CP3 by Basketball Totaal

Arild Geugjes: geland bij Cape Breton

De 2.03 lange Nederlandse forward Arild ‘AJ’ Geugjes zit in zijn derde seizoen met het Cape Breton University basketbalteam. Het was een voormalige Caper die een belangrijke rol heeft gespeeld om Geugjes vanuit zijn huis in Amsterdam bij Cape Breton te krijgen.

Geugjes’ voormalige coach in Nederland, Bas Van Willigen, speelde voor de Capers, kwam in contact met oud-Capers hoofdcoach Jim Charters en vroeg hem Geugjes eens te bekijken.

Charters was in Amsterdam voor een wervingreis. Na een paar try-outs vroeg hij Geugjes bij Cape Breton te komen spelen. De rest is geschiedenis…

“Het was een grote verandering voor mij,” zegt de 22-jarige Geugjes. “Mijn oude coach belde me op een woensdag en hij zei dat Jim Charters deze vrijdag zou komen voor tryouts. Dus ik had twee dagen om te beslissen of ik zou komen.”

“Ik heb drie of vier try-outs meegedaan. Charters bood me de mogelijkheid om hier naar toe te komen. Moest ik over nadenken, want het was zo’n korte termijn. Maar na een week dacht ik dat het een ‘once-in-a-lifetime’ kans was, dus heb ik besloten deze kans te pakken.”

De verhuizing naar Canada was het zeker waard voor de Nederlandse forward. Hij werd in 2011-2012 gekozen in het Atlantic University Sport rookie team en in het AUS tweede All Star team in 2012-2013.

Geugjes had weinig last van een cultuurschok toen hij de overstap had gemaakt naar het Canadese Cape Breton. Hij had al een jaar in San Francisco gewoond. Aan het leven in Noord-Amerika was hij al gewend.

Nu is hij een veteraan in de jonge Capers-ploeg, waarmee zijn rol is veranderd ten opzichte van vorig jaar. “Ik heb zeker een andere rol dit jaar, want nu Jimmy Dorsey (AUS MVP) verdwenen is, moesten er nu andere mensen opstaan,” zegt Geugjes.  “Ik zit nu in mijn derde jaar, dus ben ik nu één van de ‘veteranen’ in het team. Het is zeker een heel ander team dan vorig jaar.”

Cape Breton hoofdcoach Matt Skinn zegt dat Geugjes niet een ‘vocal leader’ is in de kleedkamer, maar dat hij toch “een voorbeeld is voor de jonge spelers in het team”. Hij is de derde scorer van de ploeg met gemiddeld 10.9 punten per wedstrijd. Daarnaast pakt Geugjes 7.5 rebounds per wedstrijd.

“Zijn basketball IQ is hoog en je weet wat je kunt verwachten van hem,” zegt Skinn. “Hij staat altijd op de goede plek. Hij doet de juiste dingen. En hij houdt zich aan de scoutingrapporten. Hij doet feitelijk alles op de goede manier.”

“Buiten het veld is hij een geweldig persoon. De jongens mogen hem allemaal graag. Hij brengt veel positieve ‘vibes’ over aan het team.”

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.