CP3 by Basketball Totaal

Basketballiefhebber Jan van der Werf deelt zijn bestuurstips

Jan van der Werf stond aan de wieg van menig basketbalinitiatief in Friesland. Het voormalig bestuurslid van Dyna ’75 uit Heerenveen behoorde onder meer tot de initiatiefnemers van de Streetball Masters in de plaats. Van der Werf is een bestuurder in hart en nieren. “Rond mijn zestiende zat ik voor het eerst in een commissie en een jaar of vier later was ik bestuurslid”, vertelt hij enthousiast. De bevlogen basketballiefhebber deelt zijn kennis over goed sportbestuur graag met anderen. Tips genoeg, zo blijkt.

Hij nam als bestuurslid en voorzitter van de technische commissie van Dyna ’75 het initiatief voor allerlei activiteiten op de scholen en playgrounds in de regio. Inmiddels is Jan van der Werf (foto rechts) teruggetreden, maar zijn voorliefde voor het delen van kennis en het samen ontplooien van nieuwe initiatieven is gebleven. Zolang minstens één lid zich verantwoordelijk voelt en zijn eigen energie in een nieuw project steekt, is er van alles mogelijk. “Iedere vereniging heeft een ‘kartrekker’ nodig. In mijn geval vind ik veel dingen leuk. Dat is meteen mijn valkuil. Het is belangrijk duidelijke keuzes te maken.”

Proactieve vereniging
Één keuze viel op de Streetball Masters Tour. Heerenveen zou en moest een van de deelnemende steden worden. Van der Werf: “De NBB timmerde destijds aan de weg met de ‘proactieve vereniging’. Kortweg kwam dat erop neer dat je mensen binnen je club alleen maar ergens voor moet inzetten als ze dat zelf willen. Dat hebben wij bij Dyna ’75 als het ware gekopieerd. Het vraagt van degene die de kar trekt de competentie om mensen in beweging te krijgen. Als zijn enthousiasme overslaat op andere leden, dan ontstaan veel nieuwe initiatieven vanzelf. Of je trekt pilots van de bond naar je toe, zoals projecten voor basketbal in de naschoolse opvang en City Streetball. En als we voor een andere jeugdactiviteit werden gevraagd, was ons standaardantwoord dat wij graag weer mee wilden doen.”

Enthousiasmeren
Dat enthousiasmeren van clubgenoten klinkt eenvoudig. Maar hoe doe je dat dan? “Door een op een met de mensen te gaan praten. Een persoonlijk gesprek werkt nog altijd het beste. Ik vraag altijd wat diegene nodig heeft om de stap te zetten en het vervolgens voor elkaar te krijgen. Dat stuk is vaak lastig voor de kartrekker. Zorg er in ieder geval voor dat je jouw passie, ambitie en kennis deelt met de mensen die je spreekt. Op die manier hebben we bij Dyna ’75 de trainers enthousiast gekregen om ook op de pleintjes jongeren te gaan trainen. De vereniging wint daar ook bij. Zo hebben we door het ontplooien van activiteiten in Heerenveen voor anderen ook zelf weer ondersteuning gekregen, zoals een trainer via Sportimpuls.”

Voorzitter vrijhouden
Bestuurslid én kartrekker zijn, daar heeft Van der Werf veel lol aan beleefd. Is dat eigenlijk niet een typische rol voor de voorzitter? “Die combinatie is niet ideaal”, zo vindt hij. “Een voorzitter moet het overzicht bewaren en niet overal diep inzitten. Zijn belangrijkste taak is het verbinden van mensen. Hij is de olie in de motor van de vereniging. In het ideale plaatje althans. Hij moet telkens weer opnieuw kijken wie en wat hij met elkaar kan koppelen, zowel binnen als buiten de club. Vooral om alles weer een stukje makkelijker en effectiever te krijgen. Wat mij betreft kan iedereen een kartrekker zijn, zolang hij of zij maar een aanjager is die anderen aan de gang krijgt. Bovendien moet je goed met tegenslagen kunnen omgaan. Die horen er nu eenmaal bij. Mijn advies aan verenigingen is dat ze juist de voorzitter vrijhouden van een taak als deze. Dan kan hij ervoor zorgen dat de radertjes soepel blijven draaien.”

Draaiboek en loslaten
Dyna ’75 is een actieve basketbalvereniging, die NBB-projecten als Basketball Unites en de Streetball Masters direct omarmde. Na het aftreden van Van der Werf is dat zo gebleven. “In mijn tijd heb ik zo veel mogelijk goed gedocumenteerd, zodat we niet steeds opnieuw het wiel hoefden uit te vinden. Een voorbeeld daarvan is het schoolbasketbal, waarvoor we een heel draaiboek klaar hebben liggen. Mijn rol in Streetball Masters Heerenveen is ook overgenomen. Een aantal mensen heeft een tijdje meegelopen in de organisatie en zij doen het nu hartstikke goed. Het aantal deelnemers is dit jaar weer flink gegroeid. Wat mij betreft komt dat juist door de nieuwe gezichten. Zij zorgen voor een frisse wind en die spreekt aan. Daarom zeg ik tegen collega-bestuurders dat je niet alles naar je toe moet willen trekken, maar juist moet kunnen loslaten.”

Talent van kind zelf
Het mag duidelijk zijn: Van der Werf pleit voor een actief verenigingsleven. Binnen, maar ook buiten de club. “Bij Dyna ’75 werken we samen met allerlei partijen, zoals andere basketbalverenigingen, maar ook scholen en buitenschoolse opvang. Mijn doelstelling is dan ook het faciliteren van basketbal op ieder niveau. Als je vanuit dat oogpunt samenwerkt, kun je veel meer doen om ons spelletje nóg leuker en populairder te maken. Daar hoort wat mij betreft ook het afstaan van jeugdspelers met ambitie bij. Laat ze los als ze meer ambitie hebben dan de rest. Onze filosofie is dat het talent van het kind zelf is, niet van de club. Iedereen moet op zijn eigen manier en zijn eigen niveau met basketbal bezig kunnen zijn. Een kind dat graag naar een RTC wil, zal ik nooit tegenhouden. Ik snap clubs die er moeite mee hebben heus wel. Ze zijn bang dat teams uit elkaar vallen doordat talenten het nest verlaten. Tegen hen kan ik zeggen dat wij graag clinics komen geven, om ervoor te zorgen dat eventuele gaten gauw weer worden opgevuld.”

Samen het verst
Jan van der Werf is een rasoptimist. Hij gelooft dan ook heilig in de kracht van samenwerkende verenigingen. “Dat van die clinics meen ik echt. We hebben een kant en klare aanhanger klaarstaan. Maar ook op andere punten valt er met samenwerken veel te winnen. Zoek elkaar op in gemeenschappelijke zorgen, belangen en ambities. Wij krijgen wel eens een telefoontje van een andere club die om wat voor reden dan ook een clinic niet kan geven. Onze standaardreactie is ‘natuurlijk komen we helpen!’. Samen kom je echt het verst. Probeer dan ook zonder van tevoren voorwaarden te stellen met elkaar het gesprek aan te gaan. Denk daarnaast niet in beperkingen, dat iets te moeilijk is voor jou of je club. Het mooie aan groei is namelijk dat je dan automatisch in een wereld terecht komt waar meer mensen graag samenwerken. Met hen kun je dan weer evalueren wat je hebt gedaan en waar je tegenaan bent gelopen. Op die manier word je alsmaar beter. Kortom, stap over je eigen schaduw heen en zoek de samenwerking.”

 

Tekst: Michel Kriek

(Foto op homepage met dank aan erwinsijpersma https://www.flickr.com/photos/[email protected]/19020669370)

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.