CP3 by Basketball Totaal

Barcelona haalt EuroLeague F4 niet

De laatste deelnemer aan de EuroLeague Final 4 in Berlijn is bekend.
Met de stand 2-2 in de serie tegen FC Barcelona, won Lokomotief Kuban uit Krasnodar (Rusland) de beslissende wedstrijd in eigen huis, 81-67. Verdiend en ook geflatteerd, want Barcelona pakte in Q3 nog een knappe voorsprong, dankzij een 8-23 kwartwinst.

Opmerkelijk genoeg was het vierde kwart volledig andersom: de rood-groenen van Loko wonnen dat met 23-5, mede dankzij een spervuur aan driepunters.
De wedstrijd was heerlijk om te zien, onder andere door de 52% driepunters bij de thuisploeg, en door het feit dat beide ploegen het balverlies in de enkele cijfers wisten te houden. Referee was overigens de Italiaanse heer Luigi Lamonica, de rijzige grijsaard die we nog kennen van het NL team in Zagreb.
Krasnodar is pas slechts enkele jaren serieus zichtbaar op de Europese basketballvelden. Net als Bayern München enkele jaren geleden, zijn ze mede dankzij een forse geldinjectie als een komeet omhoog geschoten.
Uitblinker bij Loko Kuban was vanavond de Australiër Ryan Broekhoff, voor wie iBasketball al eens eerder een NL paspoortje bepleitte. Hij raakte 4 van zijn 6 driepuntspogingen en pakte tegen het einde een belangrijke rebound. In het eerdere deel van de wedstrijd waren ook zijn taal-genoten Delaney en Singleton (een reus met range) productief. Ook EU-journeyman Matt Janning (tevens USA) liet zien, een trefzekere schutter te zijn. De enige Rus die zich een beetje onderscheidde bij Kuban was Bykov met 5 puntjes in 15 minuten. De Amerikanen geven dus de toon aan bij de ‘Russische’ miljoenenploeg. Onder hen is ook nog eens de ervaren rot en floorleader Dontaye Draper.

Bij de ploeg uit Barcelona vielen, zoals verwacht mocht worden, de Euro-sterren Satoransky (TSJ), Navarro (SPA), Perperoglou (GRI) en Tomic (KRO) op. Laatstgenoemde was vrij ongelukkig in zijn acties en liet weer eens zien, niet al te stevig op zijn voeten te staan. Stampij maken kan hij nog steeds als de beste. 8 punten en 8 rebounds zijn overigens helemaal geen al te beroerde cijfers van hem. Uiteindelijk was het vooral de vuurkracht die Barça in de steek liet, er waren te weinig spelers die scorend door kwamen. Veteraan Carlos Arroyo, die we zowel in Europa als in de NBA kennen, lijkt wat glans verloren te hebben. Hij speelde nog geen 9 minuten en kwam daarin niet tot scoren.

De EuroLeague Final Four is op 13 en 15 mei in Berlijn, dat geheel omgetoverd wordt tot basketballstad. In de halve finale neemt Loko Kuban het op tegen de ‘land’genoten en favorieten (De Colo, Fridzon, Teodosic) van CSKA Moskou; de andere match-up is die tussen Fenerbahce en Laboral, de Turken tegen de Spanjaarden dus. Een Final Four al met al, zonder teams als Barcelona, Real Madrid, Maccabi Tel Aviv, en zonder Italiaanse of Griekse inbreng. Het kan verkeren, zei Bredero. Die overigens een venijnig jump-hookje had.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.