CP3 by Basketball Totaal

Basketball: The future game; Wie speelt het spel van de toekomst?

Dit horen we als basketballfans natuurlijk graag:

‘De NBA is the league of the future’.

Helemaal van mr. Skyhook zelf. The Legend. 20 jaar Buck en Laker geweest, speelde als prof tot zijn 42e. Zo beschaafd, zo in tune met zichzelf. 2 meter 18 aan techniek, inzicht, finesse, beheersing, en toch ook een portie New York. Daar groeide hij op en was hij als puber al een fenomeen.

Skyhook

Kareem Abdul-Jabbar, de ‘nobele, krachtige dienaar’, hij dus, wierp menige skyhook raak. Het ‘hookshot’. Vaak genoeg ook met links. Op weg naar uiteindelijk ruim 38K aan punten in de NBA …

Manny Millan/Sports Illustrated

Ik deed dat unieke schot na, op het pleintje en soms in een wedstrijd. Wat een zaligheid. Ineens die draai vanuit een subtiele en toch duidelijke versnelling, in positie komen, linkerbeen stevig op de grond pivoterend, rechterbeen omhoog synchroon met rechterarm-met-daarin-de-bal, de arm verder omhoog, de ring in het snotje nemen en de bal hoog over het hoofd en schouder loslaten. De polsklap, wijzend naar de heilige mand, luistert nauw. Goed nawijzen, leerde ik mezelf aan. Een belevenis!

Wie doet het nog? Een enkeling nog. Waarom? Is de skyhook niet cool of niet effectief? Hmmmm … kom op big guys and girls, gewoon oefenen!

League van de toekomst

De oude en wijze Kareem is fysiek duidelijk minder aan het worden. Dat raakt me als ik de foto’s nu zie. Hij heeft een vorm van kanker, maar zijn geest leeft nog volop. Hij zei in december: ‘De NBA is de league van de toekomst’. ‘De NBA heeft de NFL gepasseerd’. Woorden naar mijn hart.

Sport van de toekomst

We gaan even een Antetokounmpo-stap verder: ‘Basketball is the game of the future’. Want met de NBA voorop, kan onze hele sport profiteren. Hoewel voetbal een geduchte ‘concurrent’ is.

Hoe kwam The Big Fella op zijn stelling? Kijken we naar de VS, dan hebben de NFL en het honkbal het steeds moeilijker en heeft basketball het dus steeds gemakkelijker. Niet zo gek lijkt mij:

  • In het American Football heb je een zuivere speeltijd van, niet schrikken – echt niet doen, ok?, 13 minuten. Hoeveel zei U? Basketball heeft er 40 of 48: ruim 3 tot bijna 4 keer zoveel.
  • In het honkbal zal het vergelijkbaar zijn als ik die sport even snel analyseer. Eindeloos wachten op de pitch. Even rennen en weer wachten. Wie wil en kan er tegenwoordig nog ruim 3 uur in een stadion zitten, plus reistijd? Nog steeds hele hordes, maar reken maar dat het afneemt. En dat bezoekers tijdens de ‘ballgame’ ook hele andere dingen doen: kletsen, en uiteraard smart phone of tablet gebruiken.
  • American Football is gestoeld op oerstrijd, landje pik. Gladiatoren die gaan vechten met elkaar. Dat is toch primitief? We groeien in bewustzijn en beschaving dus wat moet je daar nog mee?
  • Bovendien, football brengt vele pittige blessures met zich mee: vooral contactblessures, soms zelfs verlammingen of blijvend hersenletsel. De cijfers spreken boekdelen. Welke ouder van een opgroeiend kind vindt deze sport dan nog echt leuk en verantwoord?

Neil Leifer / Sports Illustrated

Vergelijking basketball met andere sporten in VS

Kortom, niet meer van deze tijd. Dan basketball. Veel vriendelijker en verbindender dan American Football, en flitsender, en met meer (grotendeels continue) actie dan honkbal. Met herkenbare sterren. Honkbal heeft teveel wedstrijden in het seizoen, het football weer te weinig.

Er zijn uiteraard meer sporten in de VS. IJshockey is redelijk groot; te klein voor deze grote drie. Dat komt ook doordat vele delen van de VS te warm zijn ervoor. Soccer dan … heeft voet aan de grond gekregen, zeker bij de jeugd, maar is toch beduidend minder qua top. Andere sporten trekken niet voldoende continu de aandacht, zoals atletiek, zwemmen, worstelen, golf, boksen, autoracen et cetera.

NBA breidt uit

De NBA ondertussen, blijft uitbreiden. Activiteiten in China, Afrika, en onlangs officiële wedstrijden in Mexico City en Londen. Ze broeden zelfs op een competitie waar ploegen in Europa aan meedoen. Als het wedstrijdschema haalbaar was, zou het al lang gebeurd zijn. Boks dat maar ‘ns voor elkaar qua reizen – lastig. Dat is waar de NFL wél een voordeel heeft: omdat er veel minder wedstrijden zijn (1 x per week), is een ploeg uit Europa mee laten doen een stuk simpeler dan in de NBA.

Wind in de zeilen

Dan nog, basketball heeft de wind in de zeilen. Het niveau wereldwijd is sterk omhoog gegaan met veel spannende wedstrijden en hoogstaand spel, er is een Olympische discipline bijgekomen (3×3) en de belangstelling is groot. Basketballers komen vrij positief in het nieuws en zijn meestal prettige mensen. De NBA blijft vernieuwen: ze lanceerde het plan van The NBA Junior Championship: een heel groot internationaal toernooi voor U14. Zo gaat het maar door.

Kom, we nemen het op tegen Koning Voetbal!

Website roomsuus_nl

Natuurlijk is voetbal nog koning, nummer 1. In Nederland helemaal, maar ook wereldwijd. Ik volg voetbal wekelijks als ik de verrichtingen van mijn zoon Emanuel (11) zie bij zijn clubje DEV in Doorn.

Ik moest als basketballer in hart en nieren wel even een knopje omzetten langs de voetballijnen, en ik doe dat graag voor hem. Maar 1 ding moet me van het hart: ik snap niet dat voetbal zó populair is. Als ik echt puur naar het spelletje kijk, zo sec en neutraal mogelijk, dan vind ik het wel aardig – en niet meer dan dat. Ik meen te zien dat de vele spelers dat niet helemaal doorhebben. Is dit een projectie van mij? Het is volgens mij ook in grote mate gemakzucht. Niet uit je comfort-zone willen komen. En als je als sport eenmaal massa/volume en dus een giga-infrastructuur hebt, dan is je positie lang ongenaakbaar. Maar zou het ons lukken? Basketball populairder maken? Ik zie dat dan niet als wedstrijd-die-we-moeten-winnen, maar als spelletje. Vanuit de intrinsieke kracht van basketball.

Basketball heeft het in zich

Website kareemabduljabbar_com

De sport basketball heeft zoveel meer in zich qua ontplooiingsmogelijkheden. Het is vliegen, rennen, draaien, schieten, vangen, vrijlopen, verdedigen op zovele manieren. Met veel meer mogelijkheden dan voetbal om de bal te beheersen, te dollen, te temporiseren, etc. etc. Er is vrijwel onbegrensde creativiteit mogelijk in ons spel, zodra je de fundamentals beheerst. Dat telt zwaar in dit tijdperk van transformatie en expressie.

Kortom, op naar een gouden basketballtoekomst!

Klopt het volgens jou wat ik zeg? En zo ja, (hoe) kunnen we hier in Nederland van mee profiteren?

Marnix Lamers

Over de auteur:
‘Wat speelt er’ heet deze column van Marnix Lamers (1970), over de vele facetten en betekenissen die we in ons mooie spelletje kunnen ontdekken. Marnix groeide op met zelf basketballen en kijken naar Nashua Den Bosch in de hoogtijdagen. Hij werd dus hoopsjunkie en was op z’n 16e al basketballtrainer-coach. Nu werkt hij als trainer en inspirator aan het verbeteren van communicatie, samenwerking en waardecreatie in organisaties. Vanaf voorjaar 2018 gebruikt hij daarbij ook basketball als kapstok. Zijn website is http://www.wayra.nl

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.