CP3 by Basketball Totaal

Live: Avondje Worthy

Welkom, we zijn live vanuit de Salle Damrémont in Boulogne-Sur-Mer, alwaar Worthy de Jong tegenwoordig zijn kunsten vertoont. SOMB (Boulogne dus) speelt vanavond de topper tegen Rouen, iedereen is hier al in kerststemming en u kunt nu onbeperkt meegenieten, dankzij het media-imperium dat iBasketball is en een gammele Franse wifi.

Om u lekker te maken sprak ik van een topper, maar beide teams maken de hoge verwachtingen nog niet waar. De bezoekers uit Rouen staan zelfs op de 18de en laatste plaats in de weliswaar sterke Franse Pro B. Grappig genoeg zitten de mannen in hetzelfde hotel als waar uw srcibenten van het LD en iBB verblijven, en dat is opvallend aangezien Rouen maar 170 kilometer verderop is. Toch ietsje professioneler dan in Holland, het basketbal hier.

SOMB boekte midweeks een belangrijke zege en klom daarmee naar de 16de plek. Nog niet helemaal wat ze hier in Frankrijks voornaamste vishaven (ik zoek dit soort dingen graag uit voor u) voor ogen hadden. Ondanks de aanwezigheid van Worthy dus, en die van bijvoorbeeld Teddy Gipson, de voormalige Amsterdam-ster. Volgens de persman zijn Worthy en Teddy onafscheidelijk en dat verbaast me niet.

Het halletje (capaciteit ongeveer gelijk aan de Vijf Meihal maar dan een échte basketbalzaal en: een perstribune! Welk een luxe!) loopt lekker vol. De stemming zit er goed in, er is een kerstman met cadeautjes en alle spelers dragen kerstmutsjes bij het voorstellen. Un peu d’ambiance!

***

Q1

10:00. Wat krijgen we nou? Onze held begint op de bank. Na afloop even een hartig woordje wisselen met coach Germain Castano.

Rouen in shirts met mouwtjes. Moet ik aan wennen, zeg maar.

***

7:41. SOMB loopt weer de ‘horns’ aanval en komt weer makkelijk bij de ring. Ik heb mijn vraagtekens bij de scouting van Rouen.

7:04. Drietje Gibson, nog altijd dat mooie linkerhandje. Daarna rommelt SOMB er maar wat op los en komt Rouen op 9-12.

***

4:32. 10-16. Nog maar eens balverlies van Boulogne, dat van het woord teamspel niet gehoord lijkt te hebben, en ook niet van de Franse vertaling daarvan. De licht ontvambare Xavier Corosine schiet vervolgens drie keer raak: 17-16.

3:03. Daar is-ie dan! Worthy LeJeune op de vloer.

***

1:46. Assist voor Worthy op een driepunter van alweer Corosine.

1:26. Een uit twee vrije worpen voor Worthy. Er wordt hier met twee scheidsrechters gespeeld, zie ik nu.

00:01. SOMB omzeilt de press en Gipson gooit een alley-oop op Grismay Paumier. Nice one! SOMB leidt na het eerste kwart met 26-25. Wie weet wordt er vanavond nog verdedigd…

***

Q2

9:45. Assist de Jong op Baptiste Jean die makkelijk inlegt. Een aanval later gaat hij met dubbele pomp naar de basket, mist en pakt zijn eigen rebound. Uiteindelijk is het weer Corosine die van afstand raak gooit.

5:59. SOMB scoort weer inside, en dreigt nu weg te lopen. Bij 35-29 een time-out voor Rouen. Intussen vraag ik mij af of Tyreek Duren van de thuisclub ergens vanavond nog eens een teamgenoot zal aanspelen. Alleen op de wereld.

***

4:35. Worthy mag er even uit. Tegen alle voorspellingen in geeft Duren meteen een assist. Misschien aangestoken door onze landgenoot.

2:22. En daar is De Jong alweer. Inmiddels staat het 47-36, mede door twee drietjes van Moendadze.

***

1.11. Krachtige rebound van De Jong, outlet naar Gipson. Die glijdt/sluipt het veld over en verdient twee vrije worpen.

00:00. Worthy in de buzzer… Nee, net niet. We gaan rusten bij 50-44. Monsieur, du vin s’il vous plait!

***

Q3

Daar gaan we weer, helft nummer 2. Weer zonder Worthy, dus hebben het LD en ik tijd om de boel eens door te spreken. Voorlopige conclusies: Individueel hoog niveau, maar het is ieder voor zich. Weinig discipline en dat zie je ook in de defensie terug. Ik ken een (besnorde) Nederlandse coach die hier mooie dingen zou kunnen doen. Rouen, de nummer laatst van Pro B, zou de onderkant van onze eredivisie verslaan, denken we. SOMB kan qua talent met de bovenkant mee, mits men het niet alleen ziet als opstapje naar iets beters.

4:03. Na een paar indrukwekkende blocks van Grismay en schutterswerk van Corosine (Nederlandse clubs op zoek naar een goede shooting guard kijk eens in de regio Nord-Pas de Calais) staat het 65-55. Gelukkig komt Duren de boel met zijn onemanshow weer verpesten, dus het blijft nog even spannend.

***

00:00. En jawel, het verschil was nog maar vier na drie hopeloze minuten van Boulogne. Moendadze redt de zaak enigszins door een driepunter binnen te gooien in de zoemer: 68-61. Geen De Jong dit kwart, grrr…

Q4

10:00 Nu gelukkig wel. Hij voedt meteen Paumier in de post (prettig om weer eens iemand te zien die weet hoe je een center moet aanspelen) en die doet mooie dingen op de baseline.

***

7:31. ‘t Gaat niet echt lekker met SOMB, waar iedereen, zo lijkt het, per toerbeurt mag spelen. Als er al enige samenhang was, dan is die door dat warrige gewissel verdwenen.

6:26. Mooie interceptie van Worthy die een eindje verderop een zet krijgt. Lopen, zegt de scheids. Het is 71-68.

***

5:01. Is Duren dronken? Stoned? Waarom staat hij in het veld en zitten Gipson en Corosine al zo lang? Een Franse collega noemt hem horrible. Duren raakt nog maar eens de bal kwijt na een dribbelsolo en Rouen komt terug tot 74-73. Wel lekker spannend.

***

4:19. Gibson en Corosine zijn terug. Het goede nieuws is dat Duren eruit is, het slechte dat ook De Jong naar de kant moet.

3:01. Corosine forceert (ietwat noodgedwongen want niemand kan zich herinneren welke aanvallen er ingestudeerd waren) en Rouen gaat hard inside. SOMB in de problemen: 74-79.

***

2:20. 76-79 door Moendadze, en Worthy zwaait een handdoek en moedigt aan. U mag raden hoeveel teamgenoten zijn voorbeeld volgen.

1.31. Moendadze heeft de zenuwen. Mist twee vrije worpen en nu een open drie. Dan draait een driepunter van Corosine na drie rondjes uit de ring. Nog een poging en ook Mendy mist.

***

00:20: Na twee vrije worpen van Rouen is het 76-81. Oeps. Gelukkig brengt coach Castano Duren weer terug, voor Corosine, dus dat kan niet fout gaan. O wacht, de aanval loopt in de soep.

***

0.00. Wat is Frans voor blamage? SOMB verliest met 79-83. Geen idee wat die coach aan het doen was. Zou HIJ dat wel hebben? Dit was pijnlijk om naar te kijken. De spelers bedanken het publiek en druipen af. Worthy de Jong eindigt op 1 puntje, in (te) beperkte speeltijd. Waarom hij naar deze Franse competitie is gegaan, is duidelijk. De sport stelt hier meer voor dan in Nederland, zelfs op het tweede niveau. Of dit het ideale team voor hem is met al die eigen bv’tjes, kun je je afvragen en dat is jammer. Zo’n fijne speler verdient een fijn team.

Breaking, en dit is geen geintje: blijkbaar is de clubleiding ook niet geheel tevreden met de coaching, want coach Castano is zojuist ontslagen. Ik gok zo’n tien minuten na het eindsignaal. Vallen wij even met onze nez in de beurre ici.

Danku SOMB, voor de gastvrijheid en de soapachtige ontwikkelingen. Jullie weten waar een columnist van houdt.  Au revoir!

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.