CP3 by Basketball Totaal

Asvel Lyon overklast Donar

Dinsdag 27 oktober mocht Donar aantreden tegen het Franse topteam Asvel Lyon voor de FIBA Europe Cup. De Groningers missen Chase Fieler nog vanwege een blessure, maar hebben wel weer beschikking over Sean Cunningham. De Groningers kwamen flink tekort: ze verloren met 66-85. Overrompeld
De eerste minuten van de wedstrijd waren echter veelbelovend. Donar start sterk en het gaat gelijk op. Na een paar minuten spelen staat er een minieme achterstand van 9-11 op het bord. Dan laten de Fransen echter zien wat ze in hun mars hebben. Ze hebben het lengte-overwicht in de bucket en pakken de rebounds weg, zodat Donar nauwelijks toe komt aan tweede kansen en door snel spel en strakke passes spelen ze telkens weer een man helemaal vrij op de driepuntslijn, en dat is dodelijk.

Het enige wat de Groningers nog tegen de run van Lyon in kunnen brengen is twee vrije worpen, en een paar minuten later is de stand 11-21. Het Groningse publiek vreest: wordt het een overloop partij? Donar speelt stroperig en houdt de bal lang vast, in tegenstelling tot de Fransen die op een veel hoger tempo aanvallen. Dan staat Sherman op, en heeft een antwoord. Hij lokt met sterke moves fouten uit en finisht de bal. Deze twee and-ones waren mentaal nodig en hielden Groningen in de race. De centers zijn met name sterk dit kwart, Watkins is een 2,12 lange atletische Fransman die moeilijk kan worden afgestopt, maar Sherman en Bekkering weren zich kranig. Zij zijn met name effectief voor de punten van Donar. Met nog 4 minuten op de klok scoort Dourisseau nog een mooie driepunter, waardoor het verschil wordt verkleind naar 22-30. De snelle omschakeling van de Fransen leidt echter tot gemakkelijke fast breaks en tegenscores, en de rust wordt ingegaan met een flinke achterstand van 24-41.

 

franke

Hoop
De tweede helft begint met een score van de sterk spelende Watkins. Toch lijkt de Groningse verdediging sterker en alerter dan de helft ervoor. De Fransen hebben minder makkelijke scores, en hierdoor kan Groningen weer wat lekkerder aanvallen. De passes gaan sneller rond en Yannick Franke (foto) staat mooi vrij voor de driepunter. Deze ballen schiet hij er feilloos in, en schiet hiermee drie driepunters achter elkaar. Daarmee brengt hij de achterstand terug naar 34-49 en er is weer een vleugje hoop voor de supporters. De typerende trommelaars van Donar gaan helemaal los, het publiek juicht en de mascottes rennen de zaal rond met vlaggen. Franke schiet er nog een driepunter in, zijn vierde in dit kwart, en het wordt zelfs 37-50. Donar lijkt van de schrik bijgekomen en gaat weer basketballen zoals het kan.

Mooi spel
Ondanks dit alles blijft de leider in de Franse competitie scoren. Het schotpercentage aan de kant van Lyon ligt zeer hoog, en waar Donar moeite heeft met het finishen -ook dicht bij de basket- knallen de Fransen hun drietjes er wel in. Met vlagen laat Donar heel mooi spel zien, waaronder een prachtige pass dwars door de bucket op Sherman, die de bal er knap in legt.

Het vierde kwart begint met een stand van 48-61: alles is nog mogelijk. De defense van beide teams staat goed, en de eerste twee minuten is er geen score. Lyon zet nu door waar het de hele wedstrijd al sterk in was: snel spel en gemakkelijke scores. Met name Watkins is een plaag voor de Groningers, het is een boom van een vent die niet gemakkelijk voorbij te spelen is, en met zijn blocks, rebounds, dunks en schoten is hij van veel nut voor zijn team.

Met nog 2:40 op de klok en een stand van 55-73 lijkt de wedstrijd wel gespeeld. Aan het einde van de wedstrijd laat Dourisseau de supporters nog wel met een minder zure smaak in de mond naar huis gaan door een driepunter, steal en dunk. De eindstand is uiteindelijk 66-85.

Donar heeft met vlagen goed spel laten zien, maar werd duidelijk overruled door de Franse koploper. Het team was breder en had meer veerkracht. Dourisseau, Franke, Sherman en met name Bekkering (21 punten) konden goed opboksen tegen de Fransen en waren topscoorders aan de kant van Donar.

Key stats:
Cunningham: 10 minuten 2 assists. Brown 33 minuten 4 punten 6 assists. Sullivan 5 pnt 6 rebounds, Hope 15 minuten 3 rebounds. Franke 14 punten 8 rebounds.  Dorisseau 12 punten. Sherman 10 punten in 19 minuten. Bekkering 21 punten 8 rebounds in 32 minuten.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.