Die van Vincent van Straten luidt als volgt: “Arbitrage gaat over honderd procent gamemanagement. Uiteraard moet je de regels kennen, zodat je weet wat je doet. Belangrijker is echter wanneer je ze toepast. Een ‘verkeerde’ beslissing is niet erg, zolang iedereen het er mee eens is. Ik zie bijvoorbeeld dat bij een fast-break in het buitenland de loopregel minder streng wordt toegepast als de speler er geen duidelijk voordeel uithaalt. Hij krijgt dan de vrijheid om een mooie actie te maken. Als scheidsrechter moet je ook kijken naar welke punten je eruit pakt, zodat de wedstrijd goed blijft lopen. Ik fluit in de eerste plaats om basketbal zo mooi te laten zijn als het is. Op die manier is het leuk om niet alleen als speler deel uit te maken van de sport. Je kunt als ref echt wat toevoegen aan de pracht van basketbal. Ik voel me dan ook geen politieagent die bestraffend optreedt. Nogmaals, je bent een gamemanager die ervan houdt de wedstrijd in goede banen te leiden. Ik weet dat er mensen zijn die het niet leuk vinden om te fluiten.  Maar als ik bij mijn oude club kom, zie ik dat iedereen enthousiast reageert op mijn loopbaan als scheidsrechter.”

http://www.basketball.nl

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.