CP3 by Basketball Totaal

Arbitrage in Rayon West (2)

Twee weken geleden werd op iBasketball de brandbrief geplaatst, die naar alle verenigingen was uitgegaan in Rayon West. Reden hiervoor was de vele afzeggingen van de scheidsrechters en de te grote problematiek voor de planners.

Om de problemen niet verder op te laten lopen, heeft de Rayon Commissie Scheidsrechters van Rayon West een voorstel gedaan naar alle verenigingen. Lees hieronder de brief naar alle verenigingen.

Aan : Voorzitters en scheidsrechter functionarissen van de verenigingen in Rayon West

Nieuwegein, 27 februari 2014

Betreft: RCS en haar taken

Beste voorzitters en scheidsrechters functionarissen,

Ruim twee weken geleden hebben wij u gemeld even een pas op de plaats te maken. Een adempauze die niet alleen goed uit kwam vanwege twee uitwijk weekenden maar die ook nodig was om te bezinnen hoe nu verder te gaan.

We hebben geconstateerd dat een deel van de huidige generatie scheidsrechters het erg druk heeft.
Zonder nu weer te vervallen in clichés denken wij te kunnen vaststellen dat met de komst van de sociale media het sociale leven er niet rustiger op geworden is. Uitnodigingen voor sociale evenementen vinden razend snel hun weg en het maken van keuzes wordt er daardoor niet eenvoudiger op. Geen wonder dat het vervullen van een taak als scheidsrechter daardoor soms in het gedrang komt. Door het gebruik van de sociale media is het ook een stuk eenvoudiger geworden om vervanging te vinden voor de scheidsrechters taak die is toebedeeld. De keuze is in feite al gemaakt op moment dat het bericht op Facebook of andere sites wordt geplaatst.

Mede door de druk die er op de scheidsrechters commissie en, voornamelijk, de planners, is komen te liggen heeft dit er in de afgelopen maanden in geresulteerd dat een aantal wedstrijden zijn bemenst door scheidsrechters die daar eigenlijk niet hadden moeten staan en die dan ook op de een of andere manier uit de hand zijn gelopen. Zoals we al eerder hebben aangegeven proberen we zorgvuldig om te gaan met het aanschrijven van de juiste scheidsrechters op alle wedstrijden, door de grote hoeveelheid wijzigingen komt deze doelstelling vrijwel ieder weekend onder grote druk te staan met alle gevolgen van dien.

Verder hebben we geconcludeerd dat we dit niet meer zonder de hulp van u als vereniging kunnen.

10 jaar geleden is er door de toenmalige Scheidsrechters Commissie bedacht dat er een prominente functie was weggelegd voor de vereniging in de opleiding en begeleiding van scheidsrechters.
Verenigingen werden gemotiveerd een scheidsrechters opleidingsplan te schrijven, zulks zelfs als voorwaarde voor het deelnemen aan de rayon competities.
Daarnaast werden er regelmatig bijeenkomsten georganiseerd voor scheidsrechters functionarissen om verenigingen geïnformeerd te houden over de voortgang en eventuele knelpunten te bespreken.
Alle goede bedoelingen ten spijt is dit niet goed uit de verf gekomen al spreekt het idee ons nog wel aan.

Wij willen het volgende aan u voorstellen:

De scheidsrechters functionaris wordt in ere hersteld, deze wordt het aanspreekpunt voor de scheidsrechter, samen kunnen ze eventuele problemen bespreken en oplossingen aandragen aan de RCS. Planningen worden nu al, naast naar de scheidsrechters, verstuurd naar de vereniging en de, bij het rayon bekende, scheidsrechters functionaris. Door kennis te nemen van de planning kunnen eventuele knelpunten worden voorzien die niet bij de planners en de RCS bekend kunnen zijn.
Eventueel kunnen we regio-coördinatoren worden benoemd die voor meerdere kleine verenigingen als aanspreekpunt kunnen dienen. Hiervan zijn al voorbeelden bekend, onder meer in de regio Utrecht.

De RCS organiseert wederom met regelmaat bijeenkomsten voor de scheidsrechters functionarissen. Het eind van dit seizoen nadert, in mei moeten de nieuwe teamopgaven worden vergezeld van de scheidsrechteropgaven. We streven ernaar uiterlijk in de maand april de eerste bijeenkomst te organiseren.

De RCS en de planners pakken hun taken weer op en brengen het huidige seizoen tot een goed einde, naar we hopen met de medewerking van zowel de scheidsrechters en de verenigingen.

Met vriendelijke groeten,

De Rayon Commissie Scheidsrechters van Rayon West.

RAYON WEST VAN DE NEDERLANDSE BASKETBALL BOND,

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.