CP3 by Basketball Totaal

Aris Leeuwarden en ZZ Leiden in evenwicht

Het eerste NBB Bekerduel in de halve finale tussen Aris Leeuwarden en Zorg en Zekerheid Leiden heeft geen streep licht tussen beide ploegen kunnen brengen. In de return in de Leidse Vijf Meihal kan het feest van voren af aan beginnen, omdat wedstrijd 1 in 78-78 eindigde. Nate Healy schoot acht seconden voor tijd met drie vrije worpen (na een fout van Worthy de Jong) de gelijke eindstand op de borden. Aris kreeg nog een ultieme kans de wedstrijd te winnen, na een turnover van Mohamed Kehrrazi, maar Tim Kamczyc miste voor de Friezen het allerlaatste schot. Darius Theus was de topscorer in de wedstrijd met 26 punten. Worthy de Jong finishte voor de bezoekers op 24 punten.

De slotfase van de wedstrijd stond bol van de spanning en sensatie, maar ook van de missers en de domme fouten. Het maakte dat het Leeuwarder publiek weer eens ouderwets waar voor zijn geld kreeg. Tom Simpson, bezig aan zijn tweede wedstrijd als hoofdcoach sinds het ontslag van Ed Molthoff, liet bovendien zien invloed te hebben.

Er leek geen vuiltje aan de lucht, toen Zorg en Zekerheid Leiden in het vierde kwart een 9-0 tussensprint plaatste die van 61-61 naar 61-70 leidde. Whit Holcomb-Faye – vorig seizoen nog in Aris-dienst – tekende voor de grootste Leidse marge in de wedstrijd.

Het verschil werd echter niet uitsluitend gemaakt door Leidse suprematie. Het waren vooral de individuele fouten, die Tom Simpson aan de noodrem deden trekken. De time out van Simpson op 6 minuten en dertig seconden van het einde van de wedstrijd markeerde de ommekeer. Eerst deed Darius Theus de bal nog wel cadeau aan de bezoekers, maar die waren in de persoon van Kevin Thompson vervolgens minstens zo aardig, door zich op een drie seconden overtreding te laten betrappen. Een minuut later knalde Stephen Lumpkins 63-70 binnen en anderhalve minuut daarna Jan van der Kooij met een driepunter 67-70.

Tussen alle nervositeiten door hield Sean Cunningham het hoofd koel en schoot Leiden naar 67-72, waarna Mohamed Kherrazi na een fout van Healy de voorsprong vanaf de vrije worplijn bestendigde op 69-74.

Nog was het niet gedaan met de Friese veerkracht. Nog steeds zonder Tjoe de Paula (Leiden miste DeJuan Wright) werd met nog anderhalve minuut op de klok Darius Theus in stelling gebracht voor een driepunter: 72-74. Worthy de Jong antwoordde vanaf de vrije worplijn met 72-76, waarna andermaal Theus (na een benutte vrije worp van Dexter Hope) de Friezen hoop verschafte: 75-76.

De wedstrijd leek beslist toen Leiden op de break De Jong in de trapeze kon laten klimmen en dunkend voor 75-78 kon laten tekenen. Diezelfde De Jong beging echter onmiddellijk een fout op Healy, die voor drie vrije worpen een de gelijke eindstand naar de vrije worplijn mocht.

 

ARIS LEEUWARDEN – ZORG EN ZEKERHEID LEIDEN  78-78  (17-14, 38-40, 56-59)

20140304 leeu_leid 7011 - Kladblok

KLIK OP DE STATS VOOR EEN VERGROTING

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.